用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區

有冇人知道二月二日英文測什麼?????

好似係學過都要考喎,真係唔知點溫

Hi 1C parent,

My son told me there was no need to "describe the picture" in today's English oral exam.    Is that true?

Cheers,
littlekid09

終於考完試啦! 可以輕鬆吓啦! 你們有冇安排Easter Holiday 去邊度玩呀? 有咩地方好介紹呢?

Yeah!!鬆一口氣, 我地easter有兩日要拜山, 一日約左阿女d幼稚園同學仔玩, 其實都無剩幾多日假, 未有其他計劃住~~
學校 1/4 有games day, 唔知會玩o羊呢?

Hi CCW,

Is it possible to organize a party, picnic or gathering for 1c students?    If so, where?  When?

Any suggestion?

原帖由 CCW 於 10-3-12 17:20 發表
Yeah!!鬆一口氣, 我地easter有兩日要拜山, 一日約左阿女d幼稚園同學仔玩, 其實都無剩幾多日假, 未有其他計劃住~~
學校 1/4 有games day, 唔知會玩o羊呢?

littlekid : Good idea, 不如復活節假搵日gathering啦~~

請問仲有無其他1C家長有興趣呢???

We're interested in the Easter gathering of 1C.

1C

Easter可能有同學會去旅行or已有其他活動安排, 比較難約時間, 不如我地約1/4 games day放學後一齊lunch啦?!

1C

聽講呢輪學校都好多人病, 我女琴晚都開始發燒, 今朝先睇完醫生.....

CCW,

我囡囡今朝都開始發燒呀......,還有喉嚨痛,肚痛和咳 , 剛剛帶佢睇完醫生

原帖由 CCW 於 10-3-27 10:42 發表
1C

聽講呢輪學校都好多人病, 我女琴晚都開始發燒, 今朝先睇完醫生.....

QQ2003 & CCW,

我仔仔都發燒, 星期五已沒有上課, 現在仍未退燒.
今天課外全部cancel....

大家快D好!!!!

原帖由 QQ2003 於 10-3-27 12:33 發表
CCW,

我囡囡今朝都開始發燒呀......,還有喉嚨痛,肚痛和咳 , 剛剛帶佢睇完醫生

chrwan,

吓....仲未退燒,QQ已經退左燒啦! D病菌真係好勁....真係要小心D.....

原帖由 chrwan 於 10-3-27 16:32 發表
QQ2003 & CCW,

我仔仔都發燒, 星期五已沒有上課, 現在仍未退燒.
今天課外全部cancel....

大家快D好!!!!

QQ, Chrwan : 嘩, 真係好利害喎d病菌......其實上星期聽聞多人病, 我已經叫阿女要帶口罩, 但係佢係返學o個下我要佢帶就帶, 之後食完野又唔帶番, 唉~~今日食完藥好左d, but依家都仲係有d燒, 今晚我又無覺好"目訓"喇~~

我女今朝無MUG燒, 不過今日都係俾佢休息下, 觀察下情況, 唔返學住......
今朝老公拎功課袋去保母車, 原來同車另有兩個1C同學仔都病左無返呀~~~~好恐怖, 學校都有打黎問o羊病.....
唔知會唔會提早放復活節假????

Hi CCW & QQ mum,

我個仔星期六燒, 今日都俾佢休息下,

同車另有一個1C同學仔都病左無返呀~~~~好恐怖,

Ms. Cheuk 都發燒, 

有同學仔媽咪報料話今日1C班得21個同學有返O乍, 無左差唔多成半.....我女今日無燒喇, 應該聽日返學, 不過都有D驚佢返左學唔知又會唔會再惹到病, 唉~~~

Hi CCW,

That means 17 students absent on today?????   

My doctor advised my son not to go to school on tmw because the virus is so .    I am still ambivalence.   

Some of my friends asked me if they got Swine flu (H1N1).    I guess they are not.    I checked H1N1
should have the following symptoms:

1.  fever, which is usually high, but unlike seasonal flu, is sometimes absent
2.  cough
3.  runny nose or stuffy nose
4.  sore throat
5.  body aches
6.  headache
7.  chills
8.  fatigue or tiredness, which can be extreme
9.  diarrhea and vomiting, sometimes, but more commonly seen than with seasonal flu

原帖由 CCW 於 10-3-29 17:59 發表
有同學仔媽咪報料話今日1C班得21個同學有返O乍, 無左差唔多成半.....我女今日無燒喇, 應該聽日返學, 不過都有D驚佢返左學唔知又會唔會再惹到病, 唉~~~

1C

我個女都話有17個冇返, 老師叫佢地明天開始要帶口罩

QQ今日都冇返學呀! 以為星期六退左燒會冇事....點知嗰晚又燒番, 現在都未退燒呀,明天都應該返唔倒學
但真係冇諗過今日有咁多同學冇返..... ,大家真係要小心D

原帖由 ISABELSIN 於 10-3-29 20:28 發表
1C

我個女都話有17個冇返, 老師叫佢地明天開始要帶口罩