用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山有什麼「知名中學」?
go

馬鞍山有什麼「知名中學」?

【記者郭賢報道】馬鞍山發生駭人聽聞的校園連環性侵犯案,一名十六歲中學男生涉嫌在九個月內,先後雞姦四名男同學,近日其中一名受害男生不堪成為洩慾工具,向學校社工揭發男生惡行及報警。警方已將涉案男生拘捕,昨日落案控以未經同意下作出的肛交罪名,今日在沙田法院提訊。

消息稱,被捕十六歲學生及四名受害男生,同在馬鞍山一間知名中學就讀。日前,一名十五歲男學生向社工投訴,聲稱遭一名男同學雞姦,由於指控極為嚴重,社工與校方及學生家長商量後,決定報警處理。

﹝5月27日《東方日報》﹞

:-| :-| :-|

係咪賣過報紙倣過頭條新聞果間, 唔係点會叫(知名中學)?

原帖由 b-7 於 09-5-27 15:14 發表
【記者郭賢報道】馬鞍山發生駭人聽聞的校園連環性侵犯案,一名十六歲中學男生涉嫌在九個月內,先後雞姦四名男同學,近日其中一名受害男生不堪成為洩慾工具,向學校社工揭發男生惡行及報警。警方已將涉案男生拘捕,昨日落案控以 ...

我都好想知係邊間??

哩單新聞嚇死馬鞍山區嘅家長.

尋日睇東方日報法庭版話 : 哩個十六歲男生自稱是黑社會, 迫幾個十三, 四歲少年在學校, 家中, 商場"攪嘢". 有無攪錯, 点解咁大個仔, 唔識舉報? 点解唔話比家長知 or 向學校舉報? 拉個衰仔去差館, 做D咁嘅事, 唔可以姑息. 哩件事反映到係咪學校嘅紀律係無王管, 要啞忍, 受人欺凌.

報紙嘅 Hints 係 "知名中學", 令我記得約一年多前, (約2007年12月) 馬鞍山有一中學發生好大單新聞, 要教統局出面調停, 校長是女人.  (自己上網 search 吓啦)

咁我懷疑係哩間問題中學, 見你又問又想知, 令我一定要查清楚, 以求心安.

咁我打去問題中學度好唐突話: 尋日睇報紙話 : 咁咁咁........, 唔知係咪你地學校發生?? 点知個女職員問我係邊位, 我自稱係家長, 佢竟然答我話 "唔清楚", 言詞閃縮.哩件事 關乎校譽的, 怎可能答唔清楚, 係就係, 唔係就唔係, 不過紙係包唔住火嘅! (哩D咁嘅學校, 唔使錢和微調, 都咪攪, 書讀唔成, 唔緊要, 行行出狀元, 對社會無貢獻, 都唔好做人渣敗類!!)

而另一間係我考到嘅學校, 我問主任知唔知呢件事, 人地就答我 : 絕對無哩D出事發生, 請放心. 終於令我安心.  

原帖由 hilarywdv 於 09-5-29 12:08 發表
我都好想知係邊間??

知唔知幾時再開庭?專程去聽審!

比個法庭案件編號你可以去 check : STCC 3213/2009

再唔係試下打去報紙問 or 問那個採訪記者, 可能問到.
我都試過問過 "壹週刊" check  資料, 那職員都幫我check 到.

原帖由 b-7 於 09-5-29 16:44 發表
知唔知幾時再開庭?專程去聽審!

ops:" /> ops:" /> ops:" />

原帖由 stitchfriends 於 09-5-29 20:01 發表
比個法庭案件編號你可以去 check : STCC 3213/2009

再唔係試下打去報紙問 or 問那個採訪記者, 可能問到.
我都試過問過 "壹週刊" check  資料, 那職員都幫我check 到.

...

你地暗地去查味算了

而家呢單 CASE 仲係調查中.

已經提堂,不是調查中了!

網上盛傳是明x。

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-29 21:21 發表

你地暗地去查味算了

而家呢單 CASE 仲係調查中.

05/06/2009   
9:30 am

原帖由 stitchfriends 於 09-5-29 20:01 發表

...

咪係報紙頭條新聞果間囉!

原帖由 moondisc 於 09-5-29 23:06 發表
已經提堂,不是調查中了!

