用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

chrwan,

Thanks!! 咁客氣呀! 唔洗買禮物比QQ啦! 講句生日快樂就夠了

原帖由 chrwan 於 09-11-5 22:49 發表
QQ2003,

QQ生日快樂呀! 仔仔睡覺前話秘密給我聽 , 原來是qq生日.   話考完試選份禮物給qq.. 大家 努力呀!

我地普通話老師只是說唔好記住D分數...  

...

littlekid09,

多謝你話比我知有關普通話考試ge 野呀!

原帖由 littlekid09 於 09-11-6 07:45 發表
Hi QQ mom & CCW,

奇怪, 我個仔話已經考完, 唔合格老師有叫名, 可能要罰抄.

有個高班媽媽話国語不計分, 只寫在成績表.

QQ mom,

Don't worry.    My son said the mandarin teacher did not call QQ's name.     ...

本周五考中文聆聽是用普通話嗎?

各位家長:

請問你們知道考中文聆聽是用廣東話, 還是普通話?

我估用普通話? 平時上課都用普通話啦, 但我都想知是什麼形式考中文聆聽? 老師讀...小朋友寫...? 有冇家長知? 謝謝

1C

請問你地知唔知唔駛溫樂思及長河,呢兩本書都搵唔到

終於考完了

Yeah!!!!!!!!

1C

今日本摘星手冊終於開齋喇, 不過只係中文老師俾左STICKER 之喎, 英文無O既???

BTW, 阿女話今日中文Listening 有d難, 佢唔識4題

好開心, 考完試!  明天可以行街街!
中文listening, 老師叫聽唔到估下, 仔仔話跌了鉛筆miss 了...

原帖由 CCW 於 09-11-13 12:14 發表
Yeah!!!!!!!!

1C

今日本摘星手冊終於開齋喇, 不過只係中文老師俾左STICKER 之喎, 英文無O既???

BTW, 阿女話今日中文Listening 有d難, 佢唔識4題

想問問中文科摘星係唔係作文好就有?因囡囡今日無帶, 唔知有無得補番呢?

請問大家知不知道以下的試後安排 :

1. 老師會不會派卷和對卷?
2. 五天考試加上之前的日子, 一共考了十多科, 究竟那些科目會計分? 而每科佔總分的比例又是怎樣?
3. 第一學段的成績表是否在家長日派發?

謝謝提供資料!

1) 以我所知, 學校不會派卷給家長, 所以我們是不知道分數。成績表只會顯不A、B、C、D、F....等級別。

2) 考試名次不會計入所有日常默書及Assessments。只有Pre-examination assessments會顯示在成績表上, 但也不計入考試名次中。

3) 聽家教會委員說, 比例是:中(9)、英(9)、數(9)、常識(3)、VA(3), 音樂不太清楚, 我覺得也是(3)。

聽校長說, 下次家長聚會解釋一下名次的計算方法(各科計分比例和如何)。派成績表的日期就不清楚了, 可能下一次聚會說吧。

原帖由 smallt1t1 於 09-11-13 16:05 發表

2. 五天考試加上之前的日子, 一共考了十多科, 究竟那些科目會計分? 而每科佔總分的比例又是怎樣?

謝謝提供資 ...

終於考完試好開心呀!

CSO,

今日的中文科摘星.....應該是for 中文默書assessment

原帖由 CSo 於 09-11-13 14:32 發表
想問問中文科摘星係唔係作文好就有?因囡囡今日無帶, 唔知有無得補番呢?

Dear SFA parents,
My boy gets the P1 seat here next year. Thanks God.
But I concern about the hard of study. Could you please share your actual cases and experiences for me. Any pressure you face here?
Also, once register here, does SFA accept us to process lucky draw of place allocation?

