用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生vs德雅
go

民生vs德雅 [複製鏈接]

請問各位對這兩間有何意見?
   0    0    0    0

請問長遠看, 民生中學和德中比較又如何呢?

原帖由 miffy 於 09-5-26 11:35 發表
民生校舍大和靚, 又有中學, 德雅本身ok, 但校舍極細和極殘舊, 但派位都ok, 派去德雅中學和聖母玫瑰~~

我唔知德雅中學派位係點..
我囝囝就係民生,之前問過補習姐姐(亦是民生gaduate)升中派位係點.
佢話佢個時d 有的band2同學會去體"ngai",有d去德蘭等等.
不過直上中學都有好多人~
因為有好小數叻既同學會去LS/DGS/DBS/出去讀
bilibalaaaa~

superbubu

Thanks.

原帖由 superbubu 於 09-5-26 13:05 發表
我唔知德雅中學派位係點..
我囝囝就係民生,之前問過補習姐姐(亦是民生gaduate)升中派位係點.
佢話佢個時d 有的band2同學會去體"ngai",有d去德蘭等等.
不過直上中學都有好多人~
因為有好小數叻既同學會去LS/DGS/DBS/ ...

升中學校選擇問題

得雅,因為呢間啲校方唔錯和D老師都幾好。

你的小朋友是仔仔還是女女? 我個人不太喜歡民生, 因為小朋友都不喜歡上學, 學生若怕上學便會變得很難教......

兩所學校的課程都比較深,  但我較喜歡德雅純樸的校風, 學生也很喜歡上學,而德雅中學是英中 (雖然不再分中中或英中, 但可作參考), 都不太差!

My kid is boy.  If you were me, which school is good?  Mansang or Tak Nga??

Thanks!!

原帖由 LittleMo 於 09-6-13 15:48 發表
你的小朋友是仔仔還是女女? 我個人不太喜歡民生, 因為小朋友都不喜歡上學, 學生若怕上學便會變得很難教......

兩所學校的課程都比較深,  但我較喜歡德雅純樸的校風, 學生也很喜歡上學,而德雅中學是英中 (雖然不再分 ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

請問為何民生小朋友不喜歡上學?

原帖由 LittleMo 於 09-6-13 15:48 發表

兩所學校的課程都比較深,  但我較喜歡德雅純樸的校風, 學生也很喜歡上學,而德雅中學是英中 (雖然不再分 ...

原帖由 Fionyiu 於 09-6-14 00:56 發表
My kid is boy.  If you were me, which school is good?  Mansang or Tak Nga??

Thanks!!

德雅中學係女校。男仔會失去直上中學優勢。

I like 民生.

無咁嘅事..我囡囡不知幾鐘意呢間學校同老師喎.
我估係因應唔同小朋友嘅性格姐.

原帖由 YYML 於 09-6-14 12:50 發表
請問為何民生小朋友不喜歡上學?

本身小朋友不是讀民生, 亦不認識人讀德雅; 但我會選擇民生:
我有幾個朋友的小朋友都是讀民小, 他們都活潑有禮, 一啲都唔覺他們不喜歡上學。 而且民小的課程有幾深!? 見個個小朋友都讀得好輕鬆。 至於中學方面, 民中都係英中(雖然不再分), 但民中屬男女校之餘, 排名仲比德雅好好好好多喎!

咁男仔會讀邊間中學??

原帖由 Fion_Chan 於 09-6-18 13:08 發表

德雅中學係女校。男仔會失去直上中學優勢。
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

簽名被屏蔽

可能真係同性格有關啦......只不過因我認識的3-4位民生小朋友都唔鐘意返學, 其中一個最後轉左校, 所以我有呢種感覺......

個人所之民生ge排名好過德雅好多, 校風亦好好.有朋友ge太太係入面教都話間學校好, 校長有心辦學!
‹ 上一主題|下一主題