用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 09/10將入讀李小既家長....最後決定!
樓主: choimum
go

09/10將入讀李小既家長....最後決定! [複製鏈接]

各位,

因兒子九月入學,請問各位開學要準備什麼東西,
現在我只買了書包,其他都未買,如午飯要用的物件等,
可否提供詳細清單給我.謝謝您們.

妳好,

妳還要和囝囝買餐具, 最好不要用膠盒及膠餐具, 因為膠盒會領他書包更加重, 和膠餐具又不環保. 其他如校服, 書本可在八月一日回學校買, 不要擔心.

一個歡迎妳們的家長.

原帖由 SZE_SZE 於 4-7-2009 09:59 AM 發表
各位,

因兒子九月入學,請問各位開學要準備什麼東西,
現在我只買了書包,其他都未買,如午飯要用的物件等,
可否提供詳細清單給我.謝謝您們.

以下是從家長們中搜集得來的小貼士,只供參考。希望能給予小一家長一些啟示。

校服
可為孩子選購大一碼校服,但注意勿過長,尤其是外套
為男生準備皮帶

可為女孩購買大一個碼的校裙
每天帶備小手帕及紙巾
避免穿綁帶鞋
校服供應商有兩款外套可供選擇,較薄之線質外套較適合夏天開冷氣時使用,亦有較保暖的羊毛外套,可向供應商查詢

午膳安排
用膳時間 – 30分鐘
可訂飯盒或自備送遞到校
一年級每班均有午膳爸媽 (義工) 協助學生
午餐不可與同學分享

訂購飯盒
每月月中,午膳供應商會派發下月飯單給家長及學生選購, 學生需於指定日期前繳款後將飯單交回班主任
建議家長與小朋友一起選擇每天餐款,避免偏食之餘亦要尊重小朋友之喜好
須全月訂購,有退飯安排,可與供應商查詢

自備飯盒/壺、飯盒袋
送遞程序 – 根據學校通告規定時限, 將自備飯盒/壺送到校園指定地點, 午膳供應商職員會根據班別及名稱送到課室
準時交來自備飯盒,以免錯過送遞時間
請緊記在飯盒袋上繫上學生名牌,寫上名字、 學號、 班別
基於衛生理由,切勿將非食物之物品與飯盒放在一起水壺

餐具
每天都要帶備餐具,為嚮應環保, 供應商不會提供即棄餐具

選購飯盒
可選擇有保暖功能的飯壺/將餐盒放在保暖袋內保暖
留意及提醒傭人/小朋友必須每天清洗餐具,亦要教導及培養小朋友自發提醒/清洗

份量
以家中吃飯分量為準,可用家中飯碗量度,但要留意進膳時間或較在家中短
避免帶流質食物,如湯類食品,如需帶湯,可先放涼少許才入盒,以免灼傷;太熱之食物亦可能導致難以開啟飯盒(口述由於蒸氣導致)

茶點份量及種類
建議給水果,乾果或麵包,餅乾等健康小食(低糖、低鹽、低脂、高纖), 約2-3塊餅乾、迷你麵包一個,如小食過量會使小朋友沒有胃口進食午餐(小息與午膳時間相隔2小時)
如帶水果,應避免帶已去皮的水果,因已去皮的水果在室溫下容易滋生細菌
教導小朋友分享小食應注意衛生常識,如有需要可選擇獨立包裝的食物
校內有過濾水供應,可作補充,水壺容量約350 毫升已足夠
留意水壺會否溢漏
小一生可選購可吸啜的水壺/水樽,避免需倒出飲用
觀察小朋友每天在校飲水份量,鼓勵他們多飲水,勿帶汽水

零用錢
無需要,一二年級生不能到小食部買食物

收拾書包
根據每天上課時間表,教導小孩自己執拾書包,將當日不需用的書本放在家中,以免書包過重
課室內有個人書格,可擺放一些在校常用的用具或書本,如字典、顏色筆、美勞用品等
家長應每天為小朋友簽手冊/通告
準備有封口(扭扣/拉鍊)的文件膠套,將每天應交之功課/通告/款項放好

付款
留下一些舊信封作日後付款用
在封面寫下學生名字,班級及付款用途

個人物品寫名
建議在所有衣物及文具上都寫上學生名字,或用標貼,遺失後較為容易尋回.

