用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人像我,一個女人仔,教仔教到比人(蝦),係咪低C... ...
樓主: Angel^v^
go

有冇人像我,一個女人仔,教仔教到比人(蝦),係咪低C.... [複製鏈接]

這位媽媽振作一下,

其實我覺得家庭教育重要過學校教育。

無論如何當媽媽的不能對自己的孩子失去信心,不能放棄他,成績不好,可以發掘下他的興趣學一樣一技之長也好啊。

原帖由 Angel^v^ 於 09-5-27 12:37 發表
謝謝Popokit,謝謝大家!
琴日訓導主任致電復我,他睇咗我信,他好好人咁同我講,一切都等囝嘅成績出後再約我,坐下慢慢傾,又教我e+最緊要叫囝在校表現好d,叫我教囝專注成績,唔好想其他等等。唔知+下囝讀回原校機會大唔大呢?好擔心.. ...

"又教我e+最緊要叫囝在校表現好d"  
同意訓導主任的話.  祇要有誠意去改過 , 學校是寬容的地方, 都仲有得傾, 但如果囝囝依然故我, 咁真係無人幫到佢架啦.  Anyway 兩母子都要加油!

好媽媽不要放棄!!努力努力!!
bilibalaaaa~

好朋友在一間就關門的學校教,但學校是好好的,只是沒有初中,如你有需要可給你名字!

原帖由 ALAL 於 09-5-30 09:14 發表
好朋友在一間就關門的學校教,但學校是好好的,只是沒有初中,如你有需要可給你名字!
謝謝你好意可PM我。
其實我好想囝能留原校讀F.4,因只有那位訓導主任先克制到他,我囝又好鍾意他教的科學,F.4都係選物理愛訓導主任教,我知其它校不是難找,唯獨是找不到克制囝的人,只得我的話,他好快會誤入歧途,社會又多一壞分子。所以我會盡力增取。支持我吧!
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

前幾天我囝又透露比我知,班主任話考第六都或者有得傾,第七就走得。不久又對我仔講學校不計較成績差的學生,只要覺得有心讀書便收,我真覺矛盾,我囝由F.1考包尾至F.3考到第九,難道都不算想讀書嗎?
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

原帖由 Angel^v^ 於 09-6-1 11:45 發表
前幾天我囝又透露比我知,班主任話考第六都或者有得傾,第七就走得。不久又對我仔講學校不計較成績差的學生,只要覺得有心讀書便收,我真覺矛盾,我囝由F.1考包尾至F.3考到第九,難道都不算想讀書嗎? ...

其實我覺得學校話想你考到第五? 先至有得留底, 係一個藉口, 佢可能對你的囝囝真係好想放棄, 所以捭條難題你, 又或者係最後的一次機會, 順便捭可以時間佢再唸唸.  如果你考得好過佢如期, 那就最好啦, 如果唔係你囝囝品行都係咁, 佢大條道你叫你走啦ma. 所以就會有"班主任話考第六都或者有得傾,第七就走得。不久又對我仔講學校不計較成績差的學生,只要覺得有心讀書便收"的說話出來.
總之都係果句啦要乖乖(有唔明記得留下來問老師, 呢個係正面的學習態度.)+努力讀書. 祇要做到這兩點, 我覺得留下來應該有得傾, [除非成績超差啦(註: 因實際升班情況.太不清楚了, 都不能作太多評論.)]

(其實F.3升F.4 除非他選的科好多人爭, 唔係點都唔明要考到第五名才給他升班. or 祇係一個趕他出校的藉口.)

原帖由 popokit 於 09-6-1 17:31 發表

其實我覺得學校話想你考到第五? 先至有得留底, 係一個藉口, 佢可能對你的囝囝真係好想放棄, 所以捭條難題你, 又或者係最後的一次機會, 順便捭可以時間佢再唸唸.  如果你考得好過佢如期, 那就最好啦, 如果唔係 ...

