用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) ...
樓主: bkfans123
go

6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) [複製鏈接]

請問最快邊道留意到??

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-21 10:44 發表
係呀, 而家講緊09年9月入小一既派位
有時間去呢度睇睇, 如果小朋友係10/11入小一, 今年9月初至交政府form:
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
如果想申請私校同直資, 而家要開始留意申請日期tim喇 ...

醒目開學勳章

原帖由 小Q咪咪 於 09-6-3 19:34 發表
請問最快邊道留意到??

其實每一年個時間表都差不多, 9月頭報自行派位, 11月出RESULT, 1月再報大抽獎, 6月頭出RESULT.

至於最新資料, 到8月尾會O係教育局個WEBSITE有資料
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2

原帖由 TaoTaoMa 於 09-6-2 21:07 發表
究竟啲壓力幾時先完??好似我朋友個仔多年前大抽獎入咗LS小學,上星期見到佢,佢話呢幾年一直都為囝囝嘅成績懮心,打緊仗咁!原因學校在240人當中,只取錄約140人升LS中學,Cut成100人...............最慘係學校教得淺,但考得深,父母 ...
         講得非常...啱

請問派位要係邊到睇番架?
有d人話去第一志願間學校到睇,有d人又話去交表個間睇?

希望大家可以解答我~~~~~~

原帖由 mmak 於 09-5-18 14:46 發表
quote from BK:

"可6月6日前幾天,致電心儀學校查詢叩門程序,因不同學校不同手續
e.g.拔萃小學交profile便可,
油天要取表格及、表格有指定時間派發及交回等!........
所以,之前要問清楚。" ...

我打電話去瑪利諾問, 學校話:我地冇表派, 冇面試的, 你交profile我地都唔收. 我地冇叩門位.

醒目開學勳章

應該係 ....
自行(去年11月) : 第一志願間學校
統一 (6月6日)     : 交表個間

原帖由 FITTI 於 09-6-4 00:05 發表
請問派位要係邊到睇番架?
有d人話去第一志願間學校到睇,有d人又話去交表個間睇?

希望大家可以解答我~~~~~~

回覆 5# Geni 的文章

請問 2nd round 抽的意思是否指表格的最後一個號碼抽中?
BUZZ = kwkkcy

醒目開學勳章

原帖由 kwkkcy 於 09-6-4 00:16 發表
請問 2nd round 抽的意思是否指表格的最後一個號碼抽中?

每一個申請人都會有一個random number (random number 唔等如 application number), 呢個號碼係唔會公開o既. 派位系統會跟個random number o既大細來派位, 由細派到大, 先派所有人o既第一志願, 數完就處理未分配到學位o既申請人第二志願, 又係用番o個組random number, 如此類推.... 詳情可到教育局個website 睇, 有埋video 解釋, 好清楚
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2

我重未得閒整理個 profile,聽日係 deadline 啦!你地 ready 未呀?

Can

以前會奇怪啲人點解咁緊張, 今年自己有份參與先明白呢個遊戲咁唔好玩

今日睇報紙, 仲話d叩門位好緊張..  一陣派又派得吾好, 叩門又叩吾到, 讀直資同私校又要比錢又貴, 即係焗住要人地讀d吾好的學校... 即係害左d細路,  lee d係咩教育制度呀 ??
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

原帖由 CanKan 於 09-6-4 10:19 發表
我重未得閒整理個 profile,聽日係 deadline 啦!你地 ready 未呀?

Can

我都差唔多完成喇.....
今晚再趕工, 明天攞出去印
舊時返學做report都冇o甘好心機

剛剛公布"八成小一學童獲派首三志願" 唔知道這%算唔算高???????

Sorry! 即是去那間? 我出年先玩"大抽獎" ~
自行 ~ 第一志願的學校 (可能係跨區的學校)
統一 ~ 自己網的學校
是否如上?

原帖由 PUKU 於 09-6-4 00:11 發表
應該係 ....
自行(去年11月) : 第一志願間學校
統一 (6月6日)     : 交表個間
Don't worry!Be happy![/color purple]

八成小一學童獲派首三志願

教育局周六公布2009年度小一入學統一派位結果,近2.1萬名參與派位的學童中,約八成獲派首三志願。
教育局發言人表示,本年度共有20,978名兒童參加小一入學統一派位,獲派首三個志願學校的兒童共16,596人,佔近八成。小一入學統一派位階段的學額分為兩個類別,甲類是不受學校網限制,佔統一派位學額約一成,家長可選擇不超過三所在任何學校網的學校;餘下九成的乙類統一派位學額,則供家長選擇住址所屬學校網的學校。在參加統一派位的兒童當中,獲派甲類學額的佔2,415人,而乙類則佔18,563人。
於本年一月為子女辦妥統一派位選校手續的家長,可於周六或周日上午9時30分至下午12時30分;或下午1時30分至4時30分,返回遞交「選擇學校表格」的統一派位中心領取「小一註冊證」,家長亦應攜帶「小一入學申請表」或「選擇學校表格」的家長副本以資證明。
各家長須在下周二(6月9日)或下周三(6月10日),前往獲派的學校辦理入學註冊手續。
(即時新聞)

祝大家好運!!

chingbb,

統一係要去註冊中心,你個區架中心,交表架地方.

原帖由 chingbb 於 09-6-4 15:38 發表
Sorry! 即是去那間? 我出年先玩"大抽獎" ~
自行 ~ 第一志願的學校 (可能係跨區的學校)
統一 ~ 自己網的學校
是否如上?

原帖由 CanKan 於 09-6-4 10:19 發表

Can

我都未整呀!!都唔知點算好...
:-D :-o :hammer:

Every year is about the same
2008 is even higher
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2130624&page=1#pid32089662

原帖由 patgiemama 於 09-6-4 15:32 發表
剛剛公布"八成小一學童獲派首三志願" 唔知道這%算唔算高???????

年年都話 80% 係首三志願, 但我識親嘅人都唔係囉, 都唔知係咪作大....

原帖由 fyeung 於 09-6-4 16:01 發表
八成小一學童獲派首三志願

教育局周六公布2009年度小一入學統一派位結果,近2.1萬名參與派位的學童中,約八成獲派首三志願。
教育局發言人表示,本年度共有20,978名兒童參加小一入學統一派位,獲派首三個志願學校的兒童共1 ...

如果大抽獎, 抽唔到, 要叩門, 仲有排震呀, 因為六月下旬 interview, 7 月頭先知得唔得, 簡直係折磨...

原帖由 patgiemama 於 09-6-4 12:55 發表
以前會奇怪啲人點解咁緊張, 今年自己有份參與先明白呢個遊戲咁唔好玩
‹ 上一主題|下一主題