用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

SIUBO117,

請問買咗幾多錢?
小朋友覺得舒服嗎?
thanks~

原帖由 SIUBO117 於 09-5-31 09:38 發表
你都買左呀. 我買左紅灰色. 大SIZE.

我仍覺得ZEVEN輕, 不過無舊年的咁超輕.  我研究過, 書包頂手抽唔同左, 護脊硬左, 有人鐘意今年的多D.

我比較過spi,lego,sanior,zeven,本人覺得spi個樣晤靚,lego大舊,女仔晤多啱,太boy,sanior好靚但個樣應該要年年換,zeven大咗少少,但最輕,所以最後買咗seven

其實唔洗太擔心個書包太長/太高, 因為小朋友放完個暑假, 會高好多,  返咗一年班, 高得就更快, 一個月唔同一個月.  

而且ZEVEN有個好處是入口大, 有時小朋友係學校趕時間收拾東西, 一堆野咁塞入去書包裡面, 好方便快捷.

醒目開學勳章

kittylock,

請問妳post出來的款式是否全部是L碼?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

我買$980. 我把同樣的書放在zeven書包裏. 揹起來比原先的書包舒服d. 小朋友未用. 諗住p2先比佢用.

原帖由 Cindy.B 於 09-6-26 05:19 發表
SIUBO117,

請問買咗幾多錢?
小朋友覺得舒服嗎?
thanks~

請問zeven書包打開書包蓋裏面有冇拉鍊呢 ? Thanks !

原帖由 GogoCheung 於 09-6-26 15:31 發表
其實唔洗太擔心個書包太長/太高, 因為小朋友放完個暑假, 會高好多,  返咗一年班, 高得就更快, 一個月唔同一個月.  

而且ZEVEN有個好處是入口大, 有時小朋友係學校趕時間收拾東西, 一堆野咁塞入去書包裡面, 好方便快 ...

原帖由 DonaldDuck 於 09-6-27 23:10 發表
請問zeven書包打開書包蓋裏面有冇拉鍊呢 ? Thanks !

我亞仔果隻, 舊年暑假買的, 是前後格, 前格左右有拉鍊, 可以把書包放大縮細, 而每格書包頂都有繩及索扣, 但我個仔重來都唔拉索袋口,  讓個袋口大開, 方便攞或塞野.

但今年新款係咪一樣, 就唔知.

Hi GogoCheung,

Thanks !

原帖由 GogoCheung 於 09-6-28 00:28 發表

我亞仔果隻, 舊年暑假買的, 是前後格, 前格左右有拉鍊, 可以把書包放大縮細, 而每格書包頂都有繩及索扣, 但我個仔重來都唔拉索袋口,  讓個袋口大開, 方便攞或塞野.

但今年新款係咪一樣, 就唔知. ...

阿仔今年升小一,都算高大,我想買zeven書包,請問買細 / 大 size 好呢?

大家有無相片提供,讓我可參考吓?thanks~

多謝各位意見~

原帖由 smiles 於 09-5-28 21:28 發表
我個仔用 zeven 書包 , 小一用到宜家三年班, 都仲好新淨, 同埋真系好輕。

原帖由 Cindy.B 於 09-7-5 23:24 發表
阿仔今年升小一,都算高大,我想買zeven書包,請問買細 / 大 size 好呢?

多謝各位意見~

帶埋個仔去親身試下啦. 佢最細都好大下:(

輕係好輕, 不過 d 間隔好似唔係咁好, esp. 唔似得 spi d 款咁可以 'cool' 實 d 書, 又無胸扣/腰扣

原帖由 mietwins 於 09-6-26 13:21 發表
我比較過spi,lego,sanior,zeven,本人覺得spi個樣晤靚,lego大舊,女仔晤多啱,太boy,sanior好靚但個樣應該要年年換,zeven大咗少少,但最輕,所以最後買咗seven ...

