用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人像我,一個女人仔,教仔教到比人(蝦),係咪低C... ...
go

有冇人像我,一個女人仔,教仔教到比人(蝦),係咪低C....

有冇人試過像我,一個女人仔,教仔的期望跌咗落谷低,即時學校又一個更大的失望打擊過來。我在校商議時好激動好激氣,走咗出球場企很久,壓制自己,腦裏不斷浮現,三年中曾與個仔面對過的人與事,學校對我承諾....信心....人性去了哪?點解現在接收到這些說話。點解受教育的人十幾日前對我說一套,今日又另一套呢!受教育的人係咁對人,如何歧視我,都只餘下一個考試....明知我有病,都要攪到我病情轉壞先安落嗎?三年來話家校合作,係~合作與家長溝通,了解家長c穴,接著對你講唔知點教,唔識教ED話,每事都等我自己盡心思教回,為什麼要小班教學,係咪比渠道D人推瀉責任,我已經唔介意,因仔係自己,只好盡力尋求解決辦法。
求助基督教會為仔補習中文,中文成績明顯進步咗,教會承諾教好他,只是一個大學生,一年來用心教他,從無失信心,一亳子都無收我,終有成績出來。同時我亦求校補數學和英文,不久換來就話,難教,無法教,唔知點教,漸漸又放下唔同他補,但又要迫他由第九名要考到第五,先考慮比他讀中四。
我好人順便說了K仔一事,換來咪暗示管掂自己個仔先。
學校好怕我E類家長處處查,身為家長又好怕ED學校悟會自己多事,但個仔小學已經唔用功,為人母又可以點呢!學校要對付我E類家長,便依從你要求,每事都好好處罰,一有事只管教你個仔(手段非人所為),方法係送一個大過,睇家長還感多事嗎?我為仔好當然要管,結果又多一個大個,接著小事都告訴我記大過。記完之後還會講比我知,有D學生錯得更重,但從來唔會像我仔般記過,係一D事都無如常返學。就係這樣的教育,我仔曾被同學打到差點甩牙,我無攪事當倒楣了事,學校不用付責任,我還好好管教個仔。三年來,我在校說上很多道理,心知全只是廢話。
琴日班主任比全班同學一信息,內容係成半班人冇返,她唔知點算好,求求你們返來上堂當比面!身為家長知道又點想呢?
中一時我對學校好有信心,開心到好似中六合彩般,因為我好坦白告訴學校,我仔樣樣都差好難教,校方同我講,你個仔轉入來讀,我o地係有教無累,個個老師都有經驗有自信懂得教,家校合作完成學業一定無問題。我欣賞學校有一套自求精神,便好信任即時簽名。
回到家我心好難受,一切都係<假>過橋抽板....我無法平息sorry.

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

不清楚前因,好難評價誰是誰非。

醒目開學勳章 王國長老

但又要迫他由第九名要考到第五,先考慮比他讀中四。

點解學校要求咁高嘅????

唔好將所有嘅事自己擔起哂。

學校好像一家大機構,很多事非個人能改變. 既然讀得不開心, 不如考慮轉校, 免得影响仔仔學習情緒.

回覆 1# Angel^v^ 的文章

什麼學校?可以有半班人冇返學, 學校不處理嗎?

Angel 可否告知是那間學校?  好讓其他家長有所警惕. 實在太可怕!

原帖由 Angel^v^ 於 09-5-20 14:38 發表
有冇人試過像我,一個女人仔,教仔的期望跌咗落谷低,即時學校又一個更大的失望打擊過來。我在校商議時好激動好激氣,走咗出球場企很久,壓制自己,腦裏不斷浮現,三年中曾與個仔面對過的人與事,學校對我承諾....信心....人性去了哪 ...

在這兒會感受到有人關心自己,多謝!!
我只覺心亂,混亂、唔開心。三三四點找學校,原本中三至中六,我心想他可讀文化學校,中六考唔到大學才選IVE之類的學校....
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

無前因後果, 唔識comment.  

不過學校要 "迫他由第九名要考到第五,先考慮比他讀中四", 呢點好奇怪, 升中四要求要咁高? 咁咪好多人都升唔到班?

始終要教好小朋友, 光靠學校係無可能, 老師要對咁多個學生, 好難集中對某個學生特別照顧.

始終太多問號????
其他人好難給您合適的意見。
如要尋找協助,您可能要disclose 多一D背景資料。

不過,點都好,自己諗唔掂就搵人幫手,唔好收埋自己(唔係話您係咁),人多好辦事。

對唔住,比到麻煩你o地!學校唔鍾意自己個仔,還有什麼可諗....冇o羅 ,一切都成定局!我仔真係好鍾意讀物理同電腦科 d????我無心機去答....sorry.心情好d先答,我真係好down.

