用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友上過通利琴行既幼兒音樂課程(3-4歲)? ...
go

有冇小朋友上過通利琴行既幼兒音樂課程(3-4歲)? [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 RiceBear 於 09-5-21 18:04 發表
覺得如何? 小朋友喜歡嗎?

music wonderland?

我大仔上過, 佢好like 呀.

不過亦有很多parents 不like 的, 因為music wonderland 不是playgroup, 沒有地方比小朋友走呢走去架, 小朋友上課要坐定定, 家長陪坐在旁.  最多是有時小朋友走出前面或在坐位上做一d 小動作.  每一小朋友前面有一台電子琴, 但music wonderland 是不比小朋友開琴彈的.  所以有parents 說很難control 都小朋友去搞琴, 太大誘惑.

我女完成晒Music Wonderland 同JMC,佢好鐘意呀,MW都有掂個琴,不過係彈少少音 lor,因為每堂都好豐富我個女就無時時想攪個琴wor。3-4歲已經係上JMC,有彈琴、唱歌、聽音、拍子、跟住音樂做動作等,比MW深,而且要練琴,但係好喎,小朋友都想彈得好比老師讚,所以都肯練。我覺得我女最大得益係鐘意左音樂,因為係由玩開始,到佢接受同欣賞,依家正式學琴唔使逼佢練。初時我都擔心佢在JMC學既係 drmfs會影響佢學琴,到依家學左幾個月又無問題wor。問我就話MW 同 JMC 都好嘞。

上了, 印象十分差, 一個商業化, 不是專業化的音樂課程, 歌曲重複又重複, 浪費金錢, 反而上過柏思及一些奧福課程, 都比tom lee 專業很多

disagree with Parsons being more professional than Tom Lee.
I think it really depends where you take your lesson, and who is your teacher.

Music Wonderland is NOT for every 3 year old, I think it's a great course for the right children, and good foundation for private piano lesson when the child is 4-5 years old.

I think JMC is a little stretched out, but nevertheless, also a good foundation for children to prepare for private lessons. However, during the 1st year of JMC, I found it very difficult to train my daughter to understand that Do Re Mi, and CDE are the same thing... she was so confused, it delayed her progress in JMC as well as her piano playing. Now, almost graduating, it's better. She enjoys it very much.
Son is in Music Wonderland, enjoys it thoroughly. If the parent wants the child to stay quiet and not banging on the piano, you can pedal up the electone piano, and also it's the teacher's technique to train the class to behave.

My kid has attended both MW & JMC.  I think they are both very well designed course.  
However, given the same course content, I think it depends also quite a bit on who would be the teacher that run the course as this a matter of "art".  If you are interested, I think you could first pick a TomLee center and then find out from other parents in this forum which teachers have better reputation.

你地小朋友係咪學JMC同時,在TL學彈琴呢?
我囡囡讀完MW再上JMC,而家JMC已經到左book 4最後個幾堂,回想起黎,佢初時唔鍾意彈琴,個時上左堂30分鐘左右,佢就周身郁,彈左一陣又話手仔倦.又扭計.
而家見到佢,番到屋企練琴,彈錯左又由頭開始過,彈到好為止,好開心見到佢成長左.
我剛加左係TL內上埋琴,由drmfs轉CDE,對佢地都無問題,而且老師話囡囡上左JMC,佢比其他小朋友學得快左.
其實係慢慢浸出黎,未必係即刻見到成效.

原帖由 Pianokc 於 09-5-27 03:08 發表
disagree with Parsons being more professional than Tom Lee.
I think it really depends where you take your lesson, and who is your teacher.

Music Wonderland is NOT for every 3 year old, I think it's a ...

Hi fyeung

原來你小朋友都有上JMC,我仔已上完了,你會否繼續上JXC呀?
我都覺得課程ok.老師也有熱誠!

原帖由 fyeung 於 09-6-2 13:25 發表
你地小朋友係咪學JMC同時,在TL學彈琴呢?
我囡囡讀完MW再上JMC,而家JMC已經到左book 4最後個幾堂,回想起黎,佢初時唔鍾意彈琴,個時上左堂30分鐘左右,佢就周身郁,彈左一陣又話手仔倦.又扭計.
而家見到佢,番到屋企練琴, ...

carina246,

又會咁啱!上埋今個月JMC就完咯,因為上JXC要去TST或MEGA BOX,我唔會去咯.我而家係TKO上JMC + 彈琴.囡囡有興趣,touch wood,而家都有,我都會比佢keep住係TL學彈琴.你呢?

