用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁,優才,播道 - 會點排
go

陳守仁,優才,播道 - 會點排 [複製鏈接]

陳守仁,優才,播道 - 呢 3 間你地會點排同點解呀?
   0    0    0    0

原帖由 baba_mama 於 09-5-19 18:48 發表
陳守仁,優才,播道 - 呢 3 間你地會點排同點解呀?

以我愚見:
首選一條龍中小學,而如果buy IB既話便是優才,播道硬件一流,校長亦有抱負,學習環境一流。

陳守仁,優才,播道

原帖由 Santa_Maria 於 09-5-19 22:23 發表

以我愚見:
首選一條龍中小學,而如果buy IB既話便是優才,播道硬件一流,校長亦有抱負,學習環境一流。

可唔可以講多些呢三間學校有甚麼特色呀?
我其實唔係好清楚,想知多些。

原帖由 matthewdad 於 09-5-19 22:51 發表
陳守仁,優才,播道

TSL- 2 language +Mandrain +french/or Japanese. no direct seconardy school but with proven good historical result to good secondary school in their school web site.
ET - new style school and claim can finish primary school+secondary school in 10 years which quite similar to the new 3-3-4 system. It has secondard school.
Evangel - very new school and no history. Very nice campus in TKO area.It has secondary school as well.
原帖由 baba_mama 於 09-5-19 23:02 發表
可唔可以講多些呢三間學校有甚麼特色呀?
我其實唔係好清楚,想知多些。

優才嘅教學方式系點架,我都有意有直屬或一條龍學校,但系陳守仁又真系好好。唔知點簡。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

以我所知:

1。TSL 的英文幾好,孩子喜歡上學,普通話就一半半,但除了中文同英文之外,其他科都係用廣東話教,但另外就有得學 french or japanese,但就有好多南亞裔人

2。優才就分左兩間校舍,一間係 mongkok,另一間就係 TKO,語言方面就好似唔係好特出,但我聽過有朋友講 D 小朋友就唔係好 discipline,我都想求證下。另外 science 就係用英文教,但其他科都係用番廣東話

3。而播道就好似語文能力最強,因為除了中,英外,連數學,常識都係用英文,但係年資就最輕,但好彩佢有中學直升

唔知仲有無其他家長可以比多些資料比我地呢

原帖由 venuscc 於 09-5-20 00:47 發表
優才嘅教學方式系點架,我都有意有直屬或一條龍學校,但系陳守仁又真系好好。唔知點簡。

如果家長英文唔係太好,小朋友讀陳守仁會有困難(我驚教唔到佢)?

我想你誤會了, 基本上from P.2應該係無一科係用廣東話教.

Maths. ,Gerenal Studies, Computer, Visual Art, Music. --- 都是用英文書, 用英文上堂.

除中文用普通話上堂外, 另仲有普通話堂學拼音.

.

原帖由 baba_mama 於 09-5-20 13:36 發表
以我所知:

1。TSL 的英文幾好,孩子喜歡上學,普通話就一半半,但除了中文同英文之外,其他科都係用廣東話教,但另外就有得學 french or japanese,但就有好多南亞裔人

2。優才就分左兩間校舍,一間係 mongkok,另一間就係 TKO,語言 ...

優才, 陳守仁 and 播道, which one use 高效識字法  for teaching chinese ?  

陳守仁 and 播道 are english school but 優才 is cantonese teaching , right ?

are they all using 活動教學?  small class teaching, < 30 student in one class ?  teacher with 愛心 , and student happy to go to school ?

thanks

I know  播道 use 高效識字法 for teaching chinese.  My friends who have kids studying at  播道 told me although it is an English school, the students are very strong at Chinese.

原帖由 yongsp 於 09-5-20 23:29 發表
優才, 陳守仁 and 播道, which one use 高效識字法  for teaching chinese ?  

陳守仁 and 播道 are english school but 優才 is cantonese teaching , right ?

are they all using 活動教學?  small class tea ...

