用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 家教會主席辭任
go

家教會主席辭任 [複製鏈接]

醒目開學勳章

今天看家教會blog, 發覺今屆主席及增選委員(即第二屆主席) 同時離任, (在上星期網頁內還有她們的名) 本人覺得十分無奈。

多謝這2位主席及前主席對李小無私貢獻, 亦希望餘下各家長代表真心真意為學校與家長的溝通橋樑, 加強家校合作。
   0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

又係辭任o既消息! 無奈!

不過, 家教會一向要保持中立! 依家主席等辭任, 會唔會係想抽身出黎, 同我地d反對英數轉中數o既家長坐埋同一條船呢???

連家教會主席也辭任, 我倒覺得不只是學校留不住好老師, 連我們也留不住好主席,

原帖由 可愛的天使 於 09-5-18 11:33 發表
又係辭任o既消息! 無奈!

不過, 家教會一向要保持中立! 依家主席等辭任, 會唔會係想抽身出黎, 同我地d反對英數轉中數o既家長坐埋同一條船呢??? ...

請問你說誰?

第二屆主席不是本屆增選委員。

回覆 2# 可愛的天使 的文章

去佐幫樓下個Post,身體カ行,親カ親為

首先表明身份, 我係已畢業學生的家長. 亦認識現就貴校學生的家長.

點解你地咁單純, 只憑表面事情發生就一味推說是學校錯??  知唔知中間發生左咩事??   冇錯, 我十分認同"家教會" 不但要保持中立, 還要有智慧去處理事情, 行事要冷靜, 事事以大局為重, 不要反學校, 或帶頭反學校.

可以講俾你地聽佢地唔做, 係因為 "老師辭職事件". 佢地做左d野, 令到有家長投訢.  

你地再將事情覆雜化, 以"鵝"傳"鵝", 攪到老師怕左你地, 轉投他校, 對你地既仔女有冇好處??

咁請問佢地做乜?會被投訴?                        
原帖由 貓仔媽媽 於 09-5-18 22:39 發表
首先表明身份, 我係已畢業學生的家長. 亦認識現就貴校學生的家長.

點解你地咁單純, 只憑表面事情發生就一味推說是學校錯??  知唔知中間發生左咩事??   冇錯, 我十分認同"家教會" 不但要保持中立, 還要有智慧去處理 ...

個然有料到!支持!

原帖由 貓仔媽媽 於 09-5-18 22:39 發表

點解你地咁單純, 只憑表面事情發生就一味推說是學校錯??  知唔知中間發生左咩事??   冇錯, 我十分認同"家教會" 不但要保持中立, 還要有智慧去處理 ...

Dear all :

我好專重BK 或者
李宗德既家長/老師/校長等但同時都好希望大家都可以互相專重 !

喺網絡世界入面 , 大家唔敢用真名 , 唔敢用自己舊A/C 去發言 ,
我絕對明白 , 你地怕校方會知 , 怕唔可以暢所欲言
呢一點都唔重要 , 但希望各位用新A/C 發言既家長 ,
對自己所講既說話都可以負上責任 , 如果你地所知道既事實 ,
係你地親眼見 , 親耳聽既 , 我絕對歡迎大家公開有關事項 !
就如阿KEN 一樣 , 佢選擇得將件事同大家分享 ,
就足以証明佢有晒心理準備要負責 !
D 家長熱心 , 愛鍚老師我可以理解 ,
但事情背後係咩 ? 有冇人肯定 ? 係老師問題 , 定係校長問題 ? 邊個知 !
作為老師 , 將呢件事私下同家長講 ,
再由家長出面 , 出信 , 打去李宗德先生度 ,
平心而論 , 我會覺得好有問題 ! , 以上都唔係我親眼見 , 親耳聽 , d 又係傳言 …. 就如我當初所講 , 如當時人覺得佢被不公平對代 ,
有人用自己既權力去壓老師 , 迫老師做佢地唔想做既事 ,
相信 , 佢地都識得去教局或者平機會 , 再唔係搵ICAC部門處理 ,
而唔係將件事同家長講 , 再由一班熱心 / 單純既家長去出面 !

家長們有幾愛鍚老師 , 就呢件事去睇 , 大家絕對唔會質疑 ! 但家長有幾了解老師 ? 我唔知 , 更唔想知 !

一間學校既經營唔易 , 家長們將小事化大 , 大事化到更大會係好事咩 ?
我都睇唔出對自己同小朋友會有咩好處 ! 學校有問題係要面對 , 而唔係落井下石 ! 李小好多家長都對李小超級不滿 , 但點解會繼續留低 , 因為大家心目中都知道 , 李小唔係冇可取之處 !

大家都有自己既生活壓力 , 既然係咁 , 點解唔想方法去減壓 , 而要自制麻煩 ! 一個人既快樂唔係佢得到多少 , 而係佢計較得少 !

就算唔係BK , 可能有其他平台都會有呢D事發生 , 要明白到 , 大定只係討論 , 唔係人生攻擊 , 校長有意將數學轉中文教 , 我係有意見 , 我亦係反對人 , 較早前有家長用說笑方式表達自己既不滿 , 我覺得唔錯 , 我地不竟都係凡人 , 凡人就更係會煩腦啦 ! 我雖然叫做版主 , 但我冇權去左右言論自由 , 我只係希望大家用最平靜 , 最公平既心去討論
唔好再講D 唔負責任既說話 , 對校長好 , 對老師好 , 對邊個都唔公平 ! 講真 , 你地唔用真名 , 唔公開自己係邊個 , 唔代表真係可以講D唔負責任既說話 , 其他家長唔知 , 信以為真 , 最終攪到學校大地震既會係咩人 ? 心水清既人自會知道 !