文具
孩子容易遺失東西,建議不用買昂貴的文具
文具樸素實用為原則,避免花巧影響集中力
筆袋較筆盒輕
每天準備3-4枝鉛筆替換,不用在校刨鉛筆

書包
拖拉式書包較重身,學生需走樓梯上課室,會較吃力
一年級生只適用細碼書包
選擇護脊書包較理想

如廁問題
將紙巾放在小朋友褲袋/裙袋內,以免他們忘記帶紙巾上廁所
預早在暑假的時候,訓練小孩在如廁後自己清潔的技能
在有需要去洗手間時,舉手向老師表達
教導小朋友妥善使用洗手間,尤其是蹲廁

校服弄髒後的處理
有「後備校服」給學生替換,校工姨姨會協助學生更換及清潔

家長需回家洗淨「後備校服」後,翌日帶回學校
有全新內褲供應,每條約$5

回覆 1# bakers 的文章

謝謝baker, 很詳細的資料!
本來學校取消了小一座談會, 自己都很茫然, 還好有BK這個平台, 不知有沒有家教會的成員在, 是否可以搞個"網上小一座談會", 指點一下小一家長們?

自己也想知道新校長上任了嗎?  對學校的和學生的期望是什麼? 另見到書單高年班上有science一科, 那小一有嗎?  請問學校是根據什麼分班的??

小一生對校園難免會感到陌生, 開學初期會怎樣安排他們認識新校園呢?  每天有多少個小息及時間有多長?  其實午膳時間我有些擔心呢, 因家中"大少"平時"嘆慣飯"; 無一粒鍾都食唔完

其他如課外活動, 參觀活動和校外比賽方面不知有資料否?  (因學校網頁實在很少update 這方面的資料, 希望新校長會改善家校溝通吧!)

對不起問題那麼多, 希望各位李宗德家長們多多指點!  謝謝!

原帖由 WikMa 於 09-7-6 14:19 發表
本來學校取消了小一座談會, 自己都很茫然, 還好有BK這個平台, 不知有沒有家教會的成員在, 是否可以搞個"網上小一座談會", 指點一下小一家長們?

自己也想知道新校長上任了嗎?   ...

如無意外,學校小一座談會在8月22日(星期六)下午二時舉行,敬請留意

Hi,我囝囝暑假後就K3,我想幫佢報李小,我應該點做,有冇mami可以教吓我,Thank you~
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-15/oscar_fung.html

原帖由 Didi711 於 09-7-7 07:55 發表
Hi,我囝囝暑假後就K3,我想幫佢報李小,我應該點做,有冇mami可以教吓我,Thank you~

Didi711 你可以留意李小網址:
   http://www.wfjlps.edu.hk/

以往8月份學校會公佈有關入學事宜,download 張入學申請表格(2010/2011)墳好交回學校等面試通知便可

bakers~thank you very much~

原帖由 Didi711 於 09-7-7 07:55 發表
其實面試無乜特別貼士,最緊要唔好俾壓力個小朋友,等佢可以用最自然嘅一面去面試.如果真係咁唔好彩考唔到,只要有誠意寫封信去學校,應該問題不大.我識幾個考唔到嘅學生,父母寫信後,最終都可入讀.放心啦!

原帖由 WikMa 於 09-7-6 14:19 發表

自己也想知道新校長上任了嗎?   ...
Wik Ma 你對學校課程嘅資料搜集唔多足夠喎. 講笑咋.小一已經有Sci 教,不過無書嘅,一年級係教植物,磁石,爬蟲類勳物及怎樣節約用水.(如果課程無变嘅話)功課唔多!一年級常識同Sci係唔會考試嘅.學校話唔會用成績嚟分班嘅.一年級嘅學生如果來自同一間幼稚園,學校會將佢哋分散去唔同班.致於小息,每日10:20am-10:50am,只有一個小息.12:50pm-1:20pm就係lunch time,1:20pm-1:40pm就係閱讀圖書時間,不過唔使担心,通常一年級都係食得比較慢,所以多數連閱讀時間都重食緊.下學期嘅時候情況就好D!佢地會慢慢習慣.(因為我係午膳姨姨,所以會見到佢地食飯嘅情況)學校一向都希望小朋友自學,不太喜歡家長過份幫忙.(由其是幫小朋友做功課)開學第一個星期老師會介紹佢地識學校,最重要係唔好同小朋友講咁多負面嘅事情,例如:小學唔同幼稚園呀,老師好惡,會罰你.鼓勵佢唔明就問,(不過一定要舉手)重有就係好多一年級生驚到唔敢話俾老師聽急尿,所以好多小朋友都會"賴"尿,我個仔都係其中一份子.小一生係雖要較多時間去適應.不過我地做家長嘅都係時候調較下自己啦,放心俾佢哋自己處理啦,你會慢慢發覺佢哋真係大個啦,佢哋真係OK!

