用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師係堂上鬧人, 被學生錄音
go

老師係堂上鬧人, 被學生錄音

朋友既囝囝係良景讀小學, 發生以下一件事:
老師係堂上鬧學生(好粗俗), 被學生錄音, 結果被其他學生告發, 跟住被校長即call家長來訓話: 我哋學校幾十年都未發生類似的事, 點知你亞仔會唔會攞上網, 影響校譽, 必須要重罰. 每日小息要鈔書及記過.

我覺得其實都唔係好大件事, 唔知其他家長睇法呢?

which school?

If your boss or colleagues do the same thing with you, what do you think???

If your schoolmates do the same thing with you , what do you think???

If your maid do the same thing with you, what do you think???

i also want to know which school it is....as i think right now it seems like a trend....everyone want to record sth and put it in youtude or facebook....seems not very good.....

which school i also want to know....

原帖由 overview 於 09-5-28 16:18 發表
老師係堂上鬧學生(好粗俗), 被學生錄音, 結果被其他學生告發, 跟住被校長即call家長來訓話: 我哋學校幾十年都未發生類似的事, 點知你亞仔會唔會攞上網, 影響校譽, 必須要重 ...

我唔話學生做得對, 但校長話"學校幾十年都未發生類似的事" 咁係因為幾十年前都未有咁先進的錄方法 or 學校幾十年來都無老師係堂上咁粗俗鬧學生先,  如果係教就要兩個都要教, 教埋老師唔好咁粗俗說話教學生, 係咪要咁學生, d學生先至有共同語言, 先至聽教, 先至有用?!

"點知你亞仔會唔會攞上網, 影響校譽" 最大問題唔係怕捭人放上網係ma. 最大問題係你間學校d老師點解會咁學生先至真wor. 做得出怕捭人知, 又唔係去整頓學校紀律, 一味噤住, 係唔係有d問題, 又會捭學生感覺, 做錯事無人知就得的想法。

如果要記過, 係唔係要記埋校長及老師的過, 野蠻d講, 邊條校規唔捭學生錄音呀, 我錄音來返屋企溫習。 總之我覺得警告便可以, 唔使記大過ma。 無理由本未倒置, 祇focus在學生的錯誤上, 咁老師又無錯咩?!  除非學生態度惡劣, 死不悔改, 我似我咁條氣唔順仲係度駁咀啦!

如果捭我, 我會同校長講數, 我一定唔同意因為呢件事, 記我個囝過, 咁好影響佢第日升中選校的機會(你就算考第一, 都未必收你啦!), 錯.....不全部責任在學生上, 為何要囝囝一個承擔。  囝... 我返屋企都一定會教, 但係唔係用記過去教。(我最多炒大佢, 絕對同意捭學校咁樣記過。)

我會睇下出發點係咩 ? 位學生只係小五程度, 當時都係用緊部字典機(定係cell phone),都係玩吓, 係唔岩都唔使咁重罸, 如果老師係對得住良心, 有何怕? 用d咁粗鄙既字眼鬧學生,  點解鬧時唔稔吓小朋友既感受?

學校係良景好似係"東xxxxxxxx"

原帖由 pak_sang 於 09-5-28 18:35 發表
If your boss or colleagues do the same thing with you, what do you think???

If your schoolmates do the same thing with you , what do you think???

If your maid do the same thing with you, what do you ...

原帖由 overview 於 09-5-28 16:18 發表
老師係堂上鬧學生(好粗俗), 被學生錄音, 結果被其他學生告發, 跟住被校長即call家長來訓話: 我哋學校幾十年都未發生類似的事, 點知你亞仔會唔會攞上網, 影響校譽, 必須要重 ...

我只係路過, 但校長點解咁攪笑 !?
驚會擺上網, 所以要重罰 !?!?
咁個老師好粗俗咁鬧學生就好啱咩 !?!?
係我就照放上網, 但死都唔比校方記過.
咁粗俗, 點為人師表 !?? 做榜樣呀 !?!

我地擺個小朋友係學校學習都係想佢學知識和明事理,但現在一d學校永遠只顧自己嘅校譽而忽略灌輸學生做人應有嘅責任和態度,好似呢位老師,明明對住一班心智未成熟嘅學生講埋一d粗俗嘅說話,做校長理應先懲罰這位老師,唔係怕羞事傳開去而罰這位學生,咁樣第日班學生長大後只會側側膊做人,永遠都唔敢正視每一件事,因為怕受罰,你話咁嘅學校、咁嘅校長、咁嘅老師,係唔係應該拎去再培訓過先俾佢地教番書。

人貴乎反省,只想人家如何錯,用放大鏡去看人家的錯,自己的錯永遠只是微不足道。校長的憂慮是正常,罰的方法就要考慮個別情況。但那小朋友未經老師同意而錄音是非常不尊重老師,無論用意是什麼也應責備。作為家長亦應好好教導小朋友,家校貴乎尊重、互信及合作。若不能我會轉校。

原帖由 popokit 於 09-5-28 21:00 發表

我唔話學生做得對, 但校長話"學校幾十年都未發生類似的事" 咁係因為幾十年前都未有咁先進的錄方法 or 學校幾十年來都無老師係堂上咁粗俗鬧學生先,  如果係教就要兩個都要教, 教埋老師唔好咁粗俗說話教學生, 係咪 ...

