用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 大人學琴~可以俾o的意見嗎?
go

大人學琴~可以俾o的意見嗎?

我好想學琴 , 但無心機[目弟]琴譜 , 小朋友學o個o的初級o既歌又無乜興趣彈 , 有無一o的適合大人學既方法呢?

有無好書介紹?

原帖由 shirleyshirley 於 09-5-28 18:15 發表
基本上開始個時都係要用o的小朋友書, 係會悶o的, 但有o左 basic knowledge 之後就可以選擇其他比較有興趣的書...

我都準備學呀,我都係想第日同個女有得溝通下,費時到佢學果時自己好似咩都唔知溝通唔到,同埋都想知佢既進度做緊d咩,再加上我女而加仲細未學得住先得2歲,我唸住可以係屋企自己彈下,同佢一起培養興趣,不過好驚自己學唔掂,聽講係好難學,睇譜係好難架喎,我而加仲係到搵緊老師咋,價錢方面真係好大差別,有d百幾蚊堂,有d去到250蚊以上都有....都唔知點簡好 !!!
[

我都學緊琴, 本來囡囡學先, 見佢無興趣,  後來我自己覺得幾好玩,  囡囡唔學我自己在琴行跟老師學, 我都是由初班學起, 其實看譜都不是好難, 練得多就得 !

我個女4歲, 同佢上左2個月親子班, 老師教的是A-G音的位置, 但真係要返 屋企溫習才會熟. 如果打算學的媽咪, 不如買本書返黎, 睇熟左A-G音才出去找老師, 以免浪費了學A-G音的時間及金錢.

我都是先在家練好才去上堂, 其實的書教得很清楚, 一步一步, 在家先練熟琴鍵位置加拍子, 上堂時就己可立即彈給老師聽, 只是改善拍子或唔明的地方才問, 我只用咗三堂時間己彈了一本半書了(我仲走去通利買些教小朋友彈琴書來練),  之前我囡上堂一堂先教識一頁書 ! 看琴譜是否好難, 總知多練習就能慢慢熟識  !

我今年38歲了, 初頭都覺得唔好意思去上堂, 又怕年紀大, 手指硬, 不過現在玩了個幾月, 覺得幾好玩, 我不是為考琴去學, 是為興趣去學囉 !

我覺得成人學彈琴困難之處 是手指比較硬,沒有小朋友般靈活,但是學看琴譜則比小朋友學得快。

對我o黎講最大o既障礙就係[目弟]琴譜,反應太慢彈到無晒心機

原帖由 kambima 於 09-6-8 15:08 發表
我覺得成人學彈琴困難之處 是手指比較硬,沒有小朋友般靈活,但是學看琴譜則比小朋友學得快。

請加油哦~ 我也是上了年紀才學~為興趣而學,也為子女而學習。

學習上真的有難度,談不上什麼天份,但是記緊要有耐性,慢慢會有成績的。我們是大人了,耐性和恆心的培養對小朋友的成長是有正面的影響的。

Hi ! 剛剛買了個數碼鋼琴在家可隨時練習 !  點解的人成日話初級的歌好悶呢 ! 我覺得都幾好聴, 尤其是兒歌 !

可唔可以俾個書名我?

原帖由 stephanieching 於 09-6-18 11:26 發表
Hi ! 剛剛買了個數碼鋼琴在家可隨時練習 !  點解的人成日話初級的歌好悶呢 ! 我覺得都幾好聴, 尤其是兒歌 !

我諗你要從頭幾個音開始記會好D,然後慢慢加上去。當然一般人會覺得低音難睇D,所以更要一步一步嚟。
成人學琴係理解力上會比小朋友快好多,但基本功仍雖要重覆多次練習先OK~~

加油~~唔好氣餒,無壓力學習係最開心架~
我媽媽六十幾歲都學緊初級,佢都彈得好開心。

原帖由 Hipuppy 於 09-6-9 18:01 發表
對我o黎講最大o既障礙就係[目弟]琴譜,反應太慢彈到無晒心機:igiveup:

我都學緊琴, 不過呢又要返工又要學都真係幾辛苦....
呵..自己隻手都硬哂..成日都左右兩隻手一齊彈, 激到老師死..
學琴真係好講堅持...一日唔練都會生疏
我學左一年喇,今年考三級,但係都好有機會肥,好驚...
不過..我都真係幾鍾意既~

請問大家知唔知咩牌子,咩model電子拍子機好? 大概幾多錢?

謝謝!

我淨係想學彈 , 但一定唔會考試 ......太耐無考過試(好似成個世紀前o既事) , 唔好話考試 , 就算平時有人聽住我彈我都會好緊張 , 好似認唔到o的琴鍵咁

原帖由 yy_l 於 09-7-13 16:50 發表
我都學緊琴, 不過呢又要返工又要學都真係幾辛苦....
呵..自己隻手都硬哂..成日都左右兩隻手一齊彈, 激到老師死..
學琴真係好講堅持...一日唔練都會生疏
我學左一年喇,今年考三級,但係都好有機會肥,好驚...
不過..我 ...