用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: GIPW
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

學校感覺清潔,校舍不算太大,共有8層,感覺是向上發展。

註冊時給了我一個膠 folder,入面有學校簡介,兩期校訊,兩期家教會通訊,校車路線,7月份交書簿費及校服費的資料;另有兩本比較令我留意的是輯錄了學生的文章,每一班級都有,一本中文,一本英文。

資料有提到學校每星期有一日英文日,一日普通話日,鼓勵學生多用英文及普通話;亦看到有些家長義工提到同學的英文水平比較參差。

十月媽咪:

我想問上次你去蘇小小一家長會,學校有冇依 d 資料派俾家長睇,因為單睇北官依兩本,我唔能夠比較倒兩間學校既水平。

另我上網睇過北官100%英文老師同100%普通話老師均達到教育局語文基準試既要求。我初初睇倒覺得唔錯,但諗深一層,其實係咪間間有係依個水平,并無特別?將循係咪都係一樣?

can

正常唻講, 如果你唔係蘇小既備取生, 理應係知道蘇小既結果先的...如果你留位蘇小 (幾百蚊留位費), 留左位之後, 依然可以參加統一派位 (即大抽獎), 正因為已經有蘇小呢間私校在手, 所以到統一派位嗰時可以進取d, 揀d自己真係鍾意既津校唻搏一搏, 搏到就讀津校, 搏唔到都仲有蘇小呢間私校囉! 明唔明?!

原帖由 Chens 於 09-6-10 11:53 發表
我雖然未到選校, 但十月媽咪同我的看法有些相近.
不過有想請教. 知道蘇小收生結果先, 或是與"自行派位"同時知? 如果知道蘇小結果先, 那麼自行派位就可以"博"d? 實在不明白, 請指教. ...

尋晚我再仔細研讀北官既資料,所猶豫既係佢地既語文水平,亞女現在係蘇小每日可接觸普通話及外籍老師,但在北官,一星期只有兩堂普通話 + 1 日普通話日;而全校只有一個外籍老師,小一至小六共有30班,每班約30人,每星期可編排到與外籍老師溝通的時間實在好有限;語言既訓練似乎并不足夠?!

我再翻看之前有媽咪提供蘇小小二既時間表同北官比較,發覺中英數三科的堂數比北官多,相對地既科目訓練自然比較多,似乎可幫小朋友打穩基礎;當然佢地科目既差異我仍需花時間分析。

實在令我很難抉擇!

GIPW:

你諗成點?

CAN

上次去蘇小小一個家長會 (你無去嗎?), 如果我無記錯, 佢地只係放左一張08年升中派位情況既表畀家長 (仲要係邊個家長有興趣就自行行出去禮堂前面拎唻睇), 真係想知多d都無! 仲要嗰d所謂既名中學, 其實好多該區既學校既學生, 都有好多人可以派得到入去嗰d名中學度讀啊!

而家長會...副校長主要係力讚高年級學生既全港系統性評估成績有幾好...佢地既英文科係點教, grammer & writing由普通話老師教; oral & listening由外藉老師教, 呢個係佢地既特色! 當然...其餘各科都係用普通話教, 也是他們的長處!

我無深究將循d老師係咪100%通過d乜乜試, 物物試...之前阿女嗰班個班主任都有n咁多呢d試既cert., 但d普通話咪又係咁 (你知我嗰班幾咁混亂喇, right?!) ...呢d試查實唔代表d乜野啫....我一諗到...若然個女升到上小學, 又咁"幸運地"遇著呢類型老師, 真係....著實太太太太太"幸運"了!

讀津校, 我唔會要求英語老師&普通話老師係咪達到d乜乜乜水平....因為唔駛交學費既關係, 我對學校既要求會降低少少, 兼且如果我真係覺得學校有不足, 我慳番出唻嗰三千銀, 足夠我搵個以普通話為母語既老師 or 外藉老師教英文, 單對單教佢...但如果要我個個月交幾千銀學費, 我唔想再出現今年呢個情況...投訴唔係無用, 結果是換了老師, 但換左老師之後, 影響最大既係班小朋友, 無論新老師&小朋友都要重新適應...已經有一年係咁喇, 再上既話, 是但有一年再係咁我都唔想囉...so.....你明我意思喇!

