用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 行為問題-請各家長給意見
go

行為問題-請各家長給意見 [複製鏈接]

本人小兒現5歲半, 現讀k3 , 在k1 開始, 在學校行為方面 .有問題!他在學校不是打同學 ,不是鬧同學 , 而是他在學校不守規則亂行開,亂跑跳,唔尊重老師不聽老師話 要佢做東佢做西.但在學校以外就非常有禮貌守規則安靜, 3歲已識照顧自己,如大小便,洗澡刷牙都可自己處理,k1已自己穿著校服,k3已自己起牀, 學習方面全冇問題, 但點解學校同家好似兩個人一樣,我可以點做?因此問題在k3已轉校但仍然是在學校出問題.....?請各家長help me 點做好!

0    0    0    0

原帖由 cecichan 於 09-6-1 13:30 發表
本人小兒現5歲半, 現讀k3 , 在k1 開始, 在學校行為方面 .有問題!他在學校不是打同學 ,不是鬧同學 , 而是他在學校不守規則亂行開,亂跑跳,唔尊重老師不聽老師話 要佢做東佢做西.但在學校以外就非常有禮貌守規則 ...

你有冇去學校睇過佢嘅情況?定係淨聽老師講?

原帖由 SandraLo 於 09-6-1 23:18 發表

你有冇去學校睇過佢嘅情況?定係淨聽老師講?

我開頭都唔信, 因為唔可以看到佢上堂情況, 但後來轉另一間幼稚園開頭校長都唔信架!因為個個老師都話佢曳, 佢外表溫文乖巧一d都唔似好曳, 點知連個校長都話跌眼鏡....唉! 但係佢係我身邊真係好乖, 根本捉唔到有咩問題,各街坊,朋友都稱讚佢乖巧有禮 , 後來我終於在游泳班時見到真面目(因游泳班不是當面觀望,而是在電視觀望)我才知道不在我身邊時,佢真係好活躍不停跳整整成堂最百厭的一個 點解咁極端!(我不是管他很嚴厲的,可能怕我不開心,所以响我面前冇表現出來)

我沒有有效的意見俾你, 只是都覺得咁嘅情況好特別, 所以回應一下.

通常小朋友一係就在任何人面前都曳, 一係就在家長面前曳但在老師面前乖, 一係就欺善怕惡 (但係你又話你對佢唔係惡... 不過可能在佢心目中你係好嚴或者賞罰分明, 所以佢在你面前不敢亂來). 如果佢識得唔想令你唔開心而在你面前乖, 咁我係咪應該讚佢都好孝順才是呢?!

等我得閒同我個社工朋友傾下呢個問題先. 如果佢有好見解再話你知.

開頭轉校不是他太曳迫走而是本人自己轉的,因為第一間d老師唔夠經驗,比我囝囝玩對抗,而且佢地唔信我講佢學校以外是另一面(因大部份小孩在學校是乖過屋企,屋企係會曳過在學校,第一間d老師覺得我冇教導才會咁曳 因我是家庭煮婦,不但冇解決小孩的問題,第一間d老師help唔到我,又怕lable左個小孩影響日後心智才轉校.

原帖由 ioi 於 09-6-2 09:42 發表
我沒有有效的意見俾你, 只是都覺得咁嘅情況好特別, 所以回應一下.

通常小朋友一係就在任何人面前都曳, 一係就在家長面前曳但在老師面前乖, 一係就欺善怕惡 (但係你又話你對佢唔係惡... 不過可能在佢心目中你係好嚴 ...

非常感謝你的回應,用了一些時間看我這編文章, 因我真的不知點算 , 但真的多謝您!

有可能是ADHD

原帖由 cecichan 於 09-6-2 09:46 AM 發表
開頭轉校不是他太曳迫走而是本人自己轉的,因為第一間d老師唔夠經驗,比我囝囝玩對抗,而且佢地唔信我講佢學校以外是另一面(因大部份小孩在學校是乖過屋企,屋企係會曳過在學校,第一間d老師覺得我冇教導才會咁曳 因我 ...

妳孩子的情況,有點像我小兒。有不少ADHD的孩子,在一對一的情況下,問題不明顯,只有在大班學習中才突顯徵狀。

建議妳看這書,在公共圖書館也可借閱:

《過動兒小米的生活紀事》

《分心不是我的錯》
「你要專心仰賴耶和華,不可倚靠自己的聰明,在你一切所行的事上都要認定祂,祂必指引你的路。」
聖經箴言3:5-6

原帖由 ioi 於 09-6-2 09:42 發表

通常小朋友一係就在任何人面前都曳, 一係就在家長面前曳但在老師面前乖, 一係就欺善怕惡 (但係你又話你對佢唔係惡... 不過可能在佢心目中你係好嚴 ...

好多謝你的回應, 我都是賞罰分明的人, 我時常同我的囝囝傾談關係好好,但他是比較收埋心思的人.真的在我面前好孝順好乖 好多謝您看這文章!Thanks!

