用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
go

plk ---天理何在 公道何在???

我的小朋友於數天前在校內上完音樂堂時, 跟住排隊返回自己的課室 , 他排第一行, 左手拿著老師的書本,正於他用右手開課室門時, 排在他隔離的女同學就用手按住門鎖關門並把他的手夾在門與門框之間,之後該女同學再開番度門然後入回課室,他大叫一聲後痛得哭起來, 我到左學校後見到他的右手手指公虎口位腫了起來, 痛得不能郁動及手的底面仲有兩條痕, 我立即乘的士前往法國醫院求醫, 照過 x光後醫生話好彩無傷到啲骨, 但傷左跟,暫不能郁動.校方調查左三日回覆給我的交待,你們知否是甚麼???校方強烈的說:<<由於當時並無第三目擊証人,加上該女同學哭及不承認,調查後所得的是當時該女同學為避開另一男同學的捉弄而由音樂室跑回自己課室時而間接令到意外發生 ,唔知點解度門會關上而夾到佢隻手,由於疑點歸於該女同學,表面上無人須負責 , 現校方調查到此,校方已經向該女同學及男同學作出一個警惕是不要在校內玩.>>再向校方查問,受害人已經詳細描述當時情況,為何該女同學不用負上責任, 如果下次係斷左隻手咁點 , 又係個句<<由於當時無第三目擊証人疑點歸於她....>>我話不排除向校鑒投訴,佢仲話隨便喇...最反感的是副校長說現有上訴機制,如你們發現有新疑點可以提供給學校及上訴,現我向校方申請一份報告,佢話你要黎仲咩等我問左校長先.......請各家長給予意見

請問你讀保良局哪一間?

我支持你力爭, 教育局應該有關於呢方面的指引, 不妨多問問

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 10:13 發表
我的小朋友於數天前在校內上完音樂堂時, 跟住排隊返回自己的課室 , 他排第一行, 左手拿著老師的書本,正於他用右手開課室門時, 排在他隔離的女同學就用手按住門鎖關門並把他的手夾在門與門框之間,之後該女同學再開番 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

係坑口個間,我只係要一個公道,要比小朋友知道做錯事要負責,不可推卸責任,咩係啱咩係錯,佢地要知,唔係每次做錯只係哭唔認就得,須然係學校成日都有事發生, 但今次係有人受傷,校方應認真處理,我擺個仔成日係間學校度,如下次再有類似事件發生,邊個都唔好,咁係咪要認真處理,唔好個個板本都唔同....我同校方話係咪同個小朋友講以後係學校如發生事只係哭唔好認就得,係咪咁教佢呢???校方話我地唔會阻止家長點樣教導你地自己既小朋友.既然做錯事都可以無事又唔使道歉,呢D就係教學嗎???

我有點唔明, 你的仔係學校發生意外, 隻手指腫無耐, 你跟著即刻到學校? 甘其間有無老師負責, 意圖先送去醫院, 因N年前, 我個仔又發生比同學用鉛筆弄傷手, 學校好緊張, 問我送去邊間醫院, 我說:仁安啦! 但學校為了快, 話去附近診所好唔好, 我同意. 的士->乎藥->診金, 全部幫我9店!

學校仲話叫我唔好追究, 佢話個同學已經比老師訓示同見理家長, 亦都唔會講出個學生名.

學校既立場要o林: 家長交得學生來學校, 學校員工要盡心盡力保護佢係校內既安全.

而家長亦要體諒老師一個人睇唔住甘多學生.

而不是說這些意外間間學校;日日都發生,做家長就唔應該投訴,o甘就唔同意啦!

要睇番學校,事後處理的方法, 好似當年亞仔學校好緊張, 我地都算啦!係意外泥o既!但我個仔就留左d痕係隻手中心.  

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 10:13 發表
我的小朋友於數天前在校內上完音樂堂時, 跟住排隊返回自己的課室 , 他排第一行, 左手拿著老師的書本,正於他用右手開課室門時, 排在他隔離的女同學就用手按住門鎖關門並把他的手夾在門與門框之間,之後該女同學再開番 ...

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 13:16 發表
係坑口個間,我只係要一個公道,要比小朋友知道做錯事要負責,不可推卸責任,咩係啱咩係錯,佢地要知,唔係每次做錯只係哭唔認就得,須然係學校成日都有事發生, 但今次係有人受傷,校方應認真處理,我擺個仔成日係間學校度,如 ...

咁你認為要如何對待這位女同學?? 提議校方如何處理??
這位女同學是否有予你們道歉?? 她是否已知錯呢?? 你囝囝是否已原諒他呢??

學校2:30pm打比我,我用25分鐘到達, 仔仔話佢地只係用冰袋同佢膚住, 我到時都無冰袋咯 , 等埋個班主任落黎案件重演後就上番課室攞埋的書包走去醫院,仔仔話上去時班主任再叫個女同學出黎重演,佢話個女同學當時口陣陣同喊同埋係咁搣住件衫話無.跟住咪我先前講個D囉.. 而家係傷到根,下次斷左咁點算,我都唔知對方家長知唔知,校方又點同佢講,又唔比我地接觸,校方同我地講都有唔同板本喇.絕對唔係嗰位家長講碰下撞下咁簡單,須然我唔知你係咪學校既人, 但呢個係事實,我會做既係去PLK教育部同負責西貢區學校既教統局取回公道.