網上盛傳是明x。

今年二月尾, 我搭 bus 經過馬鞍山新港城商場 bus terminal 轉彎位附近, 我看見好多學生smoking.

最多學生smoking那批人, 約8, 9 個人, 一 pair pair 嘅, 外表 "爛撻撻" 的, 男生穿白恤三, 女生穿白恤三配格仔群, 底色係灰底,紅黑大格仔 (冬季校服), (唔知有沒有哩區嘅家長知道係邊間學校??)

佢地唔係用背包, 而係用薄斜袋, 物野學校裝咁少書?
那8, 9 個學生 (似F.3) 原來約了 約10個便服青年 (樣貌好阿fei, 唔正經, 望多兩眼就比人打果隻), 他們一起smoking一路行....., 我架bus已睇唔到.

可能我比較少見呢類 band 3 學校, 好人群埋哩類人, 好都變壞, 嚇死呀!

甘呢間"知名中學", 係咪即係男女校呀??

stitchfriends,

報紙頭條即係邊間呀?? 好鬼worry喎?

#8 咪講咗出嚟囉.

是當年報紙頭條好大篇幅報導嘅---馬X山明X中學.
老師用伸縮警棍打學生, 那些F.2仔攪示威, 罷課, 報紙話係震驚教育界嘅校園風雲.

- 是男女校.
- 有寄宿.

- 我上佢地學校網, 認得D男生校服淺藍色恤衫灰富, 都是其中一間學校在新港城地下bus stop terminal 轉彎附近空地smoking.

- 如想知邊幾間學校D學生品行行為差, 都可以去果度扮等車, 自己觀察仲清楚, 我果次見到約3:50 - 4:10p.m.

- 網上流傅都係哩間, 99%中.

- 你咁 worry, 你仔女是否係度讀?

原帖由 hilarywdv 於 09-5-30 15:29 發表

hilarywdv,

你咁worry唯有Monday打去自己學校問, 係唔係? 家長有權知道真相.

原帖由 hilarywdv 於 09-5-30 15:29 發表

回覆 2# stitchfriends 的文章

之前有報道e間學校的學生濫賣及吸食毒品tim,band... band3到尾係冇人很收的學生先會入,大家小心d!

原帖由 tklkarin 於 09-5-31 16:59 發表
之前有報道e間學校的學生濫賣及吸食毒品tim,band... band3到尾係冇人很收的學生先會入,大家小心d!

我剛上網 check 到哩間---明X馬X山中學, 原來有好多衰嘢, 越揭越多, 成日出事上報紙, 怪唔知得叫 "知名中學".

最近3月新聞報導話:  沙田某學校有學生在校園內吸食毒品, 原來又係哩間呀!!

3-3-2009 以下標題 :
親子王國>>自由講埸>>新聞話沙田某間中學學生在校內吸毒?

好心哩間學校嘅校長做吓嘢啦! 整頓一吓校風, 唔好累及其他無姑學子.

升中選校, 就算唔好身彩係 Band 3, 各家長都要嚴選校風良好嘅 school.  我覺得校風第一, 成績都係次要 (我自己覺得, 不代表其他人), 睇實自己仔女為耍!

呢間學校之出名,  真係雞同雞蛋的關係 !

入親去都係行為有偏差的學生,  成班都有問題, 叫d老師點handle ?

原帖由 Martina 於 09-6-1 16:25 發表
呢間學校之出名,  真係雞同雞蛋的關係 !

入親去都係行為有偏差的學生,  成班都有問題, 叫d老師點handle ?

另一間又係 Band 3 到尾嘅---仁X醫院董XX中學同佢有得 "輝", 又係賣過幾次報紙, 係哩幾年發生 :

1) 校長趁meeting出去做衰嘢.
2) 35歲男教師同16歲女生xx

之前見過D BK mama 問過哩間好吾好? 總之自己唔懶得, 要上網各討論區, 睇吓D負面新聞講D 物, 小心選校!

校長做衰野??

原帖由 stitchfriends 於 09-6-1 16:52 發表

另一間又係 Band 3 到尾嘅---仁X醫院董XX中學同佢有得 "輝", 又係賣過幾次報紙, 係哩幾年發生 :

1) 校長趁meeting出去做衰嘢.
2) 35歲男教師同16歲女生xx

之前見過D BK mama 問過哩間好吾好? 總之自己唔懶得, 要 ...