用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 微調是否只用於明年中一生
go

微調是否只用於明年中一生 [複製鏈接]

今年九月升中微調冇份,但到明年中二會否跟隨微調呢?有點不明????
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 sdbma 於 09-6-1 09:43 發表
今年九月升中微調冇份,但到明年中二會否跟隨微調呢?有點不明????

今年九月升中微調冇份----是的

但到明年中二會否跟隨微調呢?----不會

原帖由 sdbma 於 09-6-1 09:43 發表

微調是由2010年中一開始, 與其他級別無關

升中分班試分班, F.1入到英文班是否代表一直升學仍然係英文班, 而F.1入唔到英文班又係咪永遠入唔到呢?

原帖由 mamimummy 於 09-6-1 23:52 發表
由升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n=ab5c875f分班試分班, F.1入到英文班是否代表一直升學仍然係英文班, 而F.1入唔到英文班又係咪永遠入唔到呢? ...

入不到英文班, 應是英文水準不達標. 若因此而入讀中文班由於接觸英文的機會少了. 因此, 英文水準理論上很大機會應會更低! 若是者! 翻身無望矣!

當然, 世事無絕對, 只怕有心人!

講明彈性班, 當然有彈性, 卻增加了"家長及學生"的壓力

原帖由 mamimummy 於 09-6-1 23:52 發表
由升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n=ab5c875f分班試分班, F.1入到英文班是否代表一直升學仍然係英文班, 而F.1入唔到英文班又係咪永遠入唔到呢? ...

原帖由 cwdad 於 09-6-2 08:26 發表

入不到英文班, 應是英文水準不達標. 若因此而入讀中文班由於接觸英文的機會少了. 因此, 英文水準理論上很大機會應會更低! 若是者! 翻身無望矣!

當然, 世事無絕對, 只怕有心人! ...

如果 Maths, Eng 叻, 中文無咁叻, 而拖抵D分入唔到英文班, 咪唔抵! 中文已經唔好啦, 仲要全部讀中文. 咁咪差上差!

請問甚麼叫微調 ?

多謝回答, 但stitchfriends 所講的亦是微調所存在的隱憂.
(如果 Maths, Eng 叻, 中文無咁叻, 而拖抵D分入唔到英文班, 咪唔抵! 中文已經唔好啦, 仲要全部讀中文. 咁咪差上差! )

請問甚麼叫微調 ?

請問甚麼叫微調 ?

實施日期 2010年9月由中一級開始,逐年推展至其他年級;現時的小五學生為首批受影響學生

分流方法 取消中中/英中分流;教育局按過去2年平均升中派位成績,通知中學有幾多學生屬「前列40%」,若一班人數的85%(即29人),學校即可開設一「彈性班」,如此類推,其餘則為「普通班」

授課安排 彈性班:學校可分班、分組、分科或分時段安排學生以英語學習,選擇全英語授課及部分科目以英語授課均可

普通班 主要以母語授課,而總課時的25%可以英語學習,另有21%課時為英文課堂

教科書及配套 以英文授課,教科書、習作及考評都須以英文為主,可輔以小量中文解釋;「英文書中文教」屬非正式做法,但可向局方申請

透明度 須於學校發展計劃及《中學概覽》列明及解釋其教學語言安排,如個別科目的教學語言及英語延展活動;但不會公布「彈性班」數目,家長可向學校查詢

編班準則及轉班安排 中一編班準則及中二、中三轉班安排由學校自行決定,但須於學校發展計劃及《中學概覽》清楚列明

監察機制 2010至2012年每年重點視學70間學校,違規學校將發警告信及公布校名

.

原帖由 minniebb 於 09-6-4 03:20 發表
請問甚麼叫微調 ?

中二、中三轉班安排由學校自行決定 --- 1年讀中文, 1年讀英文, d 名詞點算?!   ccd

會唔會今年中一班是英文班,出年升中二是中文班,
咁樣真係有問題喎!!

如果現時是英文中學,到時會不會有啲要開中文班呢?

原帖由 mamimummy 於 09-6-4 04:30 發表
中二、中三轉班安排由學校自行決定 --- 1年讀中文, 1年讀英文, d 名詞點算?!   ccd

好混亂呀!

D 學校會唔會公佈自己有幾多班彈性班? 真係又做成標籤效應!

最大問題係學校有沒有咁多資源和教授去分小組上課, 又話分埋程度上課, D老師已經要做埋行政工作!

試問 D Band 3 点分呢!

微調下嘅白老鼠試下先, 唔成功再揾囝囝嘅下一代再微調過!

這樣...... 那實在太不辛了!

原帖由 stitchfriends 於 09-6-2 12:57 發表

如果 Maths, Eng 叻, 中文無咁叻, 而拖抵D分入唔到英文班, 咪唔抵! 中文已經唔好啦, 仲要全部讀中文. 咁咪差上差!

聽聞係黎緊九月升中一, 點解會話2010年?
是否應該係09/10年度呢?

原帖由 vespa 於 09-6-6 00:04 發表

實施日期 2010年9月由中一級開始,應該係10/10年度

原帖由 stitchfriends 於 09-6-4 14:53 發表

好混亂呀!

D 學校會唔會公佈自己有幾多班彈性班? 真係又做成標籤效應!

最大問題係學校有沒有咁多資源和教授去分小組上課, 又話分埋程度上課, D老師已經要做埋行政工作!

試問 D Band 3 点分呢!

微調下嘅白老 ...

Band 2學生已經要自求多福了.....
Band 3 學生政府政策已經講左俾你聽連讀英文都無資格,用中文教系希望佢地可以儘量明多d....大家"hei"到中五,到時自生自滅啦...

請留意mamimummy的回復:

實施日期 2010年9月由中一級開始,逐年推展至其他年級;現時的小五學生為首批受影響學生

與今年升中一無關

原帖由 vespa 於 09-6-6 00:04 發表
‹ 上一主題|下一主題