Best regards,
Chingchingfa

路過

1. 不會, 只會於堂上同小朋友講大多數小朋友錯邊部份
2. (a) 主要科目(作排列名次用)......
中(9), 英(9), 數(9), 常(5), 音樂(2), VA(2)
2. (b) 其他科目......
中文默書, 中文書法, 普通話, 英國文學, 英文默書, 英文書法, 聖經, 體育, 資訊科技, 圖書課, 專題研習
2. (c) 英文計分比例 : (1) R&W 80% (2) Speaking 10% (net teacher 80%, english teacher 20%) (3) Listening 10%
2. (d) 中文計分比例 : (1) 閱讀 40% (2) 寫作 40% (3) 聆聽 10% (4) 說話 10%

原帖由 smallt1t1 於 09-11-13 04:05 PM 發表

謝謝提供資 ...

亞仔都無帶摘星簿,佢話[老師講左唔會補,唔知真唔真?

原帖由 CSo 於 09-11-13 14:32 發表

各位P1家長, 小朋友考取來年SFA小一, 但此校課程偏深. 請各位過來人幫下我.

小一測/默多嗎??
需要家長陪做功課?? 每天功課多嗎?
課本是否讀高一級呢??
除中文用普通話授課外, 數學, 常識, 聖經是用英文教授嗎??

Hi Queen180307,

我是小一家長, 經過了2個月的學校生活,知道如下:

1. 小一共有3次考試, 第1次11月中,第2次3月,第3次6月 (*考試計分,排名).  測驗就好多,小一年度共有13次測驗(或叫評估). 9-10兩個月已有6次測驗了.  學校行Day 1-Day 6, 每一週期6日有一次中文黙書,一次英文黙書.  測驗及黙書是不計分的.

2. 家長是否需要陪做功課,要是乎小朋友的能力.  一般佢地自己識做. 每天功課不是太多(我覺得),一般3-5樣,每樣是不是太多. 比一般津校要少功課.  (以目前來講)

3. 中文是1上開始教, 數學是 1下課本開始教, 英文是 2上課本開始教.

4. 數學大部份用中文教,有英數,但比率很少.  考試/測試都是用中文數.  常識是用英文課本,英文教.  聖經中文教.

我小朋友係學校好開心,好適應.  不過,因為校車時間好早,放學回來做下功課,玩下...平時測驗都沒冇時間溫書.

原帖由 queen180307 於 09-11-14 14:19 發表
各位P1家長, 小朋友考取來年SFA小一, 但此校課程偏深. 請各位過來人幫下我.

小一測/默多嗎??
需要家長陪做功課?? 每天功課多嗎?
課本是否讀高一級呢??
除中文用普通話授課外, 數學, 常識, 聖經是用英文教授嗎?? ...

多謝jujumama的回覆, 再問多幾條問題, 可以嗎?
不過見你話小朋友返學開心, 做家長就最想見到.
即是英文一開學用小二書, 應該幾深.
1)麻煩你俾小一出版商名稱及書名, 謝謝!
2)在學校是全用英文交談, 是嗎??
3)除了學費外, 還有其他什費嗎?

對不起, 太多問題.

Queen180307,

1. Educational Publishing House Ltd.  My Pals are here! English for Hong Kong 2A.  學校,除了課本,更多的是工作紙. 英文生字都幾難,己教了過去式...

2. 小一生應該唔係囉,個仔係學校同同學仔都係講中文.
3. 雜費,好似 8XX,唔記得啦. 其他沒什麼, 學校的課外活動都好多,收費不貴.

原帖由 queen180307 於 09-11-16 11:21 發表
多謝jujumama的回覆, 再問多幾條問題, 可以嗎?
不過見你話小朋友返學開心, 做家長就最想見到.
即是英文一開學用小二書, 應該幾深.
1)麻煩你俾小一出版商名稱及書名, 謝謝!
2)在學校是全用英文交談, 是嗎??
3)除了學 ...

你好
你話校車時間好,請問你住邊區呢?
因怕小朋友早起,睡歸。

原帖由 jujumama 於 09-11-15 20:08 發表
Hi Queen180307,

我是小一家長, 經過了2個月的學校生活,知道如下:

1. 小一共有3次考試, 第1次11月中,第2次3月,第3次6月 (*考試計分,排名).  測驗就好多,小一年度共有13次測驗(或叫評估). 9-10兩個月已有6次測驗了. ...
‹ 上一主題|下一主題