用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
樓主: cookingbaba
go

plk ---天理何在 公道何在??? [複製鏈接]

同意同意. 何必太執着. 有時小孩子間的爭執, 讓他們自己處理, 這也是學習與人相處之道.

讓小朋友感受寬大及原諒, 不是更好嗎???

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 10:13 發表
我的小朋友於數天前在校內上完音樂堂時, 跟住排隊返回自己的課室 , 他排第一行, 左手拿著老師的書本,正於他用右手開課室門時, 排在他隔離的女同學就用手按住門鎖關門並把他的手夾在門與門框之間,之後該女同學再開番 ...

樓主只聽自已小朋友一面之詞,會唔會遲些個女同學家長又開個Topic大呼(天理何在 公道何在?)

我唸不要挖苦樓主了, 她的小朋友受傷, 已經很HARM了!!
可能這事發生在自己身上, 都會咁憤怒.

值得學習!

原帖由 漢堡飽 於 09-5-20 18:45 發表
如果這事情實如你所說,我相信那小女孩一世都會記得,一世都會唔安樂。有無認錯是她的事,唔認,將來損失會是她。
你不需要太執著。畢竟她只個細路,她的感受及恪印絕不比你小孩細。
嘗試向你小朋友分析,事件引致的後果,同學處理 ...

其實大家的看法已很清楚。樓主請不要太執著,事情之會發生,我肯定雙方都有錯。唔好以為自己的子女一定對。孩子一定話自己好乖好小心,事實是否如此,我相信你都知。
就算是真的,今次亦無法幫到孩子討回公道,亦無大不了,讓孩子體會世界就是這樣,不一定每事都公平,正義必勝。
煩悶只是家長,不是孩子!

所言甚是!  學懂"放下", 生活都愉快d.

原帖由 漢堡飽 於 09-5-22 20:06 發表
其實大家的看法已很清楚。樓主請不要太執著,事情之會發生,我肯定雙方都有錯。唔好以為自己的子女一定對。孩子一定話自己好乖好小心,事實是否如此,我相信你都知。
就算是真的,今次亦無法幫到孩子討回公道,亦無大不了,讓孩子 ...

現今的孩子是幸福還是可悲??

多謝各位的關心,校長已親自處理左件事,校長回覆既同當日訓導主任+副校回覆既真係大大不同,好彩有個包青天,這女同學已經承認左係佢貪玩之下發生今次意外,已同阿仔道歉及原諒佢,仔仔都原諒左佢,及叫佢以後做錯事要勇於承認,不可推卸責任.校長話會再同訓導主任及副校長溝通日後對每件事的處理情序,佢都知道今次既調查係有D問題,我地都唔須要對方賠償啲咩,希望日後校方處理事件都要認真+公平+公証...

也不用到 < 天理何在, 公道何在 > 咁樣字眼.

以為好大件事.

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-25 18:37 發表
也不用到 < 天理何在, 公道何在 > 咁樣字眼.

以為好大件事.

唔係咁又點吸引人呀!
其實樓主係另一個topic 講過佢個小朋友間學校 (如果係同一間), 樓主有表達過佢對學校嘅訓導主任不滿, 自然佢同樓主講啲mud , 點樣解釋, 樓主都有可能認為唔滿意, 咁嘅情況下,當然要最高領導人出來調解, 先至可以令樓主滿意la!
不過又好難講嘅, 有時我哋去酒樓食飯, 遇到個侍應唔好, 都會話"叫你經理出黎"見我
據我所知,樓主個小朋友讀嗰間學校(如果仍然係同一間)喺區內都好搶手, 既然樓主當日幫個小朋友插班,理應先了解過學校嘅教育理念,認同學校先至會幫個小朋友轉校,絕對唔會貿貿然走去考?? 點解會咁多不滿, 其實樓主有無後悔過呢??????

