用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師係堂上鬧人, 被學生錄音
樓主: overview
go

老師係堂上鬧人, 被學生錄音

o yes....what is the result?

我都好想知。

yes yes....i also want to know

呀! 我仲想問多一樣, 如果老師唔係係度用粗話人, 係係度教書, 咁小朋友錄音要唔要記大過.  
如果唔使, 咁係唔係個問題係係用粗話人老師度.  
如果要, 咁都要記大過, 我會話唔係呀ma, 警告都唔捭就記過, 唔好忘記佢只係小學生, 學校之前有無同所有同學講過, 大家上堂係唔可以錄音架, 咁係尊重老師, 尊重學校呀! 如果無講過佢唔識唔明有乜出奇, 有乜理由警告都無就記大過. 講唔過去wor.

"點知你亞仔會唔會攞上網, 影響校譽"
咁如果小朋友真係放上網你先至去記佢大過就arm.
都未做你就估佢可能會做, 而罰咁重, 有無理由先.

請幫忙給我學校名稱及位置,謝謝

請樓主幫幫忙,
請幫忙給我學校名稱及位置,謝謝,要入黑明單.

可否pm我是那間學校,

這種學校,有這個老師已經不行,最最要有咁廢的校

長,只顧校譽,不顧教學方法,重來一個武力威嚇,以

強權欺凌弱心靈,孩子在這學校讀書,不會有好結果,

呢個校長不分是非黑白!
如果老師做得對又怕咩段帶比人聽丫,
麻鷹唔管管雞仔!

原帖由 pak_sang 於 09-5-30 07:36 發表
人貴乎反省,只想人家如何錯,用放大鏡去看人家的錯,自己的錯永遠只是微不足道。校長的憂慮是正常,罰的方法就要考慮個別情況。但那小朋友未經老師同意而錄音是非常不尊重老師,無論用意是什麼也應責備。作為家長亦應好好教導 ...

學校係作育英材的地方, 不是嗎? (每間學校在自己ge校網都係咁寫)
為人師表, mug唔係以身作則?
我唔覺得係用放大鏡去睇!!! 根本咁ge事係唔可以發生係老師身上, 如果老師真的無問題就唔怕放上網.

如果老師上堂真的說粗俗的說話, 亦不"配"做老師, 會受尊重嗎?老師行得正企得正, 學生亦不會錄音, 這件事不會發生.   

原帖由 pak_sang 於 09-5-30 07:36 發表
人貴乎反省,只想人家如何錯,用放大鏡去看人家的錯,自己的錯永遠只是微不足道。校長的憂慮是正常,罰的方法就要考慮個別情況。但那小朋友未經老師同意而錄音是非常不尊重老師,無論用意是什麼也應責備。作為家長亦應好好教導 ...

長毛係立法局講 "老母", 話唔係粗口, 仲要搬d古文出來解釋, 我都係讀文學, 古文係有這兩個字, 但要接上文下理, 唔可以斷章取意, 長毛講一句, 比d細路聽到, 做父母5知要講番幾道理, 去解釋番比個小朋友知, 真係多得佢地唔少, 粗口有邊個識講, 要尊重吓自己身份.   

//知粗俗成點先, 定義各人不同, 可唔可以俾d例子.//
bk有家長講過, 有某個學生係操場走, 老師叫佢埋去, 問
個學生 : "你知5知你衰mug野?" 個小朋友番屋企問父母 .....個老師仿佛去了懲教處做.

如果亞仔對住做錯野既亞妹講, 你知5知你衰mug野?
唔知有幾多家長接受?
我只是舉例, 大家討論吓!

原帖由 papa一個 於 09-5-30 11:26 發表
我想知粗俗成點先, 定義各人不同, 可唔可以俾d例子, 大家諗下有冇過火, 好似立法會咁, 有聲有畫影住長毛, 佢都話自己冇講粗口, 不過鬧人真係唔可以太斯文, 總好過有D老師鬧都唔鬧, 曵既坐後面;

香港一班學生三十幾 ...

我個人覺得教師的言行有點問題.作為一個教育下一代的教師真的要自我反省.
作為校長不應為名稱.要看事實.
作為學生一定要尊敬老師.
原帖由 catcatmom 於 09-7-26 19:04 發表
長毛係立法局講 "老母", 話唔係粗口, 仲要搬d古文出來解釋, 我都係讀文學, 古文係有這兩個字, 但要接上文下理, 唔可以斷章取意, 長毛講一句, 比d細路聽到, 做父母5知要講番幾道理, 去解釋番比個小朋友知, 真係多得佢 ...

我想那位老師所受的敎訓也應該夠了...........冇必要再追究了吧.
一日為師,終身為父.
若學生都尊敬老師.............
一隻手又點拍得出聲呀.