原帖由 CanKan 於 09-6-10 14:26 發表
學校感覺清潔,校舍不算太大,共有8層,感覺是向上發展。

註冊時給了我一個膠 folder,入面有學校簡介,兩期校訊,兩期家教會通訊,校車路線,7月份交書簿費及校服費的資料;另有兩本比較令我留意的是輯錄了學生的文章,每一班級都有,一 ...

十月媽咪: 我都明白少少..不過我唔想現大抽獎. 基本上..想知道會否在"自行-即計分"未報時已知道自己是否蘇小既備取生? 另外..你是否知道..已往蘇幼的學生多數因為已經多年普通話根基已被取錄機會大d?

原帖由 十月媽咪 於 09-6-10 14:33 發表
正常唻講, 如果你唔係蘇小既備取生, 理應係知道蘇小既結果先的...如果你留位蘇小 (幾百蚊留位費), 留左位之後, 依然可以參加統一派位 (即大抽獎), 正因為已經有蘇小呢間私校在手, 所以到統一派位嗰時可以進取d, 揀d ...

你呢一刻好煩....但有無諗過, 若然家姐升讀蘇小, 萬一幾年後, 蘇小又好似而家咁樣, 唔收番細佬, 而到時細佬只有5分, 條路會更加難行呢?! 到時你或者會更煩! 講真, 如果係唔考慮細佬既問題, 真光唔係更好咩? 一條龍喎!

普通話同英文係緊要, 但仲有好多途徑可以補番呢方面既不足啫, 係咪?! for我唻講, 讀教會學校最難頂係嗰科宗教科啊, 哈哈哈!

原帖由 CanKan 於 09-6-10 14:35 發表
尋晚我再仔細研讀北官既資料,所猶豫既係佢地既語文水平,亞女現在係蘇小每日可接觸普通話及外籍老師,但在北官,一星期只有兩堂普通話 + 1 日普通話日;而全校只有一個外籍老師,小一至小六共有30班,每班約30人,每星期可編排到與 ...

自行嗰part, for蘇幼升蘇小既學生唻講, 我地係響自行計分嗰part申請之前, 已經知道學校收唔收番的了...由副校長曾經響上年同我地講過, 今年K2升K3嗰班幼稚園生, 未必會好似今年咁直升的, 到時佢地可能都要面試, 不過我諗自已學生會響自行計分申請之前知道結果吧! (但都只係估計咋!)

至於外來生, 我諗要視乎你幾時申請, 蘇小通常兩星期內都有結果, 想早D知結果, 不妨早D申請囉!

原帖由 Chens 於 09-6-10 14:52 發表
十月媽咪: 我都明白少少..不過我唔想現大抽獎. 基本上..想知道會否在"自行-即計分"未報時已知道自己是否蘇小既備取生? 另外..你是否知道..已往蘇幼的學生多數因為已經多年普通話根基已被取錄機會大d?

...

多謝你. 如果你無估計錯, 我就安心用"自行"博一博.
似乎"蘇小"d 行政快過 "蘇幼". 哈!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-10 14:56 發表
自行嗰part, for蘇幼升蘇小既學生唻講, 我地係響自行計分嗰part申請之前, 已經知道學校收唔收番的了...由副校長曾經響上年同我地講過, 今年K2升K3嗰班幼稚園生, 未必會好似今年咁直升的, 到時佢地可能都要面試, 不過 ...

係? 你係唻緊呢年將會參加自行分配學費既K2家長? 外校生定本校生呀?!

原帖由 Chens 於 09-6-10 15:07 發表
多謝你. 如果你無估計錯, 我就安心用"自行"博一博.
似乎"蘇小"d 行政快過 "蘇幼". 哈!

唔係呢年..不過都要想想..我會選16區, 除非搬. 本校生呀.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-10 15:11 發表
係? 你係唻緊呢年將會參加自行分配學費既K2家長? 外校生定本校生呀?!

