用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區

yinsinmama,

Literature 的考試範圍是Super Grandad (whole book) & Somewhere in the World (whole book), 但唔知會用什麼形式來考呢, 請問可否分享吓去年是用什麼形式來考的呢?

另外, 你知唔知道Eng. Listening 及 Chin. Listening 是考什麼東西的, 及考試形式又是怎樣呢? Thanks!

原帖由 yinsinmama 於 09-11-3 18:11 發表
其實每天各位家長必須查看e-class內的功課外,首頁(Home page)中間部份的 "Latest Campus News" 都常常要查看有些特別資料會放在那裏的,例如之前大仔小二下學期就曾將Literature之考試範圍及方式通知各家長,但今年到現在 ...

Literature exam 的形式主要有5 parts.  包括: 1) Fill in the blank (will provide wordings to choose).  2) True or False.  3)MC   4)Put sentences in correct order (列出故事先後次序)及 5) fill in missing letters (e.g.  cho__ocate).

學校應該有通告告知Literature 的考試形式的但就沒有samples提供。

回覆 561# wynma 的文章

Wynma,

I just found that teacher already put the "First Term Literature Examination Reminder" on the 1st page of the intranet (the page after you login, under "Latest Compus News".  You can check there for detail.

MinnieMinnie,

I've just checked the Reminders on Literature Exam from the Latest Campus News and printed it out right away.
Thank you for your help.

原帖由 MinnieMinnie 於 09-11-4 16:49 發表
Wynma,

I just found that teacher already put the "First Term Literature Examination Reminder" on the 1st page of the intranet (the page after you login, under "Latest Compus News".  You can check the ...

wynma,

同MinnieMinnie講差不多(因我大仔性格並不會詳細地講出形式), 而且今天剛好巳post左資料於e-class內.  大家一齊努力!!
原帖由 wynma 於 09-11-3 23:17 發表
yinsinmama,

Literature 的考試範圍是Super Grandad (whole book) & Somewhere in the World (whole book), 但唔知會用什麼形式來考呢, 請問可否分享吓去年是用什麼形式來考的呢?

另外, 你知唔知道Eng. Listening  ...

Thanks, Wynma.

我是 1A, 但沒收過喔.  唔記其他同班有沒有收過?

原帖由 wynma 於 09-11-3 12:33 發表
是廿一世紀現代數學網嗎? 密碼已經派左好耐啦!果張紙是彩色的, 有埋閱讀越有趣及網上電腦書密碼果張紙呢!

hi, 各位, 請問出了考試時間表未?(定係我糊塗收咗都唔知)

leungkit : 之前有通告, e-class 到o既 i-notice有考試時間表架喇~~

謝謝, 已找到,我真糊塗!

1C家長,

有冇人知道今日MS TSANG 叫畫嗰幅畫幾時交架??(手冊又冇寫喎! 我問囡囡....佢咩都話唔知 , 有冇人可以話我知呀! THANKS!!

yinsinmama,

謝謝! 加油呀!:

原帖由 yinsinmama 於 09-11-4 18:00 發表
wynma,

同MinnieMinnie講差不多(因我大仔性格並不會詳細地講出形式), 而且今天剛好巳post左資料於e-class內.  大家一齊努力!!

jujumama,

你可以問吓其他同學仔架!

原帖由 jujumama 於 09-11-5 14:09 發表

QQ2003 : 我女話唔洗交架喎幅畫, 唔知真唔真???
BTW, Happy birthday to QQ ~~~~阿女話今日1C班一齊唱生日歌俾QQ聽呀~~

今日普通話考試, 阿女話好多人唔合格呀 , 唔知阿女點......佢仲話未考完, 下次DAY 6 要再考??????

CCW,

多謝你! QQ今日6歲生日呀! 因為下星期考試, 所以都冇特別慶祝,只買了生日蛋糕,下星期先幫佢補祝生日兼慶祝考完試
QQ咩都冇同我講....唱生日歌和有很多人普通話唔合格都冇講, 佢只同我講話今天普通話唔識,可能唔合格有佢份

原帖由 CCW 於 09-11-5 21:21 發表
QQ2003 : 我女話唔洗交架喎幅畫, 唔知真唔真???
BTW, Happy birthday to QQ ~~~~阿女話今日1C班一齊唱生日歌俾QQ聽呀~~

今日普通話考試, 阿女話好多人唔合格呀 , 唔知阿女點......佢仲話未考完,  ...

QQ2003,

QQ生日快樂呀! 仔仔睡覺前話秘密給我聽 , 原來是qq生日.   話考完試選份禮物給qq.. 大家 努力呀!

我地普通話老師只是說唔好記住D分數...  

原帖由 QQ2003 於 09-11-5 21:54 發表
CCW,

多謝你! QQ今日6歲生日呀! 因為下星期考試, 所以都冇特別慶祝,只買了生日蛋糕,下星期先幫佢補祝生日兼慶祝考完試
QQ咩都冇同我講....唱生日歌和有很多人普通話唔合格都冇講, 佢只同我講話今天普通話唔 ...

My son in 1A, I received long time ago.

原帖由 jujumama 於 09-11-5 14:09 發表

Hi QQ mom & CCW,

奇怪, 我個仔話已經考完, 唔合格老師有叫名, 可能要罰抄.

有個高班媽媽話国語不計分, 只寫在成績表.

QQ mom,

Don't worry.    My son said the mandarin teacher did not call QQ's name.    That means she passed.

Happy Birthday to QQ.     My son did not talk about this when he came home.     

cheers,
littlekid09

chrwan,

其實普通話係考D咩架? 普通話老師真係好好, 叫D小朋友唔好記住D分數, 佢梗係唔想佢地唔開心喇。我覺得這個老師是真正關心學生的, 值得一讚!

原帖由 chrwan 於 09-11-5 22:49 發表
QQ2003,

QQ生日快樂呀! 仔仔睡覺前話秘密給我聽 , 原來是qq生日.   話考完試選份禮物給qq.. 大家 努力呀!

我地普通話老師只是說唔好記住D分數...  

...

下星期考試了, 大家一同加油努力!
記緊不要俾小朋友和自己壓力啊!

Wynma,

今早問仔仔普通話考什麼, 他問我何時考的.  
對仔仔來說, 測驗考試都是一樣...做了就算了.
聽校車同學說有看電視, 問問題, 讀文章??? 拼音.

現在我需要對兒子多d忍耐和體諒!!

原帖由 wynma 於 09-11-6 12:03 發表
chrwan,

其實普通話係考D咩架? 普通話老師真係好好, 叫D小朋友唔好記住D分數, 佢梗係唔想佢地唔開心喇。我覺得這個老師是真正關心學生的, 值得一讚!

...