唔好咁灰, 條條大路通羅馬, 唔一定淨係得一條路既, 放鬆d啦!

喺呀! 條條大路通羅馬, 有乜事會世界末日呀? 用正面的心態去睇事情, 一切都必有出路. 人生在世起碼數十年, 區區數年中學, 實在微不足道. 上天總有好安排, 向前望吧!

唔明 , 考第9已經好好啦 , 好過我隻由尾數上黎都未到呀

今日在此收到人間溫情,多謝大家關心我!
我仔無信心考第五,我不斷支持他,唔準他說考唔到,雖然我明白考得到都未必可在原校讀,但我覺得做人係要不斷迫自己向前增取,我相信你o地都會支持我仔吧!

什麼錯事已不重要,他犯錯係事實,他把我氣得半c,與他回校面對,想不到訓導主任放下他,我係接受唔到,當訓導主任指他為何一錯再錯,此學生全無信用後,便要我簽紙出校,我同一時間想到校方以前對我落下的承諾,我仔如何難教都會不離棄,盡力教好他,趕他走訓導主任便同我仔一樣無信用,現二者都把我氣壞!我只增取到考試機會。

事情已過,我反覆思量後,訓導主任這三年盡心盡力當他像仔般教,我唔想失去,我好迷茫,唔知如何可修補....幾晚都失眠到天亮

算啦! 盡力而為, 祇要品行有改善, 學校未必咁絕, 就算真係要轉校就當一個重新開始的機會. 對囝囝亦是, 祇要告誡他, 祇要知錯能改, 讀書時候還可以趺下來可以重新來過, 到第日出來社會就未必再有機會給你, 你要好好珍惜今次教訓, 要好好把握現在, 無人可以看不起你, 除了你自己, 祇要你囝囝自己爭氣, 唔好衰捭人睇. 知道嗎! 加油!
(其實應該坐下來和他好好傾傾, 檢討一, 這事對他的影響, 讓他知道每件事都會有後果, 可能人都有唔對的地方, 但自己也有錯, 至終是錯了, 錯了就要認, 要改, 媽媽和你一起面對, 唔使驚! 祇要你改過, 你大個囝了, 媽媽希望求, 做事前先想想後果. 媽媽便會放心很多.)
給囝囝支持和鼓勵, 不要埋怨任何人(包括舊校和囝囝), 祇管跟囝囝面對前面, 她會感到你的關心和愛而改變的, 年輕人, 有時祇要給他一個機會而已, 你也不知道他幾時會開竅, 我們祇管盡力輔導他, 讓他感受到你的愛便是了.

字裡行間, 我覺得你太依賴學校教導, 自己也要出力的啊!
其實成績好唔好都係其次, 最緊要係做人的態度, 要做一個負責任的人. 你先自己分析一問題所在, 再想想怎樣可以從此事引導囝囝.  要記得要聆聽他的說話和體諒他的感受, 才可以傾下去. 加油吧!

但又要迫他由第九名要考到第五,先考慮比他讀中四。

咁似我個姪仔咁,最後學校都迫佢退學,結果揾左好多間學校先揾到一間讀中四,難為父母周圍求學校收佢。
樓主希望你呻下心情會好d。

過二天敬師日,我剛冒大雨走去郵局寄了一封掛號感恩信比訓導主任,我邊行邊覺身體不適,可能幾天都失眠,茶飯不思原固吧! 書中記載,世上唔會有人一生無錯過的,如有的話,此不是人係神。
我學識淺,很小寫信,都唔知訓導主任睇唔睇

我仔話敬師日他有份演講,唔知學校係唔係原諒佢,比機會佢呢?定係我妄想症....

原帖由 Angel^v^ 於 09-5-26 11:14 發表
我仔話敬師日他有份演講,唔知學校係唔係原諒佢,比機會佢呢?定係我妄想症....

"唔知學校係唔係原諒佢,比機會佢呢?定係我妄想症.... "

都唔係妄想症.  機會係人捭, 但都要自己把握, 祇要自己一切做到最好, 一切盡力而為. 那便問心無愧, 無論結果如何都可以欣然接受.  總之未到最後一秒, 都不可放棄, 由其是你囝囝的態度, 最為重要.

謝謝Popokit,謝謝大家!
琴日訓導主任致電復我,他睇咗我信,他好好人咁同我講,一切都等囝嘅成績出後再約我,坐下慢慢傾,又教我e+最緊要叫囝在校表現好d,叫我教囝專注成績,唔好想其他等等。唔知+下囝讀回原校機會大唔大呢?好擔心....我好希望有奇蹟,如我仔可讀原校我一定同大家分享開心。願各位家長送個祝福比我囝好嗎?