用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (九龍)民生書院 及 (太子) 聖羅撒書院
go

(九龍)民生書院 及 (太子) 聖羅撒書院

(九龍)民生書院 (下午班) 及 (太子) 聖羅撒書院 (上午班)都收了我女女讀幼稚園,請問你會選擇?

Very urgent please!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

如果再比我選擇,
我唔會再比我個囡讀聖羅撒幼稚園.

原帖由 blueeye 於 09-6-27 20:28 發表
如果再比我選擇,
我唔會再比我個囡讀聖羅撒幼稚園.

can u explained why?Thanks

回覆 3# littlelady 的文章

我囡囡於聖羅撒幼稚園畢業, 幾好呀 !
佢讀得好開心

我小朋友今年係聖羅撒幼稚園畢業,佢好鍾意哩間學校和老師,我都好感謝今年K3的老師, 雖然短短6個月時間,已經好了解小囡的性格,優點和缺點.

但是,幼稚園的課程比較淺,如果要準備考私小或要Interview,幼稚園教的一定不足夠.

同埋,聖羅撒幼稚園和聖羅撒小學是兩個個體, 如你是幼稚園學生要叩門聖羅撒小學, 你在第一和第二楷段在第一位,一定要填寫聖羅撒小學, 先有Interview機會.   如果你讀其他幼稚園就不要這條件.

所以如果再比我選擇,
我唔會再比我個囡讀聖羅撒幼稚.

以上只是個人選擇和意見.

原帖由 littleJasmine 於 09-6-27 21:11 發表

can u explained why?Thanks

原帖由 blueeye 於 09-7-12 12:29 發表
我小朋友今年係聖羅撒幼稚園畢業,佢好鍾意哩間學校和老師,我都好感謝今年K3的老師, 雖然短短6個月時間,已經好了解小囡的性格,優點和缺點.

但是,幼稚園的課程比較淺,如果要準備考私小或要Interview,幼稚園教的一定不 ...

請問你囡囡入唔入得到聖羅撒小學? 我就係因為諗唔掂聖羅撒小學要大抽獎呢樣野決定唔到報唔報佢幼稚園, if抽唔到去叩其他學校唔知會唔會好難...

在第一和第二皆段我們都沒有選擇聖羅撒小學,因為在K3開學時的家長會校長話:第一和第二皆段在第一位,一定要填寫聖羅撒小學, 派唔到再叩門先可以有Interview機會.,一氣之下加上我不是34校網,所以沒有選擇聖羅撒小學.

不過,聖羅撒始終是一間有歷史和天主教學校. 如果叩門一些天主教背景小學有一定的好處,不過要睇小朋友的表現.

原帖由 elmolly 於 09-7-13 10:40 發表

請問你囡囡入唔入得到聖羅撒小學? 我就係因為諗唔掂聖羅撒小學要大抽獎呢樣野決定唔到報唔報佢幼稚園, if抽唔到去叩其他學校唔知會唔會好難...

原帖由 blueeye 於 09-7-13 12:06 發表
在第一和第二皆段我們都沒有選擇聖羅撒小學,因為在K3開學時的家長會校長話:第一和第二皆段在第一位,一定要填寫聖羅撒小學, 派唔到再叩門先可以有Interview機會.,一氣之下加上我不是34校網,所以沒有選擇聖羅撒小學.
  ...

oh, 咁你囡囡派位派得好唔好呀?

如果好似校長咁講, 你囡囡其他有起第一和第二皆段在第一位填聖羅撒果d同學仔又派唔到果d係咪都叩到? 我覺得填頭三ok, 如果一定要填第一就有點兒那個. 另外請問幼稚園既英文程度係咪好淺? 德育方面又如何? 唔該晒.

咁你囡囡派位派得好唔好呀?
我個囡派位十分差(第六選擇), 會讀私校.

同學仔又派唔到果d係咪都叩到?
好似到依加都重未有聲氣話Interview.

幼稚園既英文程度
現在有一個新的住校NET, 以前 K1, K2 是沒有的,英文程度應該是進步中(以前的英文程度是較淺).

原帖由 elmolly 於 09-7-13 14:59 發表

如果好似校長咁講, 你囡囡其他有起第一和第二皆段在第一位填聖羅撒果d同學仔又派唔到果d係咪都叩到? 我覺得填頭三ok, 如果一定要填第一就有點兒那個. 另外請問幼稚園既英文程度係 ...

原帖由 blueeye 於 09-7-14 12:07 發表
咁你囡囡派位派得好唔好呀?
我個囡派位十分差(第六選擇), 會讀私校.

同學仔又派唔到果d係咪都叩到?
好似到依加都重未有聲氣話Interview.

幼稚園既英文程度
現在有一個新的住校NET, 以前 K1, K2 是沒有的,英文程 ...

唔該晒呀, d同學仔重未有聲氣interview真係慘.

想問清楚英文同其他普通學校比(當然唔係sc果d)係咪淺好多?

我已經選擇了民生, 因為我不太喜歡女校.

Thank you for your sharing.

想問清楚英文同其他普通學校比(當然唔係sc果d)係咪淺好多
英文程度不會比其他普通學校淺,但不夠競爭力.

原帖由 elmolly 於 09-7-15 10:00 發表

唔該晒呀, d同學仔重未有聲氣interview真係慘.

想問清楚英文同其他普通學校比(當然唔係sc果d)係咪淺好多?

Of course (九龍)民生書院!!     

原帖由 littlelady 於 09-5-25 09:56 發表
(九龍)民生書院 (下午班) 及 (太子) 聖羅撒書院 (上午班)都收了我女女讀幼稚園,請問你會選擇?

Very urgent please!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 elmolly 於 09-7-13 14:59 發表

如果好似校長咁講, 你囡囡其他有起第一和第二皆段在第一位填聖羅撒果d同學仔又派唔到果d係咪都叩到? 我覺得填頭三ok, 如果一定要填第一就有點兒那個. 另外請問幼稚園既英文程度係 ...

點解MunSang已經有offer ?

呢個topic係5月開, 樓主既小朋友應該已經入讀k1.
原帖由 bobechristy 於 09-12-3 13:44 發表
點解MunSang已經有offer ?