用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) ...
樓主: bkfans123
go

6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) [複製鏈接]

原帖由 kaka01 於 09-5-21 11:59 發表
6月6日係咪9:30去到就得?洗唔洗一早去排隊?

Last year, I went at 10:00 am and got the result within 5 minutes. I don't think you need to go too early.

回覆 21# LS+MCS 的文章

6月6日當天是否大約10:00去交表那間學校, 就可取result?
result 是放在board上查看或是派result slip?

原帖由 Candy3148 於 09-5-21 13:35 發表
6月6日當天是否大約10:00去交表那間學校, 就可取result?
result 是放在board上查看或是派result slip?

I didn't remember when the centre opened but I went at 10:00 am. You may go earlier or later as you like.

You have to go to the line (according to your application no.) and the staff will ask you for the copy of your application form + ID card. Then, they will hand you the result slip. Very simple and fast !

Good luck !

原帖由 LS+MCS 於 09-5-21 13:45 發表

I didn't remember when the centre opened but I went at 10:00 am. You may go earlier or later as you like.

You have to go to the line (according to your application no.) and the staff will ask you  ...

Thank you very much!
希望大家都可派到心儀的學校.

oh., 吾該曬, 嚇得我吖, 不過你地舊年申請, 要今年6月先知道結果啊?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-21 10:44 發表
係呀, 而家講緊09年9月入小一既派位
有時間去呢度睇睇, 如果小朋友係10/11入小一, 今年9月初至交政府form:
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
如果想申請私校同直資, 而家要開始留意申請日期tim喇 ...

醒目開學勳章

係呀..... 等到頸都長哂.............

原帖由 Balasa 於 09-5-21 20:52 發表
oh., 吾該曬, 嚇得我吖, 不過你地舊年申請, 要今年6月先知道結果啊?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-20 16:43 發表
聽過有家長分享, 當日最好唔好帶小朋友, 因為一般都唔會即日安排interview, 父母心情難免唔好, 叩門又唔知點情況, 影響到小朋友都down晒就唔好 (始終錯不在小朋友)
...

原來是這樣的, 咁最好都係打個電話去心儀學校問定先了.
thank you.
http://hk.myblog.yahoo.com/

當年我都經歷過, 不過今次都好擔心呀.:cry:

原帖由 LS+MCS 於 09-5-21 13:45 發表

You have to go to the line (according to your application no.) and the staff will ask you  ...

如果我無application form 及統一派位的copy, 怎辦?

醒目開學勳章

原帖由 WATHT 於 09-5-30 23:50 發表

如果我無application form 及統一派位的copy, 怎辦?

咁你仲記唔記得你個application no. 呢? 有都仲可以同你對番申請人身分證號碼, 如果冇我諗最好早D打去派位組CHECK返!!

我想問如果派得唔, 可唔可以去叩私校 (曾 interview 過但唔收) 或者直資學校 ?

如果可以是否都是要打去問 ?

醒目開學勳章

原帖由 ahpei 於 09-6-1 12:03 發表
我想問如果派得唔, 可唔可以去叩私校 (曾 interview 過但唔收) 或者直資學校 ?

如果可以是否都是要打去問 ?

當然可以啦! 不過最好都係打去問問, 有d學校會有自己o既扣門時間表的.

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-20 16:43 發表
聽過有家長分享, 當日最好唔好帶小朋友, 因為一般都唔會即日安排interview, 父母心情難免唔好, 叩門又唔知點情況, 影響到小朋友都down晒就唔好 (始終錯不在小朋友)
...

就快知喇...好鬼緊張..
昨日...我地游車河...去左將會叩門既4間學校去睇:loveliness:
去到每一間都同亞女講, lee間你可能會讀架, 唔錯wor,不如入去睇睇..(好彩間學校有禮拜..所以有開門)...同佢係操場打左個round...去講下lee間學校有咩好....如是者...去左4間...

我反而6月6日會帶埋亞女一齊去, 等佢可以再對果間學校有d親切感......至於入到邊間,聽天由命啦.

我睇到教育局post左d資料出黎,大家可以睇下,june 6中心開放時間.

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/june_central%20allocation%2009%20(web).pdf

原帖由 fyeung 於 09-6-1 12:59 發表
我睇到教育局post左d資料出黎,大家可以睇下,june 6中心開放時間.

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/june_central%20allocation%2009%20(web).pdf

吾該晒.
真係好 呀... help!!!!
http://hk.myblog.yahoo.com/

係第一輪我好有信心,諗住實收.....依家咩信心都無啦~
所以緊張到個心好似跳左出黎咁~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

醒目開學勳章

原帖由 bkfans123 於 09-6-1 13:21 發表

吾該晒.
真係好 呀... help!!!!

.. 嫁果時都冇o甘緊張

有朋友同我講話叩門交手表果日有機會可以見校長,所以我先諗住帶埋亞女去,究竟有冇依個需要,如果冇得見就梗係費事帶個女去啦!

交完表幾時先知得唔得?係咪要去派倒果間註冊先?

有冇人知個情況係點?

謝謝!

Cankan

我發過一次夢派倒第四志願 ─ 一間唔好既學校,老公話我太緊張啦!

Cankan
‹ 上一主題|下一主題