用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: GIPW
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

原帖由 CanKan 於 09-6-2 14:41 發表
我都重係十五十六,不過都開始做緊兩手準備,若果派得唔好,可能都會去叩門,然後至諗讀唔讀蘇小;至於真光,可能會放棄.........其實都真係未諗掂!

Cankan ...

Hi Sorb
Nice to see you here.

CanKan
蘇小 type of education sometimes seems quite scary.  Apart from 蘇小, I still have 播道書院 and 真光.  I quite like 播道書院  .... only it is a very new school and is in TSO. Seems like quite a lot of parents have good comment on this school 我都未諗掂.  Any comment ?

GIPW,

播道都係我心儀架, 係名副其實, 一間平靚正既直資學校...可惜...人地唔收我女, 我都無得勉強! 得個恨字!

嗱...播道老師出名愛心爆棚, 胸襟廣濶, 有教無類, 唔知係咪基督徒多既關係, 老師對教育都有一 番熱誠! 播道校長每朝會響門口睇下D學生返學個面口, 見到唔開心既學生, 會主動關心, 我女面試嗰日, 校長唔知係咪見佢好緊張, 主動走埋去同我女傾偈, 可惜我女畀佢嚇一嚇, 仲驚, 哈哈哈!

如果唔睇學生往績, 純粹睇校長同老師既熱誠, 校長&老師對學生既關懷....呢樣野.....唔駛我講, 你都會知究竟係KCS優勝定係播道優勝了!

至於真光同KCS比, 其實兩間都係差唔多TYPE既學校, 升中派位方面, 真光有中學BACKUP固然係優勢, 但KCS有普通話語境, 全港無校能及, 學生升中派位成績亦非常理想...所以...真光同KCS揀, 反而唔難揀! 只係KCS同播道揀呢...就...真係幾頭痛!

原帖由 GIPW 於 09-6-2 21:18 發表

Hi Sorb
Nice to see you here.

CanKan
蘇小 type of education sometimes seems quite scary.  Apart from 蘇小, I still have 播道書院 and 真光.  I quite like 播道書院  .... only it is a very new school ...

十月媽咪:

蘇小同真光,你會點選?

Can

cankan,

蘇小同真光...其實...好鬼難揀的...兩間style真係差唔多...揀邊間, 最終睇下你自己想畀d乜野個女 & 想個女六年之後有咩得著!

想要普通話好既, 無得傾架啦, 響蘇小浸多六年, d普通話點都浸到d成就啩?! 但再諗深一層, 蘇小除左普通話好之外, 佢仲有乜野好呢? 校舍? oh....環境? oh...師資? (迷)...老師熱誠? (問號?) 愛心? (問號?)...課外活動既吸引度呢? (以三千銀學費唻睇, 各方面我都唔覺得有乜野吸引力囉!)

至於真光....校風同蘇小一樣純樸, 而最大既優勢係....真光有中學做backup, 而蘇小真係無囉! 雖則話蘇小升中派位既成績係好好, 但六年後如何....我點知會點呢?! 其實個感覺就好似幼稚園升小學咁, 蘇幼學生有蘇小做backup, 你望番轉頭, 整個搵小學既過程入面, 係咪無咁傍偟先, 讀真光既話, 到中學嗰陣, 有真中做backup, 相信都無咁徬徨吧! (不過又咁, 六年後既真中會唔會跌grade呢? 又係一個未知之數)

在我唻講, 揀蘇小呢, 係想個女學好普通話啫, 但深知到升中嗰陣, 又會再煩過架喇; 揀真小呢, 安全感大d囉, 不過母語教學喎, 會唔會覺得嘥左幼稚園呢三年所學既普通話呢?!

如果唔睇普通話呢方面, 坦白講的, 我係鍾意真光多d架...但你又有個仔跟尾...所以....我係你...最終可能會揀番蘇小啊!

原帖由 CanKan 於 09-6-3 14:42 發表
十月媽咪:

蘇小同真光,你會點選?

Can

原帖由 十月媽咪 於 09-6-3 15:56 發表
cankan,

蘇小同真光...其實...好鬼難揀的...兩間style真係差唔多...揀邊間, 最終睇下你自己想畀d乜野個女 & 想個女六年之後有咩得著!

想要普通話好既, 無得傾架啦, 響蘇小浸多六年, d普通話點都浸到d成就啩?! 但再 ...

CanKan

Ha Ha.  I am the same situation with you as I have a son to follow.  Analysis from 十月媽咪 is quite right.  For the premesis and envoronment I like 真光, but thinking that in the future say 15 years later,  普通話 will be a major language in the world.  

I have a wild thought that will  蘇小 in the future represnet a symbol of 普通話 expert ?  Just like if you are in ESF or int'l school your English will naturally be fluent and speak like native.  Shall I give her this route ?  I am more inclined to do this as I came from the same route.  I can speak fluent Mandarin as my school use Mandarin while we are in Primary.  I learned cantonese at home.  Then when I am in secondary, I did not study chinese anymore --- My chinese standard is only up to P6. .   So when my girl take part inthe school activities, I can help her a lot.

悠媽,
今晚瞓得至安穩嗰個, 必你莫屬咯!