去年家長會,校長己花了時間談及在令公子的事件,我覺得校方並無不妥,可能你在入學前不知道學校注重紀律,你揀錯學校了,我囝囝和其他同學一樣經常被警告,但囝囝和其他同學眞係做錯事或頑皮,有人教我個囝囝向好,求之不得。

令公子這次受傷,是否要有人頭落地?

天理何在 公道何在,語氣是否過重了。

有時想.....妥協也倒是一種藝術, 改變不到的事情也得要接受, 問題是你是否有盡過力去改變.

其實我很欣賞樓主的那份執著, 堅持是要付出代價的.  為自己認為對的事而堅持, 讓囝囝學到不平則鳴的道理, 也不要退縮.  這件事若不是樓主堅持下去, 可能也是不了了之. 真正的真相永遠埋葬.  
可能樓主這份執著會感染了囝囝日後的想法, 伸延至為其他不平的事也會抱不平, 說不定他日囝囝會當我們的領袖, 為我們的老伯姓發聲, 為我們而堅持.

原帖由 popokit 於 09-5-26 18:03 發表
有時想.....妥協也倒是一種藝術, 改變不到的事情也得要接受, 問題是你是否有盡過力去改變.

其實我很欣賞樓主的那份執著, 堅持是要付出代價的.  為自己認為對的事而堅持, 讓囝囝學到不平則鳴的道理, 也不要退縮.   ...

如果真是『不平則鳴』就最好,但 .......真正的答案似乎無人會知道:idea: :idea:

我覺得樓主嘅處理手法都係人之常情啫,有好多家長都覺得樓主太激,我覺得樓主冇乜野呀,佢都只係想為自己個仔取番個公道啫,咁都唔得。今次嘅意外算是好彩,冇斷手斷腳,如果個女仔第日又掛住玩整傷人,不過今劑大劑D,
身體傷殘,咁我地係唔係又大方D原諒個女仔,唔好叫佢向受害者道歉,又或者唔好好地教導佢,費時又嚇到佢喊,咁又係唔係一個正確嘅處理手法。正所謂勤有功,戲無益,無論有心或無意,整傷人就要反省,細嘅唔識,做大嘅都應該教導吓個細,掉轉如果個受害者係自己個囝囡,咁係唔係就當自己個囝囡唔好彩,下世投胎再做返個完整嘅人。

其實我唔係好關心這件事咋的.
只係見到 PLK 邊間咁無天理學校而已.

老實講 , 我仔仔也遇到差不多的事件.
話說有一次亞仔向老師位交功課 ,
就撞正一回頭的女同學咀下唇.
而我亞仔個額都有損傷

果位家長那幾天不停向校長投訴
指為何沒有按排我方當天到醫院,
向他的和女兒道歉
又話要投訴老師為何要同學行出去交功課
老師維持班房秩序有問題
太遲通知佢才按佢意思去急証
亞女日後有破傷要賠償
要求校長交報告 .....
後來校長叫我地 2 公婆到學校詳談才知咁多事.
其實當天己知出事, 只不過老師沒有在電話講咁多
我地就話, 不如由我地 call 佢, 講< 對唔住 >先.
其他的投訴, 由校方負責
講真 , 唔連針仲好過連 , 口部的損傷自行埋口靚好多.
校長在處理這件事手法是非常好.
記得校長係有去到醫院
因她覺得那時大家都未了解成件事.
我方又未必要在那一刻要到醫院迎候
故她自己先行動而避了家長的發難

校長說調查成件事中,  
同學仔都知我仔仔不是有心 開快車 .
過程中, 我個仔仲嚇得面青青 , 口震震 .
校長都說我個仔也是傷者 .
反而安排我個仔要做輔導.

有時真好怕一些敏感家長 .
不要令校方和另一方家長難做, 難堪
所以我們不要緊張到而忙亂出錯 , 待靜思後才自得
講講下, 講左自己的 case .
sorry !

‹ 上一主題|下一主題