我想知粗俗成點先, 定義各人不同, 可唔可以俾d例子, 大家諗下有冇過火, 好似立法會咁, 有聲有畫影住長毛, 佢都話自己冇講粗口, 不過鬧人真係唔可以太斯文, 總好過有D老師鬧都唔鬧, 曵既坐後面;

香港一班學生三十幾人, 係課堂對住幾個曵既慢慢循循善誘, 其實即係剝削其他學生既學習機會, 課堂後氹又好罰又好, 但係課堂上老師用嚴厲既手法應付呢D學生, 我覺得無問題.

至於學生錄音行為就明顯受到社會風氣影响, 以為乜都錄低影低擺上網, 就係以昭公義, 但事實上, 就分辨唔到事件對錯; 講番今次件事, 如果學生覺得老師唔o岩, 可以番屋企同家長講, 再決定是否向校方投訴, 鬧得過份既係課堂上幾十個同學都聽到, 可以做証, 根本唔需要錄音, 所以我覺得呢位學生真係做錯左, 佢用錯左方法, 仲有佢同父母溝通都有改善既空間, 如果雙方做到互信既話, 呢位同學亦唔需要用錄音方法, 有問題就放心交俾父母幫手解決.

最後講埋呢位校長, 老實講, 做得校長有乜未見過, 講乜野幾十年未發生過之類既話, 係明耍個家長, 記過我都覺罰得重左d, 不妨再同校長傾下, 重點係同學生錄音既出發點原意係正面既, 只要大家認同佢淨係想証明老師鬧得過份而並無其他, 咁處罰應該有得傾; 最後校方如果已經認真處理成件事, 家長同意呢個處理方法, 就有責任唔俾錄音流出.

醒目開學勳章 王國長老

agree!
個學生錄得音, 即係個老師唔係第一次發惡
個校長focus就係"影響校譽", 行得正企得正, 怕咩人錄? 梗係個校長聽完, 自己都知衰, 至會話影響校譽啦
而家個校長點去處理"羞事"? 唔係去罰講果個, 而係去罰record果個, 本未倒置掛?
原帖由 papa一個 於 09-5-30 11:26 AM 發表
不妨再同校長傾下, 重點係同學生錄音既出發點原意係正面既, 只要大家認同佢淨係想証明老師鬧得過份而並無其他, 咁處罰應該有得傾; 最後校方如果已經認真處理成件事, 家長同意呢個處理方法, 就有責任唔俾錄音流出.

讚成....呢件事個老師要不得, 個校長更加係離譜!

1...校長最怕學生將段錄音放上綱影響聲譽,看來不是想解決問題..先來罰左學生,來阻嚇件事.做法有點不當...

2...老師自己應有老師的榜樣,比得學生錄音,一定唔係好野,分分鐘都唔係第一次,學生睇唔過見,又或者一早有同類事件發生過而引致他咁樣做..有備而戰.

3...件事學生都有問題.因為點解老師要用這態度對他呢..

不過,件事我地都係知d唔知d,唔夠全面....

原帖由 BookloverJ 於 09-5-30 13:37 發表
“若要人不知, 除非己莫為”

若果個老師鬧學生係有理有節, 又怕咩比人錄低.

個老師D鬧學生嘅說話, 若果唔出得街, 根本就唔應該攞呢閙學生., 同有無比人錄低根本無關係.

呢件事個老師要不得, 個校長更加係離譜! ...

其實朋友都同學校道歉和承諾加緊管教自己小朋友, 只係想向校長求情"小懲大戒". 不過校長只係怕影響校譽, 同家長講時好似小朋友犯了天下大禍, 要踢出校咁嚴重.

所以朋友最後就問校長: 你想我點呢?

原帖由 aria 於 09-5-31 15:42 發表
  讚成....呢件事個老師要不得, 個校長更加係離譜!

1...校長最怕學生將段錄音放上綱影響聲譽,看來不是想解決問題..先來罰左學生,來阻嚇件事.做法有點不當...

2...老師自己應有老師的榜樣,比得學生錄音,一 ...

原帖由 overview 於 09-5-31 17:05 發表
其實朋友都同學校道歉和承諾加緊管教自己小朋友, 只係想向校長求情"小懲大戒". 不過校長只係怕影響校譽, 同家長講時好似小朋友犯了天下大禍, 要踢出校咁嚴重.

...

你朋友太好人了, 比著我, 我立刻放條tape 係youtube, 跟住仲要call reporter, 跟住仲要將校長同我講既野record, 一同放在youtube, 實行同佢抄大佢

呢d 校長+teacher 好唔店law, 係要比d colour 佢地睇下先知道現在已不是幾十年前, 佢地可以隻手遮天, 鐘意點就點

醒目開學勳章

問題係你想攪'大'呢件事, 定一話想攪'好'呢件事..
想攪'大', 咪好似d人咁乜都放上網, call '傳媒', 唱到佢死為止.

不過我就會想攪 '好' 間學校.

原帖由 papa一個 於 09-5-30 11:26 發表
我想知粗俗成點

me 2!

如果我係個校長,就会warn下個老師言行要謹慎D. 行為端正就無人捉到痛腳! 呢d校長本末倒置!

yes suppose the headmaster should monitor the teacher's behave

原帖由 overview 於 09-5-31 17:05 發表

...

樓主,
咁最終要唔要記過je?
你朋友問校長: 你想我點呢?
咁校長又點答你朋友呢?