我覺得如果學校想放棄我囝的話,係好缺德的行為!「像把無用物品隨街棄置,最後污染街道影響市民。」學生覺自己如垃圾,心理會不平衡。如間間學校都仿傚,只留成績好學生,我相信d教師都冇乜嘢做,開辦學校有乜用處。d學生被賜上操行得個e,又冇校肯收讀,d警察就開通頂都唔夠人手,受害嘅又咪係老弱婦孺。有鑑於此政府先取消會考,目的都係想學生多機會讀中六。
我反而覺得班主任要求考第5,她只是自己加壓比自己,學校係教好學生成績來表揚的,唔係靠學歷淺的家長在家教學(冇得賴家長),如我仔考不到的話,間接係學校對人講師資有問題lo,相反考得到,証明更差的學生讀此校都可成才。
我諗班主任,亦會預防有迫得緊,會反校果的可能性,點知我囝會不會受不了,想做傻事,所以她放鬆名次為妙!
暫時我知各科教師都好努力,為我仔每日放學後惡補,其實他考唔考到,都好睇改卷嘅人。
如我囝考到的話,只要有訓導主任肯教,相信班主任都唔會害怕我囝升f.4時,交我囝比其他教師處,會比老師投訴,令她事業位子動搖不保吧!
現我囝一放學便致電告知我,準時回家,晚上溫習才睡。他星期六,日,公眾假期一向都留在家陪我,從不約朋友外出,亦從不出夜街。
sorry!在此呻下!

雖然樓主沒有講出仔仔的問題, 但字裡行間, 我感覺到學校似乎都很困難, 例如

1. 全校只有訓導主任可以克制阿仔 --- 班主任都搞佢唔掂? 咁點上堂? 會唔會有其他家長投訴?

2. 學校通常都會留住好成績的學生, 因為公開試合格率要靠佢地; 考第 9 名咁叻都要走, 呢個學生一定令到學校好頭痛。

希望樓主唔好睇得咁負面, 學校幫你教仔時, 你亦要幫學校手比心機教; 可能學校想令仔仔將精力放係學業同其他正當活動 (例如演講), 而且, 正如其他媽媽所講, 自己做好D, 問心無愧就得。

唔好咁down啦, 加油啦!

先唔好理班主任的出發點是什麼, 佢肯放學幫囝囝補課, 已經係好好架la.  估計她的出發點, 已經是不再有意思了。

我覺得囝囝咁乖囝, 你要讚囝囝先得啦! 你可以話捭佢知你好開心, 最近覺得你乖好多, 放學又識打電話捭我, 好有交(戴). 又會準時回家, 不用媽媽擔心, 晚上又會溫習才睡。  如果你以後繼續可以係咁, 媽媽就唔使咁擔心你了。 無論你升唔升到原校, 媽媽見到你已盡力去做, 便心滿意足, 有時好多係天時地利人和, 但祇要自己已盡力去做, 做到最好, 便問心無愧了。
有時正面的鼓勵說話是要的, 咁佢先有動力繼續下去。
祝你們也有天時地利和人和, 但最重要都是囝囝和媽媽自己的努力。 要加油呀!

原帖由 Angel^v^ 於 09-6-2 15:13 發表

我覺得如果學校想放棄我囝的話,係好缺德的行為!「像把無用物品隨街棄置,最後污染街道影響市民。」學生覺自己如垃圾,心理會不平衡。如間間學校都仿傚,只留成績好學生,我相信d教師都冇乜嘢做,開辦學校有乜用處。d學生被賜上 ...

樓主,上述所言雖然係你想形容你睇法, 但其實你心裡或多或少都有咁諗. 我覺得你千唔好用"無用物品"去形容囝囝, 也許會有意無意之間說了出來, 給囝囝聽到, 咁真係會如你所講囝囝都會覺得自己如垃圾,心理會不平衡。 人點諗唔緊要, 最重要係囝囝好乖, 人誰無過? 囝囝肯改過, 他已經係自己寶貝. 其他人點睇佢, 可以不理, 人貴乎自重呀ma.

說真面對ed事,心情真好差,我想我控制到唔亂罵他的,我都有稱讚他,亦知他哄我,但我都強調f.4往後都要給我這樣乖,他答允,但他對我要求,幫他原校讀f.4物理電腦,我自覺壓力好大,下星期便考試la,我越來越心情沈重。一個人無人可傾,上來呻下lo!sorry.

