用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適?

Please share, thanks!

原帖由 lovek 於 09-5-26 23:36 發表
Please share, thanks!

我囡是用SPI的,雖然是護脊的,但太重了,連大人都覺得重,何況是小朋友呢 !

我囝囝都係用SPI

"SEVEN" But quite expensive ar

rr

我個仔用 zeven 書包 , 小一用到宜家三年班, 都仲好新淨, 同埋真系好輕。

AGREE!
親友也送了一個給兒子,因太重,就沒有再用了!

剛在SOGO買了一個LEGO的書包。

原帖由 happyla 於 09-5-28 17:01 發表

我囡是用SPI的,雖然是護脊的,但太重了,連大人都覺得重,何況是小朋友呢 !

hi rr,

where can i buy this? many thanks....

亞仔亞女每年一個新書包,公仔書包,百零蚊果挺!絕對唔買拖拉式ge書包 拖完揹上身......好污糟邋遢!

rr & smiles,

Can I know where to buy?  Thanks!

sk889910,

I had a look on net about LEGO school bags, they are cute!  Can you give some comments on this bag?  Thanks!

原帖由 sk889910 於 09-5-28 22:16 發表
AGREE!
親友也送了一個給兒子,因太重,就沒有再用了!

剛在SOGO買了一個LEGO的書包。

同意, 亞仔都用緊, 雖然未爛, 但今年暑假幫佢換個新, 但唔知換邊款好???

原帖由 happyla 於 09-5-28 17:01 發表

囝囝P1, 用了LEGO書包差不多一年. 無放書的時候就幾輕, 但當你放左書後, 有一點幾墜. 今個月剛買了個ZEVEN. 回家立即放晒同樣的書, 連餐具都放, 咩起來ZEVEN真係比較舒服, 力度比較平均.

原帖由 lovek 於 09-5-29 00:05 發表
rr & smiles,

Can I know where to buy?  Thanks!

sk889910,

I had a look on net about LEGO school bags, they are cute!  Can you give some comments on this bag?  Thanks!

I just found from another old post and noticed that Zeven school bag can be bought from:

海港城近玩具反斗城
Latin,barocco

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1663425&page=1

我想問今年款既Zeven 側邊有無間隔係用黎放水樽?

原帖由 SIUBO117 於 09-5-29 09:15 發表
囝囝P1, 用了LEGO書包差不多一年. 無放書的時候就幾輕, 但當你放左書後, 有一點幾墜. 今個月剛買了個ZEVEN. 回家立即放晒同樣的書, 連餐具都放, 咩起來ZEVEN真係比較舒服, 力度比較平均.

...

"seven" my daughter used it abt 1yr, i washed it by washing machine but still keep it "new look".

無. 以前我都覺得有側邊放水樽好些. 但咁會偏一邊.
反而我覺得佢唯一的唔好處係書包內無固定書本的帶. 我買左大碼.

你地留意吓今年新款比上年的重左呀.

原帖由 sara11 於 09-5-29 09:46 發表
我想問今年款既Zeven 側邊有無間隔係用黎放水樽?

原帖由 SIUBO117 於 09-5-29 13:57 發表
無. 以前我都覺得有側邊放水樽好些. 但咁會偏一邊.
反而我覺得佢唯一的唔好處係書包內無固定書本的帶. 我買左大碼.

你地留意吓今年新款比上年的重左呀.

...

又唔覺重左喎,我得閒磅下佢先

原帖由 701003 於 09-5-28 22:55 發表
亞仔亞女每年一個新書包,公仔書包,百零蚊果挺!絕對唔買拖拉式ge書包 拖完揹上身......好污糟邋遢

agree!!!

咁請問大家有無用過Deuter 呢個牌子既書包呢?

原帖由 恩禧媽 於 09-5-29 23:40 發表

agree!!!

我小朋友(小一)正用Deuter書包, 買完先發現原來冇胸前的扣帶.

你都買左呀. 我買左紅灰色. 大SIZE.

我仍覺得ZEVEN輕, 不過無舊年的咁超輕.  我研究過, 書包頂手抽唔同左, 護脊硬左, 有人鐘意今年的多D.

原帖由 Sindy 於 09-5-29 23:31 發表

唔覺重左喎,我得閒磅下佢先