用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

其實今年出啲款係好靚,不過seven真係設計錯誤.  本來我都好想買個俾女女,不過佢話咩起好重同個背吾夠貼.  女女又吾鐘意舊年個款,所以我就放棄左冇買到. 起初你係買邊一個款俾你女女呀? 係有珠片還是有button個款呀?  

原帖由 dleelm 於 09-9-8 12:55 發表
我買左新款, 好靚, 但都係這個問題,可能囡囡細粒,最後換番舊款, 囡囡話好舒服, 好過舊年個公仔書包.

醒目開學勳章

我仔仔個書包係佢到買架

**

原帖由 aidenj 於 09-8-10 12:18 發表
can you tell me where is 日本書包王 ? is it in japan ?
Thaks.

醒目開學勳章

yiuyiuhui,

你好, 我仔仔個書包都係同日本書包王買架

你平時用咩清潔架

**

原帖由 yiuyiuhui 於 09-7-29 20:01 發表
Sistar,

我囡囡係用日本小學生嗰隻款嘅書包架!我囡今年升小二,個書包好好用,可以放得哂d書,基本A4 size都放得到,書放好後,唔會有太多空位,等小朋友咩住走動時,d書都唔會左右搖(呢個係買點之一)!

書包係人做皮面同內 ...

原帖由 加油 於 09-9-8 12:03 發表
今年Seven新出個啲書包真係好有問題,又重,又吾貼背,以前果啲真係好好用. 有冇媽咪買左今年果款都有呢個問題呢?

係, 今年個d seven 真係唔貼背!!!  I've bought another new one for my daughter - chiropak

個 seven 放入櫃

究竟邊隻書包好呀.  阿女舊年買左隻spi, 勁重; 今年買左隻dr kong, 又係勁重, 點算.  而dr kong, 未夠一個月已經比佢攪到穿左個小loan......

之前買白色好閃下果款, 最後都係換了舊款, 不過真係好正, 好舒服, 我問番亞囡,重想唔想用番公仔書包,佢答no way:;pppp:  

原帖由 加油 於 09-9-9 12:18 發表
其實今年出啲款係好靚,不過seven真係設計錯誤.  本來我都好想買個俾女女,不過佢話咩起好重同個背吾夠貼.  女女又吾鐘意舊年個款,所以我就放棄左冇買到. 起初你係買邊一個款俾你女女呀? 係有珠片還是有button個款呀?  ...

點既樣架
原帖由 dleelm 於 09-9-24 16:54 發表
之前買白色好閃下果款, 最後都係換了舊款, 不過真係好正, 好舒服, 我問番亞囡,重想唔想用番公仔書包,佢答no way:;pppp:  

seven舊款,粉紅body,purple字, small size, 好貼背, 我自己試過, 放相同的書在新/舊(公仔)書包比較, seven係好好多.

原帖由 Little_cy 於 09-9-24 17:03 發表
點既樣架

Little_cy,

亞女好鐘意seven個紫色書包因為好靚好閃,不過實在太重放棄左.  買吾到seven終於買左個新款dr kong俾亞女因為都係紫色,其實我覺得個款有小小seven的影子,雖然都吾係好輕但價錢同seven就相差幾倍 而且大家都係咁重,不如買個平啲用住先啦.

原帖由 Little_cy 於 09-9-24 16:19 發表
究竟邊隻書包好呀.  阿女舊年買左隻spi, 勁重; 今年買左隻dr kong, 又係勁重, 點算.  而dr kong, 未夠一個月已經比佢攪到穿左個小loan......

加油,
我個女依加米係dr kong個隻羅.  未夠一個月, 不單只穿左個loan, 仲鬼死咁重, 我揹一陣, 已經個搏頭痛死.

想問下sanrio, 個d得吾得.....

原帖由 加油 於 09-9-24 18:39 發表
Little_cy,

亞女好鐘意seven個紫色書包因為好靚好閃,不過實在太重放棄左.  買吾到seven終於買左個新款dr kong俾亞女因為都係紫色,其實我覺得個款有小小seven的影子,雖然都吾係好輕但價錢同seven就相差幾倍 ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Little_cy 於 09-9-24 16:19 發表

有無試過 spi active (非令面o個款)? 我磅過, 得 900g (small size). 我估 large size 都唔會差好遠.

Last year I bought this one to my daughter, but same as dr kong, 放幾本書已經好重喇
原帖由 chan803 於 09-9-25 09:25 發表

有無試過 spi active (非令面o個款)? 我磅過, 得 900g (small size). 我估 large size 都唔會差好遠.

sanrio書包本身都ok,唔太重, 但放了書背上身會好重.

原帖由 Little_cy 於 09-9-24 23:19 發表
加油,
我個女依加米係dr kong個隻羅.  未夠一個月, 不單只穿左個loan, 仲鬼死咁重, 我揹一陣, 已經個搏頭痛死.

想問下sanrio, 個d得吾得.....

我個囡都係用緊Dr Kong,真係好重!我見到個公主超輕書包,上手都幾輕,但護背唔知好唔好?

揹野公主書包呀
原帖由 lhung 於 09-9-25 10:17 發表
我個囡都係用緊Dr Kong,真係好重!我見到個公主超輕書包,上手都幾輕,但護背唔知好唔好?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Little_cy 於 09-9-25 10:09 發表
Last year I bought this one to my daughter, but same as dr kong, 放幾本書已經好重喇

會唔會有新舊版的分別呀? 900g 都真係幾輕下 wor, 而且佢 ge 設計, 揹上身係會好好揹 ge wor?

好似 新版 zeven 夠輕 (~500g), 不過如果放一樣重的書, 我唔信佢會好揹得過 spi

ZEVEN真係幾輕... 不過依加應該冇得買
原帖由 chan803 於 09-9-25 11:58 發表

會唔會有新舊版的分別呀? 900g 都真係幾輕下 wor, 而且佢 ge 設計, 揹上身係會好好揹 ge wor?

好似 新版 zeven 夠輕 (~500g), 不過如果放一樣重的書, 我唔信佢會好揹得過 spi ...

原帖由 Oscar媽 於 09-9-12 10:22 PM 發表
yiuyiuhui,
你好, 我仔仔個書包都係同日本書包王買架

你平時用咩清潔架

**

Oscar,

我每日都會用漂白劑加水嚟抹,大約一至兩星期左右就用皮革清潔膏嚟抹,好乾淨架!

醒目開學勳章

yiu,

等我試下先

**

原帖由 yiuyiuhui 於 09-9-28 23:20 發表

Oscar,

我每日都會用漂白劑加水嚟抹,大約一至兩星期左右就用皮革清潔膏嚟抹,好乾淨架!
‹ 上一主題|下一主題