原帖由 leeamen 於 09-6-2 09:53 發表

妳孩子的情況,有點像我小兒。有不少ADHD的孩子,在一對一的情況下,問題不明顯,只有在大班學習中才突顯徵狀。

建議妳看這書,在公共圖書館也可借閱:

《過動兒小米的生活紀事》

《分心不是我的錯》 ...

好多謝你的回應, 建議我看的書, 我一定會看thanks! (補充: 我的囝囝專注方面幾好,學野進度比較快沒有學習障礙!我不知是否ADHD 兒童)

很想跟你分憂.
但在拆解前,想你能給我些資料:
1.當第一或第二間學校跟你講孩子的問題後,就孩子在校表現,你有否跟孩子談論過,如有,內容和態度如何?
2.孩子入學前,父母有否就校園生活描述過給孩子聽,如有,內容如何?
3.孩子是否獨子?

在你尚沒回答前,可給你些忠告:
1.如再跟校方談其行為時,請不要同校方講,他在家好乖,不知為何他在校又不同?
反而,要請教老師,教你可以做些甚麼來配合來解決他的問題,
相信我呀!如你這樣說,校方會對你大為改觀,覺得你不是為孩子狡辯,而是有處理事情的誠意,可能會更照顧你的孩子.
2.不要罵孩子在校的紀律問題是對還是錯,但要給他知道老師有告訴你知,再跟他打人情牌,如你跟他感情要好,就更易辦了,間中送他上學,因小朋友最喜父母陪,然後,平時就跟他說,媽媽很享受送你上學和放學,唉!但如果有人投訴你的話,我都會支持著送你上學,嘩!但有人讚你,我就開心死啦!
(切記講時,態度是輕抽描淡寫,不可咬牙切齒.)
3.如心急想為孩子處理問題的話,可參考一些訓練孩子社交,紀律及情緒控制等書籍.

放鬆一點!孩子還小,可塑性非常大!
耐心些,一定有轉機!
原帖由 cecichan 於 09-6-2 10:03 發表

好多謝你的回應, 建議我看的書, 我一定會看thanks! (補充: 我的囝囝專注方面幾好,學野進度比較快沒有學習障礙!我不知是否ADHD 兒童)

他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

真是細心,非常有用的資料!

別以為只是發展障礙的小朋友才合適參加,因任何的小朋友對任何環境的轉變,都會有機會習慣不來,而有異常的表現!

原帖由 tszzzzz 於 09-6-2 23:04 發表

k3, 我十分建議為進入小一最好準備, 因為小一的轉變需要額外的努力去協助適應, k2 至  p1 也適合參加, 開好d個頭, 減低/ 減輕情緒行為問題. 有些孩子要用兩個暑假去準備, 有的孩子已進了 p1, 但仍可透過家長及孩子 ...
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

原帖由 cecichan 於 09-6-2 09:25 發表

我開頭都唔信, 因為唔可以看到佢上堂情況, 但後來轉另一間幼稚園開頭校長都唔信架!因為個個老師都話佢曳, 佢外表溫文乖巧一d都唔似好曳, 點知連個校長都話跌眼鏡....唉! 但係佢係我身邊真係好乖, 根 ...

學校有冇機會俾幾日你陪埋阿仔上堂?
聽你講完, 我只諗到一個情況.....
就係你囝囝可能係資優或把口較叻, 上堂因挑戰老師而被label 為「曳」, 而愈俾人話「曳」, 就愈曳俾你睇, 搞到d 老師唔鐘意佢.....
如你可以親身睇到甚至陪佢上堂探究吓, 對佢有一定嘅幫助, 而問題發生响學校, 按道理老師响你投訴你係幫唔到, 好似當媽咁講, 你最多係問老師「有什麽可以做來配合解決他的問題」, 交番個波俾佢!

原帖由 SandraLo 於 09-6-2 23:29 發表

學校有冇機會俾幾日你陪埋阿仔上堂?
聽你講完, 我只諗到一個情況.....
就係你囝囝可能係資優或把口較叻, 上堂因挑戰老師而被label 為「曳」, 而愈俾人話「曳」, 就愈曳俾你睇, 搞到d 老師唔鐘意佢.....
如你可以親 ...

好多謝你的建議, 我有問過學校可否觀課,他們說因唔方便所以唔肯, (我的孩子在我面前是很乖, 所以他知道觀課是會乖,看不出問題的,)

原帖由 tszzzzz 於 09-6-2 23:04 發表

k3, 我十分建議為進入小一最好準備, 因為小一的轉變需要額外的努力去協助適應, k2 至  p1 也適合參加, 開好d個頭, 減低/ 減輕情緒行為問題. 有些孩子要用兩個暑假去準備, 有的孩子已進了 p1, 但仍可透過家長及孩子 ...

tszzzzz 多謝你的發表,有很多家長需要的資訊, thanks!

原帖由 當媽 於 09-6-2 21:57 發表
很想跟你分憂.
但在拆解前,想你能給我些資料:
1.當第一或第二間學校跟你講孩子的問題後,就孩子在校表現,你有否跟孩子談論過,如有,內容和態度如何?
2.孩子入學前,父母有否就校園生活描述過給孩子聽,如有,內容如何?
3. ...

