用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行派位使唔使準備profolio?
go

自行派位使唔使準備profolio?

想問下唔打算choose私小同直資,係咪唔使準備profolio?
我個女而家k2,係咪9月填form做自行分配?得15分choose般小係咪無機會?自行分配係咪只choose一間?係咪自行分配唔啱唔去註冊咁就自動大抽獎?
計分係咪都apply係大抽獎度架?sorry,因為我真係唔明而家個機制,所以好多問題....

醒目開學勳章

原帖由 jane1019 於 09-5-22 23:18 發表
想問下唔打算choose私小同直資,係咪唔使準備profolio?
我個女而家k2,係咪9月填form做自行分配?得15分choose般小係咪無機會?自行分配係咪只choose一間?係咪自行分配唔啱唔去註冊咁就自動大抽獎?
計分係咪都apply係大 ...

- 一般官津都唔收profile, 因為第一輪只計分, 同分就抽. 但如果你擔心, 做定都冇壞 (我自己報自行都冇做)

- 15分報官小都唔係完全冇機O既, 因為佢冇宗教分, 大部份人都係15分

- 自行全港官津任揀一間

- 自行有offer但唔要可以唔去註冊等大抽獎

- 自行同大抽獎係分開O既, 大抽獎就只講運氣, 唔計分.

每個父母第一次接觸小一派位都會有唔明白o既地方, 有乜O野問題就問啦, 大家都會同你分享經驗O家!

另外, 你可以去小一選校 -- 精選網站 睇睇, 了解一下.

我都正想問le個問題, 我都係心儀 " 盤小 ", 另我想問第一輪是否只睇分.

原帖由 jane1019 於 09-5-22 23:18 發表
計分係咪都apply係大 ...

多謝晒你既資料呀, 真係令人好煩惱架choose學校又怕choose錯令佢唔知會派左去邊....
原帖由 Geni 於 09-5-22 23:43 發表

- 一般官津都唔收profile, 因為第一輪只計分, 同分就抽. 但如果你擔心, 做定都冇壞 (我自己報自行都冇做)

- 15分報官小都唔係完全冇機O既, 因為佢冇宗教分, 大部份人都係15分

- 自行全港官津任揀一間

- 自行有o ...