用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 誠徵老師 請問小四私人補習好或補習社(1對3)好呢? ...
go

請問小四私人補習好或補習社(1對3)好呢? [複製鏈接]

請問小四私人補習好或補習社(1對3)好呢?
   0    0    0    0

我個仔一對六,我覺得仲好,有小組討論,多好多講英文機會,一對一反而仲衰!

其實要睇您係想學野成績好D定係搵人幫您小朋友睇功課咩~
而且要考慮您小朋友係被動定係主動~
仲有係小朋友既時間安排點樣~

因為我囝囝之前去左個D補習班成年,成績都係麻麻地~
但係而家佢單對單,有咩唔明可以即刻問,真係學到好多野~
上次考試先由二十名升到十一名~
不過我SUMMER一樣會比佢上COURSE,因為多D小朋友會好玩D~同埋RELAXING D~

所以真係要睇您目的係咩啦~~
bilibalaaaa~

唔該哂!  其實現在阿仔有用私人補習, 但進度不大, 所以想轉.

醒目開學勳章

你認為你的私人補習的水準如何 ?

原帖由 meyonw 於 09-5-21 12:35 發表
唔該哂!  其實現在阿仔有用私人補習, 但進度不大, 所以想轉.
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

老師讀大學3年級, 都算細心, 有唔明佢會教,  問題係阿仔水準不穩定, 以前佢試過出去上course, 個個導師都話佢投入, 表現不錯, 但久了發現佢成績沒有改善, 只是表面好, 根基不好. 所以想轉.

如果根基唔好,真係一對一會好D~
起碼老師知道有咩問題,可以就番呢出EX. 比小朋友做~~
但係您係睇功課定係真係學英文呀?~~效果會唔同架WOR~~

不過,會唔會係囝囝上堂唔專心呀?易心散??
所以以玩既方法學英文就好好多?

我個仔緊係唔專心同心散, 先會成績差, 其實私人補習老師主要睇數和中文.

你好,我是新加入的。
其實如果小朋友容易唔專心同心散, 我覺得一對一比較好, 因為冇機會俾佢同其他人談天。
另外,如果根基不好的話, 應該要個導師雙方面一齊教(進度+根基), 而且個導師唔好淨係講明俾小朋友聽佢而家唔明o野, 應該由佢唔明的地方開始搵佢邊度的根基不好, (因為學習係build up的), 從而改進

這只是自己幫其他人補習的少少心得, 希望幫到你

原帖由 meyonw 於 09-5-21 19:33 發表
我個仔緊係唔專心同心散, 先會成績差, 其實私人補習老師主要睇數和中文.

E~咁數學又唔同WOR~
一定要一對一~~
因為錯一個STEP都唔得~
老師要睇住做先好~~

小朋友一定會有小小唔專心~
不過試下唔好上咁耐~一次一個鍾~會無咁易心散~
(我屋企個位皇帝仔以前都係補唔多過一個鍾,係大左先好D~:;pppp: )
睇下有無改善啦~~

你想補習我可以話比你聽

‹ 上一主題|下一主題