我個仔讀緊播道一年級,中文係用高效識字法,成效的確很好,我個仔幼稚園畢業時仲係一個文盲,讀左大半年,已經可以自己作一篇好幾十個字的文。

播道是活動教學,但不是小班,一班34-35人,分成小組上課,上堂氣氛輕鬆活潑有趣,學生絕大部份都非常主動討論及舉手答問題。

老師方面,絕對係超有愛心,有耐性,我問個仔最鍾意邊個老師,佢話揀唔到,個個都最鍾意。

我識的嗰班播道小朋友,個個都話好鍾意返學,我個仔甚至話返星期一至星期五都唔夠,想星期六都返埋學添呀!

Interested to know what is 高效識字法???

原帖由 bbdou 於 09-5-21 09:33 發表
我個仔讀緊播道一年級,中文係用高效識字法,成效的確很好,我個仔幼稚園畢業時仲係一個文盲,讀左大半年,已經可以自己作一篇好幾十個字的文。

播道是活動教學,但不是小班,一班34-35人,分成小組上課,上堂氣氛輕鬆活潑有趣,學生絕 ...

some cutting from newspaper about the Chinese teaching in EC for your reference :

星島報導播道推行創意默書輕鬆學習提升學生識字量

[size=+1]
播 道 書 院 小 學 部 的 學 生 都 異 口 同 聲 地 說 喜 歡 創 意 默 書 , 覺 得 默 書 好 像 遊 戲 般 很 好 玩 。
  小時候每逢聽到要「默書」,都擔心寫錯字、不懂寫而得零分。但隨着教學法不斷改進,有學者提出「創意默書」,一改學生「死記爛抄」課文的舊法,將有趣的文字遊戲融入默書之中,包括連綫、配對、填寫部件等默書形式,令學生享受輕鬆愉快的學習,還可以提升語文認讀及應用能力,現時已有逾二百所小學使用創意默書,部分小一學生更已學懂一千五百個單字,較使用傳統默書的學生只懂二、三百字多出數倍。

TSL 既p1中文係廣東話, 第二年開始煲冬瓜, 其他科全部用英文書, 用英文教, 因班內有不同國籍既學生(一定會有6/7個), 不會用中文教, 而香港小朋友真係聽唔明, 老師補充少少中文, 而有位家長講過, 好多年前, 有家長人搭人入了去, 幾個月退學, 因聽唔明老師用英文講課.

另外優才係中文小學, 因佢數學係中文教, 有多自稱英文小學, 而數學都係用中文教, 如:聖芳濟英文小學.
但優才既師資係任港最好(被人選出來), 而且係全港唯一一間專科專教小學.直資有多時收了很資優生, 佢地比較活潑.

播道唔清楚?  

原帖由 baba_mama 於 09-5-20 13:36 發表
以我所知:

2。優才就分左兩間校舍,一間係 mongkok,另一間就係 TKO,語言 ...

我想問下有無陳守仁家長係度呀?

陳守仁係唔係有好多南亞裔人架?有 D 學校 D 南亞裔學生會係學校好 naughty 的,我想問陳守仁的又是這樣嗎?

會唔會影響其他學生的課堂秩序呀?

原帖由 catcatmom 於 09-5-21 23:56 發表
TSL 既p1中文係廣東話, 第二年開始煲冬瓜, 其他科全部用英文書, 用英文教, 因班內有不同國籍既學生(一定會有6/7個), 不會用中文教, 而香港小朋友真係聽唔明, 老師補充少少中文, 而有位家長講過, 好多年前, 有家長人 ...

我仲想問多一間呀,TKO 的真道好唔好架?
這間學校又有甚麼特色呢?

原帖由 baba_mama 於 09-5-22 22:26 發表
我想問下有無陳守仁家長係度呀?

陳守仁係唔係有好多南亞裔人架?有 D 學校 D 南亞裔學生會係學校好 naughty 的,我想問陳守仁的又是這樣嗎?

會唔會影響其他學生的課堂秩序呀?

...

‹ 上一主題|下一主題