我想問一星期有幾多日著體育衫架??因我想預計要買一套校服定二套給仔仔!!thx!!
我家有2個小寶貝~~~Sam Sam & Ken Ken

回覆 2# helloeveryone 的文章

嘩非常謝謝helloeveryone詳盡的解答, 本人仍"超級大頭蝦"一名, 囝囝成日笑我是"Ms Forgetful" 相信開學初期難免會出現混亂, 在此再次謝謝各位熱心家長提供各項"貼士", 以減低出錯機會.

(另外知道小一座談會會如常舉行心裡也比較踏實些...)

原帖由 yandy 於 09-7-8 10:31 發表
我想問一星期有幾多日著體育衫架??因我想預計要買一套校服定二套給仔仔!!thx!!
每星期有一次PE堂,但係李小有多元智能課(MI堂)可能要着運動衫.不過最好買兩套,如果連續兩日着都有得替換,你知小一生食飯有時會弄汚校服.唔好買到啱啱好,因為兩個月後又換冬季,出年又唔啱着.俾多小小貼士男孩子嘅家長,如果要買男裝皮帶,最好幫襯羅莎,因為皮帶扣可以"賊"出嚟,如果條皮帶太長,可以自己 cut 短然後裝番個扣.但係維多利亚嗰間嘅皮帶就無得 cut 短,只可打噥.買校服嘅時候唔好咁心急,睇晒三間比較下D質枓先.因為有D校服OK 但運動衫又唔OK!有D又相反!如果幫襯羅莎嘅家長,最好現場 check 清楚,因為有問題要換嘅話,要去太子先可以換!

回覆 1# helloeveryone 的文章

唔該哂.....你既答覆...非常詳盡!!謝謝!!
我家有2個小寶貝~~~Sam Sam & Ken Ken

原帖由 helloeveryone 於 09-7-8 16:02 發表
每星期有一次PE堂,但係李小有多元智能課(MI堂)可能要着運動衫.不過最好買兩套,如果連續兩日着都有得替換,你知小一生食飯有時會弄汚校服.唔好買到啱啱好,因為兩個月後又換冬季,出年又唔啱着.俾多小小貼士男孩子嘅家長, ...

今年度既校服商只有豐昌順!

好勁呀, 多謝幾位家長咁詳細的資料, 我地得你地指點呀, 個心都安樂好多
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

原帖由 煒良媽咪 於 09-7-9 14:49 發表

今年度既校服商只有豐昌順!
無錯!今年校服商係丰昌順,不過當日羅莎和維多利都會到場,可以睇下八月及九月備忘嗰份通告巳經寫咗!

原帖由 臣媽 於 09-7-10 21:35 發表
好勁呀, 多謝幾位家長咁詳細的資料, 我地得你地指點呀, 個心都安樂好多
放鬆心情迎接新學年啦!好好享受呢個漫長嘅假期吧!因為九月又要埋頭苦幹地過黑版式嘅生活啦!

請問是否需要買張食飯墊﹐以前聽過好似要預備﹖﹖﹖﹖﹖

如果要﹐又是什麼size呢﹖﹖

謝謝

原帖由 budbud1 於 09-7-15 19:38 發表
請問是否需要買張食飯墊﹐以前聽過好似要預備﹖﹖﹖﹖﹖

如果要﹐又是什麼size呢﹖﹖

謝謝
如果是自己帶飯不是訂學校飯的,可以買一張枱墊,無特別規定什麽size,最緊要容易清潔.如在學校訂飯的話,就不用買,因為舊飯商會供托盤(新飯商就未知有無).其實買定都無壞,因為小朋友上美勞課時都會用.
‹ 上一主題|下一主題