原帖由 Angel^v^ 於 09-6-2 22:33 發表
說真面對ed事,心情真好差,我想我控制到唔亂罵他的,我都有稱讚他,亦知他哄我,但我都強調f.4往後都要給我這樣乖,他答允,但他對我要求,幫他原校讀f.4物理電腦,我自覺壓力好大,下星期便考試la,我越來越心情沈重。一個人無人可傾,上來 ...

唔好咁大壓力捭自己啦! 攪到我都好緊張tim(好快7月7日放榜) 我的心情其實好似你差唔多.  

都係果句, 有時好多係天時地利人和, 但祇要自己已盡力去做, 大家努力做到最好, 便問心無愧了。

要作最好的祈望, 並作最壞的打算(心理上).
共勉之.

原帖由 popokit 於 09-6-2 22:43 發表

唔好咁大壓力捭自己啦! 攪到我都好緊張tim(好快7月7日放榜) 我的心情其實好似你差唔多.  

都係果句, 有時好多係天時地利人和, 但祇要自己已盡力去做, 大家努力做到最好, 便問心無愧了。

要作最好的祈望, 並作 ...

考試者壓力係緊張d,我壓力係憂心顧慮多D。我女亦考緊IVE試,她要考入乜乜專上,e輪好緊張d成績,小了一分都閔薑咁,她怪怪的,我都放鬆她,她每年一考試我就慘。在生活上又擔心猪流感,都唔知點放鬆自己好!
祝你放榜成功,考到理想大學!大家都努力面對,永不言敗!我有信心會在此告訴大家,我仔考到五名以上,在原校讀到f.4,他理想科目!

原帖由 Angel^v^ 於 09-6-3 20:01 發表

考試者壓力係緊張d,我壓力係憂心顧慮多D。我女亦考緊IVE試,她要考入乜乜專上,e輪好緊張d成績,小了一分都閔薑咁,她怪怪的,我都放鬆她,她每年一考試我就慘。在生活上又擔心猪流感,都唔知點放鬆自己好!
祝你放榜成功,考到理想大 ...

哈! 哈! 不過我囝囝係升中一咋.  仲有排折騰先到大學.      你對囝囝咁有信心, 咁咪好law.

popokit:哈哈 以為高考SORRY!

請問你呀仔全班總數有幾多人.
好難想像點解要5-6名才可升班.

操行是否很有問題, 可能也影響到其他人吧!

我在校內做了3年義工.
見過一些有問題的家長和學生.

問題學生時常欺負其他學生, 更打人. 不少家長投訴.
小兒更被他打了4 次, 我同學校說, 再有下次, 一定報警.
不能再比機會他了.

該名學生公然用粗口問候老師.

他的媽媽每次都說自己同呀仔是長期吃藥的.
每次出錯, 就說是別人問題.
經過一年, 有幾位老師要看精神科, 初時校長都比好多機會呢位學生. 最後他打到一個女學生入了醫院.
才願離校, 但他的媽媽仍然說是被迫害.

原帖由 chuiiris 於 09-6-4 11:51 發表

我在校內做了3年義工.

小 ...

我開始唔再探討點解了,反而信教師便是了。

我擔心考唔到第五名,如師生有成見,恐怕操行分會Z都似。

我在校內做了3年義工.

你真偉大,當了3年義務工作,是否想管住仔女?

增廣見聞後,在此多講互相交流下心得。

小兒更被他打了4 , 我同學校說, 再有下次, 一定報警.
不能再比機會他了.

對,4次都是同一人,比我第2次都報警了。

該名學生公然用粗口問候老師.

是什麼學校?在我眼中學生始終未成年,行為冇知,問題係他有冇遇到真正用心教育的人和愛他的家人,試想想殺人犯都有改過自新的例子。最難教多是朋輩影響。

他的媽媽每次都說自己同呀仔是長期吃藥的.

天下間只得母親係最偉大,為人母後,仔女好與壞係冇得離棄,只得一目標盡心盡力教成才,養得健康。

每次出錯, 就說是別人問題.

我相信都要有道理,人家先信吧!

經過一年, 有幾位老師要看精神科,

我仔校D老師教了十年以上,好有經驗,專業教育,我一直都好放心,我有精神病都未輪到佢O地!況且老師覺自己做唔到,都會轉工O拉,留下害己害人咩!!

