用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幾時叩門
go

幾時叩門

醒目開學勳章

6/6 會知道派位, 諗住多數要叩門, 請問係咪即日就要去心儀學校, 定還是等註冊後先去?

我都想知~

醒目開學勳章

有無有經驗媽咪可以分享一下??

應該當日帶備所求門文件,回學校睇放榜,如果衰咗,第一時間, 飛車去心儀的學校,叩門.
是囡囡班主任教的

原帖由 coco2004 於 09-5-25 16:48 發表
應該當日帶備所求門文件,回學校睇放榜,如果衰咗,第一時間, 飛車去心儀的學校,叩門.
是囡囡班主任教的

咁係未要帶埋小朋友去嫁 ? thank you.
http://hk.myblog.yahoo.com/

我今日打电話去 St Mary 問過,佢哋話現在沒有扣門位,我可以 11/6 再打电話或親身去查詢。(聽電話那位小姐很有禮貌。)

I think you must prepare all file and i will apply leave on monday.

原帖由 TAOTAOLEE 於 09-5-26 12:51 發表

但係派位當日是星期六, 好多學校都未必開門接受叩門喎?

原帖由 BOBO1229 於 09-5-26 13:50 發表
I think you must prepare all file and i will apply leave on monday.

其實d叩門位係未要係註冊日後先知有無的呢 ? 6&7放榜, 9&10號註冊, 咁d學校要睇係有無人無去註冊先知呢 ??
http://hk.myblog.yahoo.com/

我過去就是準備一張多間學校的電話紙 & birth cert. copy ,地址証明copy ,佢開門就取 application form

回覆 1# peggylee123456 的文章

My husband who registered and has the proven address but he's not in hk on 6/6 and probably can fly back early morning on 7/6.  Does anyone know when the centre would be open (from when to when?) to take result on 7/6?  Please kindly help with many thanks.
mimia

原帖由 mimia810 於 09-5-27 07:27 發表
My husband who registered and has the proven address but he's not in hk on 6/6 and probably can fly back early morning on 7/6.  Does anyone know when the centre would be open (from when to when?) to t ...

取證日期:6/6-7/6
時間9:30am-12:30pm, 1:30-4:30pm

如果真是趕不及, 可以寫授權書, 授權他人代取, 教育局的網站有sample。

另外, 註冊日期應為9/6-10/6 在各學校開放時間內。

至於叩門日期, 各校應有不同的安排, 我選的那間學校, 6/6 9:30am開始就可以交表了。

回覆 1# cwaisum 的文章

How can we check when we can know
我選的那間學校叩門的日期.  Should I call the school or they will post in their website? Please adv.
Thanks,
Mimia
mimia

回覆 13# mimia810 的文章

我都想知有關扣門的程序!
我睇D選校書話係先扣直資或私校,因為佢地可以立即收生,但津校就要等到七月先可以收扣門生!
咁先前考過但衰左直資(英華同陳守仁)係 o米可以再扣門?
扣門有冇form要填,張form幾時有得?
咁津校係o米真係要等到七月先得呢?
Thanks !

My past experience

到大抽獎的前一晚,要揾到你眾多心儀小學的电話,甚至你現時要和老師校長傾吓,因為好多學校,如你沒把他放在志願 list, 他会不派表給你。

到大抽獎那天早上,盡量去攞表,一定要帶出世紙 copy  & 地址證明 copy ,否則有部份學校会拒絕派 application form 比你 ,學校會安排時間 interview,  吃香名校但又不会 100% interview  all applicant:;pppp:
去年黑雨取消大抽獎放榜,但我一個人在大雨雷电下,去攞咗5份表。

原帖由 mimia810 於 09-5-28 06:23 發表
How can we check when we can know
我選的那間學校叩門的日期.  Should I call the school or they will post in their website? Please adv.
Thanks,
Mimia

Call the school directly!

想請問係咪如果派咗間唔係自己心水嘅學校, 都要註咗冊先?

如果之後叩門成功, 至返去原先學校攞返註冊証?

醒目開學勳章

除非你有私校backup, 如果唔係就"一定"要去派俾你o個間註o左冊先, 因為無人保證叩門一定會成功, 假如(touchwood)叩門唔得都唔會冇書讀

原帖由 fannynsf 於 09-5-29 13:00 發表
想請問係咪如果派咗間唔係自己心水嘅學校, 都要註咗冊先?

如果之後叩門成功, 至返去原先學校攞返註冊証?

醒目開學勳章

原帖由 aleungtw 於 09-5-28 09:40 發表
我都想知有關扣門的程序!
我睇D選校書話係先扣直資或私校,因為佢地可以立即收生,但津校就要等到七月先可以收扣門生!
咁先前考過但衰左直資(英華同陳守仁)係 o米可以再扣門?
扣門有冇form要填,張form幾時有得?
咁津校 ...

陳守仁大抽獎之後有第二輪入學申請, 已經出o左details, 你可以上佢地個website 睇睇.

至於官津, 的確要到7月頭完成哂統一派位收生程序佢先可以正式收叩門生, 但報名同interview就6月已經可以開始, 所以最好就打定電話去學校問o下.

我想問我小孩9/09 升K3,  咁我幾時要去心儀學校叩門呀!! PLS..