用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

唔識做網上功課:在校網內的Powervoice錄唔到音,果條StandBy的bar打左個X,錄音時無反應,收唔到聲音,但在電腦的錄音程式又可以錄到音喎,有無人搞得掂呀,唔該!

Hi,

我想問成績表是星期二交回校.....定係放完聖誕假先交

Anyone know the academic report should be hand out on Tuesday or after holiday?

QQ2003,

after holiday.
有沒有 Christmas Eng E-homework, cannot find attachment.
Do IQ test today, phone to me if u have time?

原帖由 QQ2003 於 09-12-21 13:54 發表
Anyone know the academic report should be hand out on Tuesday or after holiday?

Hi QQ mom,

after holiday.

原帖由 QQ2003 於 09-12-21 13:54 發表

chrwan,

多謝你份禮物 另外, 7/2 你地會唔會去呀?? 我地應該會參加

QQ2003,

仔仔選的, 希望QQ喜歡.
會去學校旅行, 到時見!

上次旅行家長無得去, 我覺得有D失望(雖然最終我女都無去到), 今次難得可以陪個女去學校旅行, 所以我地都會把握呢個機會~~

請問1C班家長, 你地個小朋友本摘星簿係唔係自己到,因為我個囡囡冇左本摘星簿很久, 我問佢佢話老師收左。但收了好久啦, 我諗唔通佢唔見左? 所以問吓大家。

我女o個本o係到喎, 不過我發覺老師無俾齊貼紙o既????

各位SFA小一家長,小兒有幸考到貴校,請問你們對SFA的意見如何?是否傳聞中的功課多、測驗多?老師如何?是否很嚴肅?謝謝你們的意見!

原帖由 CCW 於 10-1-8 19:10 發表
我女o個本o係到喎, 不過我發覺老師無俾齊貼紙o既????

Hi 1C 家長,

我個小朋友本摘星簿都不在, 佢話老師收, 收了好久.

Hi CCW,

請問本摘星簿有冇teacher comments??????

Hi CCW & littlekid,

我個囡本摘星簿都大大話話冇左成個月啦~~但littlekid同我一樣個小朋都話比老師收左, 但CCW就有, 都唔知唔見左定仲係老師到添??

CCW,

你個小朋友本摘星簿之前有冇比定老師收過呢??

原帖由 littlekid09 於 10-1-10 15:39 發表
Hi 1C 家長,

我個小朋友本摘星簿都不在, 佢話老師收, 收了好久.

Hi CCW,

請問本摘星簿有冇teacher comments??????

摘星簿無老師comments, 之前只係試過一次俾數學老師拎左去貼貼紙, 第二日就俾番.....

諗落都唔知係咪我女懞懞下無交到????

sinwin : 其實小一暫時黎講我個人覺得唔係多功課, 每日多數唔over 5樣, 個小朋友定定做, 至多個零鐘就搞掂, 上年11月中考完試至放christmas期間, 直頭可以講好輕鬆, 唔多功課, 有時仲唔洗dictation, 不過一到考試前個零月就好多assessments, 就真係好忙。
so far我覺得比我之前想像係輕鬆好多, 唔係d人講話要晚晚做到11pm先有得sleep, 我女日日都9am前上床~~
不過程度黎講, 英文真係高d, 11月考試已考past tense~~

CCW, thank for your reply.
睇番其他家長的回應,好似默書、測驗係唔計分的。會唔會壓力無咁大?是否有D叻小朋友會在低級轉校,成數高嗎?

原帖由 CCW 於 10-1-12 10:47 發表
sinwin : 其實小一暫時黎講我個人覺得唔係多功課, 每日多數唔over 5樣, 個小朋友定定做, 至多個零鐘就搞掂, 上年11月中考完試至放christmas期間, 直頭可以講好輕鬆, 唔多功課, 有時仲唔洗dictation, 不過一到考試前 ...

可以咁講, 平時assessment, dictation唔計入成績表, 所以都唔大壓力, 低年級轉校我就不清楚了

Thanks CCW!

原帖由 CCW 於 10-1-15 12:42 發表
可以咁講, 平時assessment, dictation唔計入成績表, 所以都唔大壓力, 低年級轉校我就不清楚了

1C

請問有冇人試過学校門口派的啟思專業補習中心??? 好嗎???
‹ 上一主題|下一主題