初時校長都比好多機會呢位學生. 最後他打到一個女學生入了醫院.

不是只要機會,要找心理醫生,雙管齊下先得,欠關心!

才願離校, 但他的媽媽仍然說是被迫害.

POOR,如果對症下藥可能有轉機!

樓主, 睇你o既分享, 好感受倒你果份壓力同埋無奈. 睇得出你好關心囝囝, 好想幫佢, 但係又唔係事事如你所願, 機會又唔係個個肯俾...

不過退後一步諗, 人生o既路又唔係只得一條o既, 如果囝囝努力, 又考到好成績, 可以升讀原校, 固然係值得開心. 但係假若最後要轉校, 又可能為囝囝搵倒另一間更有心辦學o既學校呢. 或者換一個環境, 俾你囝囝重新o黎過, 無哂人o地o既標簽, 反而仲好. 其實凡事都有兩面, 好似半杯水咁, 有人會覺得無o左一半, 有人會覺得仲有一半. 試吓正面D睇每件事, 可能可以減輕你o既壓力. 你o既壓力無形中都會成為你囝囝o既壓力, 有機會影響佢學習上o既表現. 同埋如果佢唔識點樣解壓, 更可能導致佢行為上有問題.

其實我睇你分享, 我覺得你囝囝都明白你緊張佢, 同佢自己都有向上o既心, 哩個係好好o既現象. 不過好明顯佢唔係咁識控制自己情緒同用正確o既方式表達, 所以我反而覺得應該擺多D心力幫佢解決情緒同行為問題,比處理佢成績問題更重要.

以我有限o既認識, 青少年行為上有問題最常見o既原因如下:
1) 感受唔倒身邊o既人o既愛, 或覺關心不足
2) 被人忽視, 自我形象低, 缺乏信心, 以壞行為引人注意或作出抗議
3) 被身邊朋友影響
4) 自制力差及不善於控制情緒, 以及以錯誤方式表達情緒(尤其是負面情緒)的方式

如果可以, 多D用平常心同温柔關心o既熊度同佢傾計, 講吓日常o既事, 朋友o既事, 少D提成績 (雖然哩樣o野重要), 俾佢更深體會無論佢叻唔叻, 考得好唔好, 佢一樣可以成為有用o既人 (好多名人都唔係讀書出色o既), 同無論點你一樣咁愛佢, 可能對佢有幫助.

仲有呀, 你要俾D空間自己, 間唔中放吓自己假, 諗少一日囝囡o野, 同朋友出o左街輕鬆吓心情, 搵D朋友或者上o黎傾吓計. 唔好逼壞自己呀! 你開心D, 對住囝囡都無咁忟, 佢o地都會開心D. 始終, 一家人開開心心對緊要.

寫o左咁多, 希望你唔好介意. 不過我識o既真係好皮毛, 我講o既o野亦唔知o岩唔o岩聽, 但係我係真心希望你同你囝囡都一日比一日開心, 一日活得比一日好. ^_^

到最後, 有少少建議, 如果有日你發現囝囝真係唔係好聽教, 又或者唔知點幫佢處理佢情緒問題, 其實坊間都有D專家同志願團體可以幫你, 你唔駛一個人自己揹哂o架.

睇哂成個topic, 只覺得樓主避重就輕, 無講佢仔係學校發生左乜事, 而令學校打算放棄佢. 而只係一味埋怨學校放棄佢個仔, 又唔比佢仔讀佢仔果些科目.

做錯事係要受罰, 呢個係理所當然, 更何況你仔一而再, 再而三做錯事. 機會係會比, 但唔係無止境. 尤其是係會影響別人既事. 學校係要對其他學生/家長交代.

你現在咁維護佢, 其實係咪真係對佢有益處呢? 第時佢出黎做事, 佢遇到相同情況, 你又幫佢出頭? 你現在既行為, 只會教出一個推卸責任既小朋友.

仲有係, 希望你明白, 老師係 "人", 唔係 "聖人". 教仔女既責任由頭到尾都係父母, 根本責無旁貸, 不可推卸.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!
‹ 上一主題|下一主題