回覆 2# 黃巴士 的文章

都話個女同學唔認,出黎講聲對唔住都好,
校方都有問仔仔會否原諒佢, 但仔仔話睇住佢做,佢都唔認,點原諒呀???佢都唔承認自己過錯??校方都話無第三目擊者咯.....已查晒:

我覺得小朋友玩有時碰撞到一定有, 案發情況既然無目擊者, 咁都係公說公有理, 婆說婆有理, 你仔仔講既版本亦未必係事實全部.  既然學校都作出左調查, 亦已經訓示過犯事既小朋友, 佢地亦唔似有心咁做, 都係大事化小咪算lor, 都係小朋友嚟je, 唔駛咁嚴重掛.

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 14:51 發表
都話個女同學唔認,出黎講聲對唔住都好,
校方都有問仔仔會否原諒佢, 但仔仔話睇住佢做,佢都唔認,點原諒呀???佢都唔承認自己過錯??校方都話無第三目擊者咯.....已查晒: ...

如果係咁, 真係好難平息憤怒喎!! 因為都無証據指出是女同學錯.

但點都好, 係她推撞而生意外(就算是不小心, 始終是她推門的)為何女同學不道歉呢??? 先向校方要求女同學道歉, 看校方是否配合呢?? 我唸起碼都要女同學家長知道依件事.  
校方沒指引如何處理的嗎??

醒目開學勳章

不如報警啦, 傷人案, 由警方去查, 直至搵到真相, 如果係個女仔做又唔認, 查到就開除佢, 等佢無書讀, 還樓主個小朋友一個公道. 咁好嗎?

我都好認同, 不是身同感受係感受唔到之痛, 講就容易, 但傷到係自己o既小朋友, 則另論. 學校處理這件事當然有不當, 不論有意或無心, 但她確實不小心傷到他人, 理應道歉. 有邊個小朋友肯坦白承認自己錯, 每次遇到事就喊便能解決問題, 他日她也會繼續這樣做下去.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Agree!  針5吉到肉5g痛!  如果係自己小朋友一定肉赤c!我覺得就算係該女同學5小心整傷人, 起碼都要認錯 & 道歉, 而5係亁哭着5認了事.  

希望樓主小朋友隻手仔快d好翻la!
原帖由 Crabtree 於 09-5-20 16:24 發表
我都好認同, 不是身同感受係感受唔到之痛, 講就容易, 但傷到係自己o既小朋友, 則另論. 學校處理這件事當然有不當, 不論有意或無心, 但她確實不小心傷到他人, 理應道歉. 有邊個小朋友肯坦白承認自己錯, 每次遇到事就 ...

原帖由 km1357 於 09-5-20 15:48 發表
不如報警啦, 傷人案, 由警方去查, 直至搵到真相, 如果係個女仔做又唔認, 查到就開除佢, 等佢無書讀, 還樓主個小朋友一個公道. 咁好嗎?

始終樓主小朋友都係"受害人".  
希望事情快些平息, 忘記些不開心事情, 小朋友快些好返啦!!!

如果這事情實如你所說,我相信那小女孩一世都會記得,一世都會唔安樂。有無認錯是她的事,唔認,將來損失會是她。
你不需要太執著。畢竟她只個細路,她的感受及恪印絕不比你小孩細。
嘗試向你小朋友分析,事件引致的後果,同學處理的態度,自己又點去與那女孩相處等,甚至可以將這件事向好方面想。
向小朋友灌輸正面的思想,將來處事也會正面,點樣將壞事變好事,我們家長的引導好重要。

想知小朋友係幾大哦??

樓主, 我非常明白妳既心情, 仔仔當年(k1-k2)都俾同一個小朋友成日整親, 佢係只蝦我仔仔唔係唔小心, 最後果次係仔仔眼下整左一條深痕, 差d整到眼睛, 我地真係好心痛同激氣.

我女兒以前也被同學撞倒,要入醫院聯了幾針,眼部破了相,我們當然不開心,但我們都嘻哈面對,解釋學校小朋友會是這樣,要她以後小心照顧自己。

上個月呀女係學校被同學弄傷了耳仔(見血)貼了膠布,佢話訓導會罰個同學我只係同呀女講如果個同學唔係故意就同老師講返係意外。我唔係唔肉痛,係學校唔小心的意外一定會有,今次可能係同學弄傷你小朋友,但難保下次係自己個小朋友弄傷同學,同學家長又對你窮追不捨你又會有何感想。

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 13:16 發表
係坑口個間,我只係要一個公道,要比小朋友知道做錯事要負責,不可推卸責任,咩係啱咩係錯,佢地要知,唔係每次做錯只係哭唔認就得,須然係學校成日都有事發生, 但今次係有人受傷,校方應認真處理,我擺個仔成日係間學校度,如 ...

我都認為該女同學需要向你的兒子道歉, 如果該女同學的說話是真的, 咁你就算係無心, 但都係弄傷了你同學呀! 點可以道歉一聲都無. 校方點樣教小朋友要做一個負責任的人?  弄傷了人都不用負責, 連最起碼的道歉都唔使, 唔係掛?!
如果該女同學是講大話, 校方更加鼓勵了她, 第日繼續講d仲大大話去逃避負任.
anyway 最起碼都需要向你兒子作一個誠意的道歉. 因為無論咩理由, 都是你弄傷同學, 好應該道歉, 和作以後要小心的警戒.