唔係呢年都咁快諗定? 好好planning啊!

原帖由 Chens 於 09-6-10 16:59 發表
唔係呢年..不過都要想想..我會選16區, 除非搬. 本校生呀.

請問有無家長的小朋友考到入蘇淅國際幼稚園嗎?
因小兒由有出世紙巳排隊申報入讀,在下個星期,我親自上門問過究竟,才發現我是排左國際班,而國際班是不需面試,當有位而小朋友又夠年齡就可入學,有無媽咪可以交流吓?

你地知唔知畢業典禮係米取消呀....overover

Hi
Just come back to Hong Kong from trip.  Missing out for quite a while.

Can Mum
North Point government school is a good school but I would say not as good as KCS in term of general preception.  But as what 十月媽媽 say : if you could save HK$3000 a month, you could have more to afford her for other ECA.  But in my class, seems that quite a no of the mum might choose to stay in KCS as quite a no of the kids like the school.  Just like my girl, she thinks the school is great and her friends are great too.  She is very happy with the school.  

Peer group is one of my main concern - as my girl is easily influenced by her friends.  So far I observed that quite a no of the parents of KCS are 有愛心 parents and cares for their kids.  Again main concern for me is the school premises and ECA.  But as one of my friend say (I consider them very successful mom as her sons all goes to London school of business and cambridge), it is sometimes worthwhile to sacrify the school environment for a good learning discipline.  I create some other ECA for her.

As for Evangle, good school but principal Lo is too much an icon or even the pillar of the school.  If somehow, the principal Lo decides not to be the principal on the school again, I bet the school will be choas.  This just happend to HKUGA a few years ago  ---- especially when the school is too new.

十月嫣媽
which school will you "knock the door"   

Others
基灣 (net16) will accept 後補生 ?  but many homework

joeytcy,

畢業禮唔知!但星期日個小一家長會就照常。

Cankan

原帖由 joeytcy 於 09-6-11 14:18 發表
你地知唔知畢業典禮係米取消呀....overover

Just called.  Admin office say --  No further information

原帖由 hayhay2007 於 09-6-10 21:32 發表
請問有無家長的小朋友考到入蘇淅國際幼稚園嗎?
因小兒由有出世紙巳排隊申報入讀,在下個星期,我親自上門問過究竟,才發現我是排左國際班,而國際班是不需面試,當有位而小朋友又夠年齡就可入學,有無媽咪可以交流吓? ...

hay Hay
What you wish to know ?

GIPW

GIPW,

Thanks for your comments!  Does it mean that you will choose KCS?  

Actually my daughter could be influenced by others easily, just like your daughter.  That's the reason why I am quite concern the background of the students in North Point Goverment Primary School.  

Regarding the premises of the school, I would say both school are similar.  I do not satisfy with the premises of KCS but it's not the important one when compare with other issues.

My husband & I studied the timetable of KCS, True Light and NP Govt School last night.  I believe it would be quite hard to study in KCS but my daughter may benefit more if she can handle.  Actually the timetable of KCS fits the theory of us : "the most important thing is our daughter can familiar with Chinese, English & Mathematics with fluent in Mandarin & English."  The timetable of True Light and NP Govt School likely the same but we have to pay the school fee for True Light.  So, I would say that in the first round, I would give up True Light.  

I just call KCS and find that the meeting on coming Sunday will be held at normal.  The only change is the children may not attend the meeting if the parents think that not good.  I will attend the meeting and try to get more information.  How about you?

Cankan

GIPW,

Will you let your daughter join the ECA that held by KCS (actually most of them are free of charge) or choose the ECA that held by other organization?

Can

What ECA are free of charge in KCS primary school?  I didn't hear my niece (attending KCS P1) or her mum (my sister-in-law) mentioned there are free ECA in KCS primary school. If there are and free of charge, why not join and then supplement by outside service providers.

By the way, any ECA courses (free or paid) offered by KCS KG?

Dear mums, interest to go through your thoughts in selecting primary schools for your children.  I have never considered KCS primary school for my kid before, but after reading, I start to move a little bit. Hope you all can make the choice that fit your child.