用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 09年度 K1生 交流區
樓主: Hazel060731
go

09年度 K1生 交流區 [複製鏈接]

Hi TKO Mami,

I just paid $200 deposit for Mrs Cheng.  I have a look of her school bus, inside and outside look quite tidy. Age of bus is quite new, this car use 6 months only, looks new.  With safety belt (waist type).    Morning 8:00am get up the car.  Ok la.

Dear TKO Mami,

I'll choose Ms Cheng's bus. Since she told me the bus stops at Hang Hau at about 8:00pm, this is perfect for me as I can take my son to the bus before I go to work.

Something to share.....
Parent can go to school together with their son on the first school day, (not sure whether or not both mami & daddy can go) but no bus service provided by Ms Cheng on that day since she told me the school time may different for different classes .

Hi connie,

今年車費就 $480, 但來緊9月應該會加$20去到$500一個月, 上年都係加左$20. 我朋友都黎緊 9月搭冼哥車, 我問左冼哥佢話8月尾聯絡佢都ok, 咁如果比左留位費先都無問題既, 只係早一個月比~

你都住官塘, 唔知會唔會同我2個女女一架車 ^^

原帖由 connieandsimon 於 09-6-3 16:04 發表
慘啦!!!!我住係官塘,我仲未搵冼哥,唔知仲有無位呢???
係呀....我個女係K1 PM CLASS....想問little_hiway請問你既車費係幾多錢 呀?????
Stephanie

hi michelle,

今年個適應週未出, 但應該同上年一樣~

適應週時間係第一個星期同第二個星期

上午班 9:00-11:00
下午班 13:30-3:30 (因為今年下午班改左返學時間, 由 13:00改為 13:30)

以後第三星期開始回復正常~

8月尾會有迎新會, 新學期係 第一日係9月1日(星期二)

原帖由 michellebaby 於 09-6-2 18:19 發表
Hi little_hiway,

想請教下 民生會點安排個適應週呢 ?
因有啲幼稚園由八月尾開始已經係 適應週 (頭幾日返一個鐘 跟住幾日返二個鐘 隔成個幾星期先返三個鐘)

...
Stephanie

I would like to ask what'll be the summer holiday in MS in general?

Thanks,
Ruby05

原帖由 little_hiway 於 09-6-5 16:26 發表

下午班 13:30-3:30 (因為今年下午班改左返學時間, 由 13:00改為 13:30)

...

Thanks a lot !

原帖由 little_hiway 於 09-6-5 16:26 發表

...

我打了比X姑娘啦, 佢話可以約在 23/6 前的平日睇車呢
時間同詳情我和你在 EMAIL 裡面約 ^.^

原帖由 Hazel060731 於 09-6-4 10:35 發表
你幾時會約x姑娘睇車呀?  約埋我啦... 我都想知佢個人同車得唔得呀!!

如果家長可以上車一齊番學, 我諗我會上車一齊番, 等小朋友知道呢駕車有安全感先都好呀, 但佢駕車係16座, 唔知容唔容許我地一齊坐呢?

我都係在 ...

Hi Ruby,

民生幼稚園6月尾拎埋成績表已開始放暑假, 放足2個月!!!暑假會有SUMMER COURSE比小朋友報, 今年加左好多新野,如英文夏令營, 會有2本假期作業做, 通常9月第一個星期一返學~

原帖由 Ruby05 於 09-6-6 00:28 發表

I would like to ask what'll be the summer holiday in MS in general?

Thanks,
Ruby05
Stephanie

我已經比左留位費,冼叔叔收我$580,佢係咪收貴左我呀???
介唔介意講你係邊到住呀????
我個女讀PM CLASS ,如果你個女女都係返PM CLASS咁都有機會一架車呀.....

原帖由 little_hiway 於 09-6-5 15:48 發表
Hi connie,

今年車費就 $480, 但來緊9月應該會加$20去到$500一個月, 上年都係加左$20. 我朋友都黎緊 9月搭冼哥車, 我問左冼哥佢話8月尾聯絡佢都ok, 咁如果比左留位費先都無問題既, 只係早一個月比~

你都住官塘,  ...

Nice to meet all of you here.  My daughter will be in am session.

I called 百x the other day, they charge $700 and require me to walk a short distance to board.  I live in Argyle Street, which is quite near school.  Compare with the amount you get, it's quite unreasonable.  The other nunny bus charge $550 last year but they cannot confirm whether they can 'route' to my home.