原帖由 carina246 於 09-6-2 13:38 發表
Hi fyeung

原來你小朋友都有上JMC,我仔已上完了,你會否繼續上JXC呀?
我都覺得課程ok.老師也有熱誠!

Hi

我仔剛上月上完,我哋喺港島區上的,正考慮JXC,但未敢報住,因為唔知小學啲時間點安排!
仔仔都有跟私人老帥學琴,他也有興趣。

原帖由 fyeung 於 09-6-2 14:01 發表
carina246,

又會咁啱!上埋今個月JMC就完咯,因為上JXC要去TST或MEGA BOX,我唔會去咯.我而家係TKO上JMC + 彈琴.囡囡有興趣,touch wood,而家都有,我都會比佢keep住係TL學彈琴.你呢?

...

carina246,

I see. 我囡囡開始鍾意彈琴,而且好鍾意老師成日有sticker獎佢.我同佢講左,比佢試到暑假,若佢都有興趣,我會比佢繼續學.

原帖由 carina246 於 09-6-2 14:15 發表
Hi

我仔剛上月上完,我哋喺港島區上的,正考慮JXC,但未敢報住,因為唔知小學啲時間點安排!
仔仔都有跟私人老帥學琴,他也有興趣。

fyeung,

要鼓勵囡囡學呢!音樂對小朋友的腦部發展很有幫助的。我仔仔學琴有2年了,上到小學可能要學多一樣樂器添!

醒目開學勳章

其實兒童音樂班主要目的是想提供一個開心的環境俾小朋友開始習慣學音樂, 唔好諗著小朋友先可以學到一些專門知識對第時轉去正式學習樂器好有幫助會好d, 呢樣只是bonus, 學唔學到實質既野好睇小朋友當時既腦部發育情況和性格~我教過一些先上過音樂班後才開始學鋼琴的小朋友; 這類小朋友肯定會覺得音樂班既經驗好開心, 佢地上堂亦冇咁怕羞; 不過有好有唔好, 剛剛由音樂班轉去正式學樂器一定會出現以下問題:-

音樂班裡可能會用意大利式音名系統do re mi ,呢種系統方便音樂班經常唱歌用, 但轉去學樂器時我地會採用英/德式系統, 因為意大利式系統本身有個容易令人同sol-fa name系統混淆的缺點; 先上左音樂班的小朋友在呢點上需要好幾個月適應, 但問題不大, 小朋友係好容易忘記一d野再接受另一d新事物, 所以不用擔心~

音樂班裡沒有趕課程和好認真的技巧要求”, 小朋友和家長心態都只會當去玩下, 但正式學樂器時必然會有好多achievements出現, 如果冇要求, 樂器只會奏得亂糟糟; 家長在小朋友學樂器後亦會期望佢地在什麼時間內要考幾多級; 情況同小朋友從一些活動式幼稚園畢業去到一間講求學業成績的小學一樣, 壓力轉變落差大; 有些小朋友經歷honeymoon後對正式學樂器會頗抗拒, 要花好多時間調整心理 , 有些小朋友本身能力同鬥心強就唔會既~

如果有彈電子琴仲要真係去練琴的音樂班, 小朋友習慣左用電子琴
彈到比較深少少的樂譜, 之後再轉去彈鋼琴時就會比較冇耐性彈番淺d既歌仔而著重執手形動作架喇(彈鋼琴要比彈電子琴難, 主要是動作力量要求高好多); 但如果之後不是轉去學鋼琴的話, 咁彈過電子琴先係好好架, 因為其他樂器通常是奏單旋律, 咁用電子琴先學下多個旋律的配合, 學起音樂上黎比較全面 ~

而就唔同機構辦的音樂班, 我發現TomleeJMC課程比較太深左d; 而有家長話Tomlee的課程成日彈來彈去都係果d歌仔, 幾搵笨, 其實咁係因為佢地揀既歌仔程度比較深呀, 佢地又唔想比壓力小朋友, 所以咪要花多d時間重覆彈law~
‹ 上一主題|下一主題