用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 誠徵老師 有冇媽咪搵到個好既補習老師?
go

有冇媽咪搵到個好既補習老師?

我覺得最緊要同小朋友夾, 食得住小朋友, 小朋友肯聽其指示. 我試過揾位學歷好d既姐姐, 補習時間當中不停跟亞囝拖拖拉拉, 一係比亞囝帶遊花園, 一係兩人吵鬧 (即亞囝不停駁咀), 每日只可以免強做完功課...

好補習老師最緊要有責任感, 耐性.....

原帖由 candyluk 於 09-5-25 16:06 發表
有冇媽咪搵到個好既補習老師?

講下大家覺得好既定義係咩?

有好既補習老師不妨介紹下,分享下...

我依家搵到個幾唔錯

大家如果都有好既補習老師

不妨pm下其他媽媽 ...

學樂器我一定要揾d qualified & experienced, 因為怕學錯手勢. 有耐性 & 方法都好重要.

原帖由 Sweet321 於 09-5-25 18:34 發表
How about the definition of a good piano teacher?? I think my child's piano teacher is also excellent:loveliness:

我自己就覺得經驗同責任感好重要....
囡囡響一年級時, 搵左好幾個補習姐姐, 有d 就成日遲到, 有d 就好冇交帶, 有d 就好似驚左我地d 家長咁......搵左成兩年...都搵唔到一個岩的, 之後經朋友介紹左一個姐姐, 因為係朋友介紹, 所以我諗應該都ok, 所以就試下補, 補落又幾好, 姐姐好有責任感, 好有交帶, 重好識用方法!

呀囡宜家六年級了, 由二年級補到五年級, 令囡囡轉變左好多, 其實一個好的補習老師真係好難搵, 亦都要睇下夾唔夾, 好開心可以搵到個好的補習姐姐, 我記得囡囡響三年級時, 作文要作我最喜愛的老師, 佢作左補習姐姐, 我真係信都估唔到會作個補習老師, 相信姐姐係佢的啟蒙老師!

最緊要係有heart,我個仔個英文補習老師本身上門,後尾佢開左補習社唔再上門教,我都比我個仔去佢間補習社,雖然麻煩d,但好老師難搵,搵到就比個老師(禁)住劏都冇計,鬼叫我個仔由B變A,貴都比架喇!佢又鐘意呢個老師,冇計

我都同意無需特登搵個專補某學校既補習老師.....反而佢補過好多唔同學校既學生仲好,好似依家幫我女女補既老師,佢補過好多唔同學校既學生,大部份都係名校同英文小學,佢話到俾我聽我女女既英文程度去到邊類小學既程度,而佢俾女女既worksheet,考佢同一concept既野,會有好多不同既類型既題目去考佢。

醒目開學勳章 王國長老

請注意,如各家長想搵老師可開topic,如想叫人pm您,煩請您自己pm他人,勿在版面作出pm me/e-mail me...無意義推文.
現我會將這些回文刪除,如再發現重犯者,會作出禁言.

請各位體諒及明白,多謝合作!

Red2008

睇到呢個topic ..好想發表下感受 :(

我自己係一個補習老師( 其實我仲讀緊 asso )
我d 補習學生.. 幸好好多都聽話

每一個我都盡力去搵exercise, 教佢地, 想佢地快d吸收, 考得好d
但係有時唔係話補就好...
個小朋友唔配合, 例如佢"hup"眼訓, 心神彷彿, 我又唔好意思鬧佢 (如果唔熟)
熟既鬧得多佢唔聽, 仲衰

所以做補習老師都有難處架... :(

delete!!!!!

請注意,如各家長想搵老師可開topic,如想叫人pm您,煩請您自己pm他人,勿在版面作出pm me/e-mail me...無意義推文.
現我會將這些回文刪除,如再發現重犯者,會作出禁言.

請各位體諒及明白,多謝合作!

Red2008

原帖由 日青日青 於 09-6-10 16:09 發表
睇到呢個topic ..好想發表下感受 :(

我自己係一個補習老師( 其實我仲讀緊 asso )
我d 補習學生.. 幸好好多都聽話

每一個我都盡力去搵exercise, 教佢地, 想佢地快d吸收, 考得好d
但係有時唔係話補就好...
個小朋友 ...

我認同你話有時唔係話補就好
我同你一樣都係補習老師, 我補緊果個都幾聽話, 補左3個星期左右, 我用儲stickers 換禮物既方法 尼鼓勵佢做練習,尼招幾有效,  佢而家會問我拎練習做
不過有時我會覺得佢好辛苦, 因為佢參加左好多課外活動, 放學之後就即刻要補習
唔知係咪因為尼樣野, 令到佢既記性比較差, 教左佢既野, 隔一日就5記得左..