好多謝你的詳細建議:

1.當第一間出問題時, 是囝囝炸病唔想返學, 我都有同佢傾過, 但囝囝唔係話冇野就係唔講, 我一直都冇罵佢只同佢傾吓,校內學習情況, 校內應該守規則, 尊重老師等! 同同學關係好好因我是家庭主婦, 所以日日都送佢返學放學.
2. k1 前我都有同佢講學校是好開心好多朋友玩, 老師好好人等, 所以k1開學他沒有哭, 一直他都有去學其他野, 適應能力好強,新地方他都唔哭,
3. 他是獨子

你的忠告 我在k2時忠告1.我都用過了但他們的態度仍是愛理不理, 及後在k2是犯了你所講的忠告所有因為唸唔到咩方法, 可能這樣老師的態度更泠淡, 在k3轉了校, 這所學校的老師很細心, 由其囝囝的班主任, 她很有經驗, 所以囝囝的行為已改善緊, 但因九月上小學, 怕他改不了問題所以特來請各家長賜教!

可以,提供意見了:

孩子在三年的學習生活中,最少都轉校兩次,恐怕他會缺乏安全感,對日後的成長必定有深遠影響.
至於,與學校交手,切勿寄望太大,因校方找你,只有兩個目的,不是善意,便是惡意,如善意的話,但我們心存反感,就未免辜負了別人.而對方是惡意的話,我們如說話多多,要求多多,意見多多...只會令彼此誤會更深,但別忘記,孩子天天上學,同'肉隨枮板上"無異,所以,與校方交往,真心又好,假意又好,請小心慎言和行動.
對於學習生活的闡述,請持中立,不要讚也不要眨,免孩子被誤導,而有所寄望或抗拒.
而小朋友同小朋友的交往和與成人或父母的交往是兩回事,跟本兩者的心智是極端.

因孩子是獨子,所以,很建議你幫他找多些群體活動,足球是一個很好的選擇,因孩子曾參加了兩年足總舉辦的訓練班,無論在肢體協調,團隊精神,刻苦耐熱,身體健康,情緒各方面,都見進步!

另外,最好安排他參加小一預備班,籍有經驗的人給他心理準備是必要.

因他k1時曾借意不肯上學,可能當初以為返學好好玩,但其實是另一回事,故從失望之中,不想上學,久而久之,覺得天天被迫要做不想做的事--上學,何來有好心情呢!

最後,我都同意Sandra的意見,覺得他有機會是智力上的資優!

原帖由 cecichan 於 09-6-3 11:31 發表

好多謝你的詳細建議:

1.當第一間出問題時, 是囝囝炸病唔想返學, 我都有同佢傾過, 但囝囝唔係話冇野就係唔講, 我一直都冇罵佢只同佢傾吓,校內學習情況, 校內應該守規則, 尊重老師等! 同同學關係好好因我是家庭主婦 ...

原帖由 當媽 於 09-6-3 21:22 發表
可以,提供意見了:

孩子在三年的學習生活中,最少都轉校兩次,恐怕他會缺乏安全感,對日後的成長必定有深遠影響.
至於,與學校交手,切勿寄望太大,因校方找你,只有兩個目的,不是善意,便是惡意,如善意的話,但我們心存反感, ...

非常多謝你給的寶貴意見, 我應開始安排多些群體的活動, 小一適應班等等, 希望他成長會好些,
(p.s. 我又唔覺佢是資優,小聰明可能有D D)
:) 真是感激你為我提出的建議非常有用thanks!

Hi, Cecichan

你的情況跟我小朋友相似, 但我小朋友就於 P.3才發現, 所以我同样地初初我都有懷疑老師,半信半疑, 因為佢於家中與校內反影的是簡直兩個人, 因為K1- K3 及 P.1 老師都無這方面的投訴,只有專心方面的投訴。后來 P.3 時按排教育心理學家單對單的平估都無嘜問題。

直至去年几經多方渠道才診斷出佢是 ADHD, 根據醫生及心理專家及治療師多方的意見是因為於家中沒有(其他小朋)來自外來的引恩及小朋友比較聽家長的話。
所以我們發覺不到。

原帖由 cecichan 於 09-6-2 09:25 發表

我開頭都唔信, 因為唔可以看到佢上堂情況, 但後來轉另一間幼稚園開頭校長都唔信架!因為個個老師都話佢曳, 佢外表溫文乖巧一d都唔似好曳, 點知連個校長都話跌眼鏡....唉! 但係佢係我身邊真係好乖, 根 ...

原帖由 Skywan 於 09-6-4 17:05 發表
Hi, Cecichan

你的情況跟我小朋友相似, 但我小朋友就於 P.3才發現, 所以我同样地初初我都有懷疑老師,半信半疑, 因為佢於家中與校內反影的是簡直兩個人, 因為K1- K3 及 P.1 老師都無這方面的投訴,只有專心方面的投 ...

skywan 好多謝你的意見, 如小兒與你所講的情況, 我現在應點做?請賜教!
‹ 上一主題|下一主題