用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: GIPW
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

十月媽咪:

多謝你的意見。

十月媽咪:

恭喜你個女派到第一志願---將軍澳循道衛理

我亞女派倒第一志願 - 北角官小,重諗緊普通話果樣野,唔知北官有冇得學,上網睇過功課似乎唔太犀利,有冇人知好唔好呀?今日都打左電話去真光keep住個位,真光12/6前要交學費,蘇小依個星期日交,都唔知點好?唔想拖太耐,聽日去學校註冊既時候感受下先。

cankab

最想知係北官既校風、老師既熱誠、兩文三語既程度同升中既情況呀!有冇人有 comment?

cankan

joeytcy,

亞女話悠悠買倒公主紀念冊啦!你係邊度買架?亞女催我要快 d!

cankan

原帖由 CanKan 於 09-6-8 19:00 發表
joeytcy,

亞女話悠悠買倒公主紀念冊啦!你係邊度買架?亞女催我要快 d!

cankan

cankan...
係坑口東港城商場...帽險樂園個層...
二樓....成間藍色架.....叫Trendy Land...不過我個次去得番一本...有無再番貨就唔知....

[quote]原帖由 joeytcy 於 09-6-8 19:19 發表

cankan...
岩岩過左個星期六...阿悠比左你比佢d相我....唔該晒

GIPW,

Betwen KCS and Evangle, I would choose KCS as it has longer history than Evangle.  I think a track record is one of the important issue.

原帖由 NCB 於 09-6-8 20:53 發表
GIPW,

Betwen KCS and Evangle, I would choose KCS as it has longer history than Evangle.  I think a track record is one of the important issue.

hihi
我想問下..evangle係咪播道呀..

THANK YOU!:)

原帖由 NCB 於 09-6-8 09:53 發表
十月媽咪:

恭喜你個女派到第一志願---將軍澳循道衛理

悠媽,
等我答你, 係呀, 係播道呀!

原帖由 joeytcy 於 09-6-8 21:11 發表

hihi
我想問下..evangle係咪播道呀..

我反而如果唔睇普通話呢一項, 我會揀播道, 又平又靚又正又抵讀! 老師愛心爆棚, 校長有衝勁又有活力, 老師們又朝氣勃勃...唯一唔夠蘇小勁既, 就係普通話囉! 但唔代表播道校長唔 重視喎, 只係教既方法同埋要求唔同咋喎! 在我唻講, 普通話係要唻溝通, 識聽識講已經係VERY GOOD, 若然個女已經識聽識講識埋拼音, 我會追求其他野, BUT NOT ONLY普通話啊!

原帖由 NCB 於 09-6-8 20:53 發表
GIPW,

新校唔係唔好,因見唔到成績,擔心要做"開方牛"。

joeytcy,

trendy land 有,等我去其他分店睇睇先。

唔該哂!

cankan

joeytcy,

唔駛唔該!舉手之勞!

can

我除左寄亞女個 profile 去培正之外﹝只係寄左心理上好似都做左 d 野﹞,都冇再叩門啦!因間間好似差唔多,而家反而只係 kcs, true light 同北官既考慮啦!

can

十月媽咪:

係依個星期日係咪唔會出現啦?

can

CANKAN,

係呀, 我同我佬講, 如果只係為左普通話而留響蘇小, 咁我話我慳番出唻嗰三千蚊, 請個正統北京腔既老師返唻教個女都得咯! 唔好忘記, 仲有過海嗰千一蚊姆褓車費, 諗下都覺得肉赤!

今日去將循註冊收到張通告, 原來今年小一開始, 佢地會改晒用普通話教中文科, 另外每星期會有額外兩堂普通話堂教拼音, 聲母韻母等等...雖然我女經公文已經學晒拼音, 但有老師再幫佢鞏固&複習, 我著實係求之不得! 而佢地基本上每日都有中文堂, 即係話, 個女每日都一樣可以接觸到普通話...又係千禧校舍, 禮堂又新淨, 操場又大, 露天操場又有, 有蓋操場又有, 落大雨都唔影響上體育堂....唯一有D壓力既, 係家課唔會響學校入面做, 而係要拎番屋企做, 但我係全職MOM嘛, 所以呢樣對我影響唔大啊!

至於家長質素, 嘿嘿...我諗間間派位既津貼學校, 都總會有D騎呢家長架喇, 今日我地都見到一兩個, 其中一個仲要好似啱啱瞓醒咁, 好搞笑! 而今日註冊嗰陣, 遇著小朋友放小"色", SO FAR感覺佢地都好有秩序, 唔似係落閘放狗咁, OK喎!

SO....蘇小我地星期日應該唔會出現LU!

原帖由 CanKan 於 09-6-9 14:03 發表
十月媽咪:

係依個星期日係咪唔會出現啦?

can

我雖然未到選校, 但十月媽咪同我的看法有些相近.
不過有想請教. 知道蘇小收生結果先, 或是與"自行派位"同時知? 如果知道蘇小結果先, 那麼自行派位就可以"博"d? 實在不明白, 請指教.

十月媽咪:

我尋日去北官註冊,因為差唔多成5:00 p.m. 先去,所有學生都放哂學啦!係嬸嬸開門俾我,佢地笑容滿面,都幾 nice,其中一個帶左我去個課室度等;

好快有個小姐入黎同我辦手續,我唔知佢係老師定係職員,感覺都係幾 nice。

我問左佢幾個問題:
〈1〉我知道學校有一位外籍老師,但我從網上了解到佢并不負責教英文科,我想知道依位外籍老師所負責既野?

->:學校有一個英文天地係由依位老師負責。

〈2〉小一有否參與這個英文天地?

->:有

〈3〉一個星期有兩堂普通話堂,課外活動有否普通話小組等?〈4〉校車的收費及上車時間?

->:因很多事情尚未落實,以上問題可留待8月份家長會再了解。

cankan
‹ 上一主題|下一主題