用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) ...
樓主: bkfans123
go

6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...)

醒目開學勳章

原帖由 mm03261127 於 09-6-5 13:57 發表
唔該我想問萬一派到一間冇揀到嘅學校, 咁我去第一二三志願嘅學校叩門(大包圍), 如果第三志願果間先收我個仔, 我去註冊後,第一或第二志願果間又話收我個仔,咁我仲可唔可以再去第一或第二志願果間註冊架? ...

可以, 只要去番第三志願o個間拎番張註冊証, 再到第1或2志願o個間註冊就可以o勒!

原帖由 Geni 於 09-6-5 14:25 發表

可以, 只要去番第三志願o個間拎番張註冊証, 再到第1或2志願o個間註冊就可以o勒!

究竟自行分配學位” 20分跨區灣仔(band 1小學) 機會有幾多呢 ?
如果自行分配唔得, 第二輪統一派位(甲部)再揀跨區, (乙部) 揀返本區, 係咪電腦都會先抽 (甲部), 如果都唔入, 電腦再抽 (乙部)
?

咁如果(乙部)首選都係區內band 1, 次選band1, 會唔會太博呢 ?
我聽過有d case 會跌到落十幾, 廿幾, 甚至冇填過既學校,

舊年嘅今日,我都係好似你哋依家嘅心情忐忑不安(但都瞓得著,可能我懶瞓la).. 我個女舊年派第三志願,呢間學校係之前我從無留意過,我選第三志願係因為近屋企,同埋淨番俾第二輪嘅學位較多,當派到之後都有小小憂慮同唔係好開心. 但一年之後,我就發覺原來去年我費盡心思去考直資,心驚膽跳去迎接派位日係多餘,間學校雖然普通D,但可以小班教學22-24人一班,老師可以全面d照顧學生,我個女讀得好開心,學到嘅嘢都係超過我預期, 所以我覺得凡事總有命數,無謂強求,一切以平常心去接受....

善意提醒各位媽咪,無論結果如何都要鬆容面對,如果唔係小朋友就會跟你唔開心同會驚升讀小學.

最後,預祝各位小朋友有個愉快嘅小學生活...Cheers..

I had same feeling, a little stressful! I do not require my son to entry a band name school. I only require a school just next to my home and he have happy school life! I still worry about him to take a school bus when heavy rain.

God will arrange everything for us.

請問若要叩門,係6/6放榜後即日去叩門交profile??定係8/6先去叩門交profile??

祝大家明天心想事成,一切順順利利.

咁梗係 check 好晒你想叩門學校嘅 時間表 啦, 就自己方面, 明天我諗住同老公乒分兩路, 因為我唔想 8/6 請假, 9/6 又請假去註冊, 再下星期如要 interview 又請, 真係比人炒魷都似....

原帖由 msllau 於 09-6-5 18:13 發表
請問若要叩門,係6/6放榜後即日去叩門交profile??定係8/6先去叩門交profile??

祝大家明天想果樣得果樣

真的非常難忘~~~~~好緊張!
原帖由 G-Ma 於 09-5-18 17:44 發表
我地過來人望番轉頭, 雖然過程係好辛苦, 不過都係一個難忘既經歷.  

祝大家心想事成!

除咗好緊張,真係都唔知講咩好,只希望聽日唔好派間完全冇揀過嘅學校,呢樣係我最驚會發生嘅事

個心就黎跳到爆炸!!等得好痛苦!!!!

worry about the result of central allocation

i am so worry now. can't fall asleep at all.  I am going to write a letter for my first choice school now (for in case........)

仲緊張過生BB呀....
唉! 好驚呀...剛剛剪手甲,,仲唔小心剪咗落隻手度.....唉...比我老公話我太過緊張, ..我驚我"思覺失調".......你地點"減壓"呀? good luck ar .......

祝大家心想事成

呢個遊戲真係好殘忍 ,呢半年真係有得震無得訓,過咗今晚就有得訓啦!

醒目開學勳章

原來有MUMMY仲未訓呀!等我都加入先...我都唔係咁訓得著...
[

me too!!! now

原帖由 hellorachel 於 09-6-6 02:21 發表
呢個遊戲真係好殘忍 ,呢半年真係有得震無得訓,過咗今晚就有得訓啦!

派到想入嗰間就係 - -

This  really make me feel sick!!!! but still have to cope with it....sign.~