用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 循道小學vs陳守仁小學?
go

循道小學vs陳守仁小學? [複製鏈接]

0    0    1    0
簽名被屏蔽

N1 諗定當然唔會太早啦, 我朋友係大肚時已經PLAN定個BB入名校, 佢當時做哂所有野, (入埋教會添), 但係適逢進行小理政策, 將原有學位名額大減, 結果都係入唔到佢地"理想"名校.  所以有時都係要睇彩數....

其實我個人覺得要睇下小朋友既性格是否合適該校作風?  TSL是比較活動教學, 朋友2個小朋友都係該校生, 但他對於現任校長之表現甚為不滿...(詳細不再此談).  至於佢地既英文在oval上絕對係冇問題, 但係在寫作上還需努力, 與其它名校相比還有距離.

至於其他名校照報名也無妨, 試下自己既彩數都好....

循道. 80% can get to secondary school. No worry for 17 years....

原帖由 cacanov06 於 09-5-19 12:02 發表
N1 諗定當然唔會太早啦, 我朋友係大肚時已經PLAN定個BB入名校, 佢當時做哂所有野, (入埋教會添), 但係適逢進行小理政策, 將原有學位名額大減, 結果都係入唔到佢地"理想"名校.  所以有時都係要睇彩數....

其實我個人 ...

Between 循道 & 陳守仁, I would choose循道 because 陳守仁 is by no means better & it does not have its own secondary school.
If you prefer 活動教學, 港大同學會 & 蔡繼有 would be better - at least they have their own secondary school!

簽名被屏蔽

循中只係一般既英中,唔係特別好,但有咁既back up當然好過冇。tsl就好free下,睇你接唔接受得到。小朋友N1未定性,睇定d先再講

兩者之間, 我選循道. 因為先有直屬英中. 若他日成績好, 可再試其他更好中學. 若成績中游也最少有循中作後盾先. 而陳守仁什麼後盾也沒有. 升中會有壓力.

我都認為循道中學都係普通英中, 唔算係好突出, 不過當然有中學做back up 係放心好多.  

陳守仁英文培訓好好, 真係睇下你想小朋友接受邊種類型既教育.

好就一定系陳守仁好,但系樓主系循道舊生,咁你小朋友系必收生,你即管去試考陳守仁啦,唔得咪入循道羅
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

循道 has new campus and also ~80% get to seconadry school. It is obvious wich one is better.

原帖由 venuscc 於 09-5-21 01:05 發表
好就一定系陳守仁好,但系樓主系循道舊生,咁你小朋友系必收生,你即管去試考陳守仁啦,唔得咪入循道羅

舊生唔一定係必收生, 我自己都係油天舊生+首名, 不過當年都係抽唔到.

我都贊成可以先去考陳守仁, 同時抽循道, 到時睇下邊間收再打算.

循小好多都唔選循中, 係d中下游, 又想讀英中先選佢.
因之前bk爸爸同我講既, 佢個仔係循小畢業.說程度唔錯架!

另外陳守仁有超過一半以上band1,聽聞考全級80名, 都派到港島英中名校.佢既派位算唔錯, 功課又係全保良局最少, 不過年年好多人考25xx人, 考左先, 收了啦! 再想放唔放棄派位,暫時不用多想.      

原帖由 G-Ma 於 09-5-20 10:23 發表
我都認為循道中學都係普通英中, 唔算係好突出, 不過當然有中學做back up 係放心好多.  

陳守仁英文培訓好好, 真係睇下你想小朋友接受邊種類型既教育. ...

朋友的仔女係外國回流讀tsl, 佢既comments : 係oral 一般, 文法寫作教得唔錯! 可能大家標準唔同啦!

原帖由 cacanov06 於 09-5-19 12:02 發表

其實我個人 ...

‹ 上一主題|下一主題