在讀既家長又好 , 離開咗既家長都好 , 如果有人認為事態嚴重 , 係校長問題又好 , 係學校問題亦好 , 大家可以用最清晰既方法 , 打去教局投訴 , 但我想提提大家 , 千其唔好用無名氏打去 , 留低個人資料 , 同埋大家真係掌握倒既證據先好去打呢個電話 , 既然個個都講到校長咁差 , 又話佢覽權 , 我都好想知道事實既真相 ! 我個人信既係自己親眼見 , 親耳聽既事實 , 而唔係一個個既
收倒風 , 人地話 ..

過往李宗德既是是非非都多不聲數 , 未入嚟讀既家長考慮入唔入嚟讀 , 有一半因為校風 / 教育方針 , 另一半就係因為我地 , 家長往往開個TOPIC 話我收倒風乜 , 我收倒風物 , 最好笑係 , 大家既風未經證實就講到真既一樣 ! 其他人睇見呢 ? 如果有心想令到李宗德小學再冇人敢入嚟讀既家長 , 你地真係成功 ! 最起碼 , 我喺街度撞倒熟人 , 個個都講到佢地好似喺呢間學校讀咁 , 知道所有發生既一切 !

另外 : PDA 都係人 , 我地睇倒既 , 知道佢地做緊乜 , 出面睇唔倒既, 就話佢地無能 ! 我唔敢講自己好有修養 , 但我知道 , 大家都係成年人 , 係小朋友既榜樣 , 做咩都要對自己負責 ! PDA 同老師既流失 , 當中就哽係有人高慶有人愁 , 但我都希望大家知道 , 當事人會知道自己做緊乜 , 同做過乜如果真係有PDA 或者老師咁不滿 , 我都好想借呢個平台同佢地講 : 屋寬不如心寬 !!!!!!!!

我再一次強調 , 阿寶喺BK所言既一切 , 只代表自己立場同意思 ! 而唔係大家口中所講既 => 我係校長既人 , 我係代表學校 !

唔得~ 真係好眼瞓 !! >.<
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

家熹媽咪:

萬分同意您的觀感,其實我除了對學校校長 / 老師非常尊重外,亦十分尊重、欣賞您。在阿仔入學前及入學後,在網上看您提供給我們的所有資料,我真係好受用,衷心感激您的熱心。

我係小一嘅家長,其實這一年來,我一直都覺得冇幫阿仔揀錯學校,到依家部係  !! 見到阿仔日日都咁鍾意返學,而且在學習上嘅進步,心裏真係好多謝學校老師、校長的心血付出 。阿仔嘅進步,學校教佢嘅一切,同我當初送阿仔到呢間學校讀書想要嘅野,都一一兌現。

對近日學校有意將數學中文教,我都係反對。因為我覺得網上所列的理由不充分,沒有道理。而我深信李小嘅學生,在英文的理解上,絕對不會差於中文,包括我阿仔在內。其實我對近日網上嘅部份討論內容都有 D 反感,因為已經不再單是為件事而討論了。

原帖由 家熹媽咪 於 09-5-20 04:44 發表
Dear all :

我好專重BK 或者
李宗德既家長/老師/校長等 … 但同時都好希望大家都可以互相專重 !

喺網絡世界入面 , 大家唔敢用真名 , 唔敢用自己舊A/C 去發言 ,
我絕對明白 , 你地怕校方會知 , 怕唔可以暢所欲言 ...

我也是小一家長, 十分同意您的說法, 小朋友讀得十分開心, 老師很好, 我小朋友需不是叻的一群, 但老師不會偏重比較叻的同學, 令每位小朋友有自信, 敢嘗試, 成績愈見進步, 獨立, 特別欣賞每位老師連日記簿的回應也照顧到小朋友的感受, 這一切我作為家長真覺完全沒有選錯學校, 但最近的流言, 真的令我反感, 有問題的可直接與學校聯絡, 或找家教會協助, 亦可在家教會的網上發言, 為什麼要把一些大家都不確定的消息在這裡給全世界的人取笑呢?

原帖由 monicaip 於 09-5-20 11:46 發表
家熹媽咪:

萬分同意您的觀感,其實我除了對學校校長 / 老師非常尊重外,亦十分尊重、欣賞您。在阿仔入學前及入學後,在網上看您提供給我們的所有資料,我真係好受用,衷心感激您的熱心。

我係小一嘅家長,其實這一年來,我一直都 ...

如果學校有明確的回覆,說明何時及由哪個級別開始轉中數,又或是不轉了,讓家長們作打算;如果在家教會留言有用,反映到意見,而學校有反應,試問家長們又怎會全都過來這邊發言呢? 還有家長都是想給小朋友最好的學習環境,選擇李小都是想小朋友能在兩文三語的環境下學習,如果現在真的要轉中數,對於仍在就讀的學生及家長,有強烈被騙的感覺…                                          te]原帖由 funnyboy 於 09-5-20 12:21 發表
我也是小一家長, 十分同意您的說法, 小朋友讀得十分開心, 老師很好, 我小朋友需不是叻的一群, 但老師不會偏重比較叻的同學, 令每位小朋友有自信, 敢嘗試, 成績愈見進步, 獨立, 特別欣賞每位老師連日記簿的回應也照顧 ... [/quote]

點解年年都咁多事
我小朋友是1年班學生,我非常開心他日漸進步的成績。
他在外面經常用英語&普通話溝通 ,功課量少、閱讀興趣大大增加、又有時間上興趣班。連我奶奶都讚佢叻左好多。我相信學校今次諮詢一定有佢地理句,即管睇埋5月26日。胡亂猜測只會令件事變得複習,影響自己&全家心情都不是好事。

‹ 上一主題|下一主題