CANKAN,
你估今晚你瞓唔瞓得著呢? 阿女個PROFILE搞掂好晒未呀? 我頭先陪阿女瞓左個晏覺, 真係驚今晚瞓唔著啊!

GIPW,
你今晚都唔駛驚, 因為你無參加呢個遊戲, 你至多係繼續煩, 唔知揀邊間好! 話時話, 下星期六要交註冊費喇, 諗掂未?!

原帖由 GIPW 於 09-6-5 09:57 發表

CanKan

Ha Ha.  I am the same situation with you as I have a son to follow.  Analysis from 十月媽咪 is quite right.  For the premesis and envoronment I like 真光, but thinking that in the future say ...

十月媽咪:

你的分析真的很強。大概,我同GIPW一樣要繼續煩揀邊間,請問可否給我一點指引,高主教定蘇小?星期六要決定了,真係好煩,仲辛苦過選擇自己的career。驚累個仔一世。

GIPW:
你揀邊間啞?

我返黎啦..................

我朋友岩岩打比我....佢係大埔住....派左第8志願...不過佢會去第2間試下....

[quote]原帖由 十月媽咪 於 09-6-5 18:01 發表
悠媽,
今晚瞓得至安穩嗰個, 必你莫屬咯!

也對也對.....hehehe

原帖由 NCB 於 09-6-6 08:51 發表
十月媽咪:

你的分析真的很強。大概,我同GIPW一樣要繼續煩揀邊間,請問可否給我一點指引,高主教定蘇小?星期六要決定了,真係好煩,仲辛苦過選擇自己的career。驚累個仔一世。

GIPW:
你揀邊間啞? ...

Hi NCB

Between KCS and True Light - I think I will choose KCS.  I now go further down to betwen KCS and Evangle.  
I know how you feel.  I also think the same.  More difficult than choosing a husband.... .   .  

For other mom,
Any good news ?

我派左北角循道下午,都唔知好唔好
大家話簡循道下午or蘇浙好?
好煩呀

NCB,
高主教我真係唔多認識, 你嗰個係咪仔? 高主教好似係咪有直屬OR聯繫BAND 1英中? 如果係既話, 我揀高主教! 唔好理間學校多唔多功課喇, 我深信無一間學校係唔多功課, 唔多測驗考試囉, 如果小朋友承受到壓力既話, 不妨一試!

原帖由 NCB 於 09-6-6 08:51 發表
十月媽咪:

GIPW:
你揀邊間啞? ...

北角循道唔好既咩? 今朝阿女個同學仔打畀我, 話派到北角循道上午班, 開心到震架喎! 仲話鬆口氣, 一天光晒唔駛煩添! 你係唔想小朋友讀北角循道, 定係唔想佢讀下午班呀?!

原帖由 teac 於 09-6-6 16:05 發表
我派左北角循道下午,都唔知好唔好
大家話簡循道下午or蘇浙好?
好煩呀

GIPW,

阿女派左本區第一志願, 將軍澳循道衛理, 星期二我地會去註冊啊!

原帖由 GIPW 於 09-6-6 14:03 發表

Hi NCB

Between KCS and True Light - I think I will choose KCS.  I now go further down to betwen KCS and Evangle.  
I know how you feel.  I also think the same.  More difficult than choosing a husba ...

原帖由 十月媽咪 於 09-6-6 22:07 發表
GIPW,

阿女派左本區第一志願, 將軍澳循道衛理, 星期二我地會去註冊啊!

Congratulation 十月媽咪.  You have got what you wanted.  鬆口氣.  Could have an idea of what to plan.

唔係話循道唔好,不過始終唔想放棄普通話囉。好煩呀!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-6 22:06 發表
北角循道唔好既咩? 今朝阿女個同學仔打畀我, 話派到北角循道上午班, 開心到震架喎! 仲話鬆口氣, 一天光晒唔駛煩添! 你係唔想小朋友讀北角循道, 定係唔想佢讀下午班呀?!

...

GIPW,
星期二註冊將循嗰陣, 我會視乎註冊嗰陣見到既家長質素, 再決定星期六究竟留唔留位蘇小...不過就算唔留位蘇小, 都唔代表我地真係心甘情願放個女響將循啊...因為噚日我地收到RESULT之後, 都九秒九再去叩多兩間學校...呢兩間是但一間收呢, 就真係"O累"飯應畀個女讀咯! 至於蘇小...唔知點解, 始終畀唔到一種令我仆倒咁去畀個女讀既感覺...ANYWAY, 希望唻緊既日子,  個女有機會再面試 & 成功入讀真正心儀既學校啦!

原帖由 GIPW 於 09-6-6 22:46 發表

Congratulation 十月媽咪.  You have got what you wanted.  鬆口氣.  Could have an idea of what to plan.

如果唔介意蘇小既註冊費用的話, 咪兩間都註冊左先囉, 畀多少少時間自己做資料搜集 & 考慮清楚囉!

原帖由 teac 於 09-6-7 00:34 發表
唔係話循道唔好,不過始終唔想放棄普通話囉。好煩呀!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-6 22:07 發表
GIPW,

十媽
恭喜晒....

THANK YOU!

原帖由 joeytcy 於 09-6-7 13:47 發表

十媽
恭喜晒....
‹ 上一主題|下一主題