Does anyone know whether there is other nunny bus walking past Argyle Street?  Thanks in advance.

Hi connie,

我唔住近官塘市, 住順利宿舍, 所以車費會平D, 但估唔到差成$80咁多~

原帖由 connieandsimon 於 09-6-8 21:51 發表
我已經比左留位費,冼叔叔收我$580,佢係咪收貴左我呀???
介唔介意講你係邊到住呀????
我個女讀PM CLASS ,如果你個女女都係返PM CLASS咁都有機會一架車呀.....

...
Stephanie

咁我真係住係官塘市中心 , 你近過我好多喎, 冼叔叔話女女放學最遲5:15PM 先返到屋企喎...

原帖由 little_hiway 於 09-6-10 17:57 發表
Hi connie,

我唔住近官塘市, 住順利宿舍, 所以車費會平D, 但估唔到差成$80咁多~

Hi connie,

因為今年下午班改左時間放成 4:30, 之前返下午班 4:25已經返到, 今年我諗都要 4:50先返到, 好彩我屋企係第一站, 如果唔係有排遊車河, hehe~

原帖由 connieandsimon 於 09-6-10 20:07 發表

咁我真係住係官塘市中心 , 你近過我好多喎, 冼叔叔話女女放學最遲5:15PM 先返到屋企喎...
Stephanie

順利宿舍係第1個站,好好呀^^

我係彩雲那邊K1(PM),打過俾洗哥哥,佢話今年可能唔入彩雲呀,要打埋俾陳太問問先,佢話8月先出到學校俾佢的LIST,到時再CALL我再傾路線同$$!!!

原帖由 little_hiway 於 09-6-11 00:06 發表
Hi connie,

因為今年下午班改左時間放成 4:30, 之前返下午班 4:25已經返到, 今年我諗都要 4:50先返到, 好彩我屋企係第一站, 如果唔係有排遊車河, hehe~

...

hi yiuyiu,

你好!係咩...今年冼哥唔入彩雲呀, 如果唔係我女女就同你小朋友一架車啦~ 可能少人係彩雲上車, 所以今年開始唔入去!順利呢邊校車都好, 上車就尾2個站, 去埋彩雲就返學校, 放學就第一站, 起碼PM CLASS放學後都可以快D返到屋企,我好怕太夜, 無咩時間做野~

原帖由 2006YIUYIU 於 09-6-11 01:17 發表

我係彩雲那邊K1(PM),打過俾洗哥哥,佢話今年可能唔入彩雲呀,要打埋俾陳太問問先,佢話8月先出到學校俾佢的LIST,到時再CALL我再傾路線同$$!!!

...
Stephanie

回覆 8# little_hiway 的文章

Hi Little_hiway,

Thanks a lot for your reply.

你好呀!我都係彩雲那邊(曉暉)亦係K1(PM) , 九月我會坐陳太車,唔知會唔會一齊呢?:)

原帖由 2006YIUYIU 於 09-6-11 01:17 發表

...

fiona_1103,

都可能一齊喎 ,大家住得咁近,(我住係彩峰苑)都係返pm,想知陳太已經覆實返你啦,價錢??上車時間?點解佢覆我8月先知架????

原帖由 fiona_1103 於 09-6-15 18:26 發表
你好呀!我都係彩雲那邊(曉暉)亦係K1(PM) , 九月我會坐陳太車,唔知會唔會一齊呢?:)

HELLO little_hiway ,

所以只有坐陳太車,冇辦法 ,

順利個站真係幾好, 可能多人坐啦,有好多校車上落,我仔仔到晶晶讀n1,接佢放學後的時間,見到勁多校車,好多小朋友好熱鬧

原帖由 little_hiway 於 09-6-15 17:05 發表
hi yiuyiu,

你好!係咩...今年冼哥唔入彩雲呀, 如果唔係我女女就同你小朋友一架車啦~ 可能少人係彩雲上車, 所以今年開始唔入去!順利呢邊校車都好, 上車就尾2個站, 去埋彩雲就返學校, 放學就第一站, 起碼PM CLASS放學 ...

你地有冇問過安全帶問題?
我有問到,但負責人竟然話即使有安全帶裝置,亦未必會幫小朋友用.因為保母車橫帶唔同私家車斜帶,唔安全.
什麼道理,唔合交通條件wor!
好唔安全呀!
‹ 上一主題|下一主題