用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返少一日學會死嗎?
樓主: optimus
go

返少一日學會死嗎? [複製鏈接]

有同路人, 我對仔女, 一個有鼻敏感, 一個有氣管敏感, 又係朝早成日咳/流鼻水, 如果好似個位家長咁講, 少少都唔返, 咁我對仔女唔駛讀書啦, 兼且我地個d學校程度深, 唔返咁多日, 真係功課又排追!
原帖由 Polly627 於 09-6-9 20:43 發表
我個仔有嚴重遺傳性鼻敏感,老師都唔信,話佢成日流鼻水, 我都好唔開心, 我有寫醫生紙PROOF, 但最後都決定同佢轉校, 我認同嘔就唔好返學, 但如果好似我個仔咁又真係好難講, 佢咳我一定唔比佢返學, 但一早一晚流鼻水我 ...

我個女都唔知搞乜, 朝朝有少少鼻水, 但係返到學校問老師上課個時又無喎, 所以我照俾佢返學呀!

唔知係咪鼻敏感??
原帖由 Polly627 於 09-6-9 20:43 發表
我個仔有嚴重遺傳性鼻敏感,老師都唔信,話佢成日流鼻水, 我都好唔開心, 我有寫醫生紙PROOF, 但最後都決定同佢轉校, 我認同嘔就唔好返學, 但如果好似我個仔咁又真係好難講, 佢咳我一定唔比佢返學, 但一早一晚流鼻水我 ...

嘩,如果番少幾日學d功課已經追不上,呢d學校唔讀也罷,幼稚園之麻,唔應該給小朋友太大pressure.

原帖由 HIUYING_95 於 09-6-9 05:59 發表
睇你讀邊間幼稚園啦, 深個d你估返少幾日真係無影響咩?? 我知呢d叫公德, 不過有時如果真係少少事都唔返既話, d功課真係會跟唔上, 或者你個小朋友個間學校可以跟得上, 但係唔係人人個間都係咁淺呢! ...

原帖由 HIUYING_95 於 09-6-9 05:59 發表
睇你讀邊間幼稚園啦, 深個d你估返少幾日真係無影響咩?? 我知呢d叫公德, 不過有時如果真係少少事都唔返既話, d功課真係會跟唔上, 或者你個小朋友個間學校可以跟得上, 但係唔係人人個間都係咁淺呢! ...

Wa I guess your children's kindergarten should be a high standard kindergarten.

認同你講, 幼稚園係唔應該有壓力, 所以我個仔間學校係活教的,不過我個仔好衰, 我試過因為佢咳唔返3日學, 點知之後成個禮拜都唔肯返.雖然我有人照顧, 但我好討厭佢呢種態度. 我諗HIUYING95佢意思唔係FOCUS ON 學校深淺問題, 而係子女身體係咪真係有病,因為每個小孩個CASE唔同. 總之有細路係痳煩架啦! 我諗大部份家長都唔會仔女有病都迫佢返學的.

原帖由 AAA-Mom 於 09-6-10 00:03 發表
嘩,如果番少幾日學d功課已經追不上,呢d學校唔讀也罷,幼稚園之麻,唔應該給小朋友太大pressure.

你真係明白我, 我唔係話focus係深定淺, 係有位媽咪話唔返幾日唔會影响學習, 我唔認同囉, 深既學校可以差好遠, 要追功課都吃力d, 所以唔係好病既都照返, 我對仔女d同學都係咁, 咪帶口罩囉, 老師都唔會話我地無公德。
原帖由 Polly627 於 09-6-10 17:31 發表
認同你講, 幼稚園係唔應該有壓力, 所以我個仔間學校係活教的,不過我個仔好衰, 我試過因為佢咳唔返3日學, 點知之後成個禮拜都唔肯返.雖然我有人照顧, 但我好討厭佢呢種態度. 我諗HIUYING95佢意思唔係FOCUS ON 學校深 ...

人各有志, 可能你地d仔女唔要求高, 唔代表人人都係咁!
原帖由 AAA-Mom 於 09-6-10 00:03 發表

路過, 我姑9個仔間學校都唔深, 不過我姑9又係少少事就唔返學, 佢個仔唔係叻仔, 我姑9又無係屋企教個仔, 無返一個星期真係跟唔上, 所以我都唔知到盈盈正式返學時, 好唔好隨便就唔返學。

我可以講真係要求高的家長, 根本唔會 care 幼稚園教乜, 就算自己教唔掂或無時間, 咪搵補習. 我唔係講笑, 大把人補幼稚園. 不過以上無關主題.

如果只為自己仔女追唔追得上功課, 即使有病徵都自私咁要佢回校, 德育上已經失敗左. 小朋友將來課業幾叻都係枉然.

有d學校會因為學生absent唔鐘意+影響品行分數架, 個個都係咁, 唔到我唔自私囉!
原帖由 w_y 於 09-6-10 20:32 發表
我可以講真係要求高的家長, 根本唔會 care 幼稚園教乜, 就算自己教唔掂或無時間, 咪搵補習. 我唔係講笑, 大把人補幼稚園. 不過以上無關主題.

如果只為自己仔女追唔追得上功課, 即使有病徵都自私咁要佢回校, 德育上 ...

如果病得多會影響品行分數, 你間學校真係xxx. 我想問下貴校有無派通告, 勸告家長若子女有流感病徵時不要回校呢?

如果品行的定義係如閣下所述, 請告知大家係邊所學校咁巴閉個個家長都係咁, 你都仲咁 buy 去攪到寧願自己變衰人:家長自私 有助 子女品行高

‹ 上一主題|下一主題