我都去睇過SPI, Lego & Zeven, Zeven 就係08款細碼, 好似好大, 不過真係好輕, 個sales話1磅多d,  然後仲話係需要咁大先夠,其實我一直冇諗過咁細個豆丁要用咁大個書包。SPI 個sales話佢地今年出的書包都係1磅多d, 但我覺得佢比zeven重, Lego我就覺得太bulky, 重量同SPI差不多,所以都未決定

原帖由 Cindy.B 於 09-7-5 23:24 發表

多謝各位意見~

我度過大細碼只係有修圓角同無......大碼可以放寬d,大細其實差唔遠,本來我叫sales call 我都係睇細碼,不過後來都係買大碼

我想問下zeven 同一些行山背囊比較, 是否都是zeven 比較輕呢, .我見zeven好似沒有水壺位置, 真是十五十六

原帖由 Sindy 於 09-7-7 13:06 發表

我度過大細碼只係有修圓角同無......大碼可以放寬d,大細其實差唔遠,本來我叫sales call 我都係睇細碼,不過後來都係買大碼

大家如果想買zeven 09 新款,可以到 圓方睇下,上星期我去重見到有貨,海運就無晒,之前我就你海運買咗,都無吔顏色可揀,

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 mietwins 於 09-7-7 15:27 發表
大家如果想買zeven 09 新款,可以到 圓方睇下,上星期我去重見到有貨,海運就無晒,之前我就你海運買咗,都無吔顏色可揀,

我 5/7 先去完海運, 重有好多款 wor

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 hipo 於 09-7-7 10:13 發表

我都去睇過SPI, Lego & Zeven, Zeven 就係08款細碼, 好似好大, 不過真係好輕, 個sales話1磅多d,  然後仲話係需要咁大先夠,其實我一直冇諗過咁細個豆丁要用咁大個書包。SPI 個sales話佢地今年出的書包都係1磅多d, 但 ...

佢梗係咁樣講啦, 唔通話 " 咁你去買其他牌子的細書包啦"

我囡囡就返 p1, 我覺得一個細書包都已經可以放晒佢上學期全部書有突.

原帖由 chan803 於 09-7-7 18:06 發表

佢梗係咁樣講啦, 唔通話 " 咁你去買其他牌子的細書包啦"

我囡囡就返 p1, 我覺得一個細書包都已經可以放晒佢上學期全部書有突.

有陣時仲有美勞袋呀,f4既通告呀.........仲有其他unexpected既野架.......或者有乜大舊又唔重既野.....都可以放埋入去...

呀,冷氣褸呀...之類

我在雅虎看過有日本小學生專用書包賣.長江七號小妹妹用果款幾有型.有無小朋友用過.唔知是否適合香港小學生.

原帖由 hipo 於 09-7-7 10:13 發表

我都去睇過SPI, Lego & Zeven, Zeven 就係08款細碼, 好似好大, 不過真係好輕, 個sales話1磅多d,  然後仲話係需要咁大先夠,其實我一直冇諗過咁細個豆丁要用咁大個書包。SPI 個sales話佢地今年出的書包都係1磅多d, 但 ...

Lee Garden 既 sales 話 zeven 書包無側袋 (水壺袋) 係唔想個書包側埋一邊唔平衡,zeven 書包既 design 係水壺放係前袋 wor。

原帖由 lamlam2004 於 09-7-7 13:53 發表
我想問下zeven 同一些行山背囊比較, 是否都是zeven 比較輕呢, .我見zeven好似沒有水壺位置, 真是十五十六

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Sindy 於 09-7-7 18:46 發表

有陣時仲有美勞袋呀,f4既通告呀.........仲有其他unexpected既野架.......或者有乜大舊又唔重既野.....都可以放埋入去...

呀,冷氣褸呀...之類

係, 不過都要適合o個小朋友用先得架.

對小囡黎講, zeven 就算係細碼都係太大了:(
‹ 上一主題|下一主題