用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區選校
樓主: BestHKMother
go

荃灣區選校 [複製鏈接]

原帖由 sarali 於 09-6-6 15:31 發表
我個女都入到呀, 你個仔係我個女師兄o拿....

恭喜晒,我有fd係小學一覽-馬基開左topic呀,快d過去報到啦。

收到, keep contact, 因將會有好多嘢請教你, 多謝先....

原帖由 jk923 於 09-6-6 15:39 發表

恭喜晒,我有fd係小學一覽-馬基開左topic呀,快d過去報到啦。

I also want to know, please pm to me.

thanks.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-2 22:17 發表
我同事個小朋友讀緊浸聯, 要大逃亡
(未逃到, 唔講得太多)

原帖由 jk923 於 09-6-6 15:09 發表

我想8下,咁到選中學時點知自己個小朋友屬邊個位置,點揀學校,係咪老師到時會比建議。

鄰居(呀女師兄嘅媽咪)話要到小六上學期家長日至會講.

btw,其實最要緊嘅係小朋友適應到學校又喜歡返學,係咪 ,佢地斑野成日學埋d古怪歌仔+動作架,讀書又唔見咁好記性

在第一次呈分試後會知道名次(五年級下學期),在此之前只可以在家長日向老師提問是「上游」、「中游」,還是「下游」分子。

如想對浸聯多一点認識,下面的港台節目,希望有幫助。

www.rthk.org.hk/rthk/radio5/familyteach/20081014.html

原帖由 Megafish 於 09-6-6 23:59 發表
在第一次呈分試後會知道名次(五年級下學期),在此之前只可以在家長日向老師提問是「上游」、「中游」,還是「下游」分子。

如想對浸聯多一点認識,下面的港台節目,希望有幫助。

www.rthk.org.hk/rthk/radio5/f ...

thank you 呀  
點解我問佢唔講架

可以問,但不表示老師會答

原帖由 sarali 於 09-6-5 22:18 發表
吓, 唔好咁講呀, 比人話離間計o家...

離間事少,每次一講呢間學校就實有人好勞氣、一係就好得戚叫人咪黎讀,唔知大家有無呢個感覺,我自己就好覺...荃灣咁多間小學,果間山寨王小學絕對講不得、話不得
如閣下並非羊先生/羊太太之列,宜少講為妙

∼面對不一定最難受 ∼許多事情的答案不是只有一個 ∼所以我們永遠有路可以走 ∼你能找個理由難過 ∼也一定能找到不難過的理由

我的孩子已在今年升讀中一,但記得多年前升小一時,聯也是有一個編班試的,但並非作分辨「精英」,而是給學校了解每一年的入學生的能力,之後學生按能力「平均」分班,即一班內,強、中、弱的學生也有,直至畢業時,同班內,Band 1 至 Band 3 的學生也有。

「精英班」經常是家長會的問題,校長的答案,總是「沒有精英班,在她眼中,每個學生也是精英。」此話是真是假,家長們是應該最清楚的。
但有持不同意見的家長作出否定,也不用奇怪,畢竟是有一千位家長的學校,但以「朋友的故事」作為討論的基礎,只怕誤差會較大。

其實我都唔明點解浸聯咁多是非
不過唔緊要,最緊要係呀女返學返得開心
我仲說服呀女明年申請做大哥哥大姐姐,幫手照顧來年嘅小一生,好像當年大哥哥大姐姐幫佢一樣

原帖由 heifamily 於 09-6-6 17:05 發表

鄰居(呀女師兄嘅媽咪)話要到小六上學期家長日至會講.

btw,其實最要緊嘅係小朋友適應到學校又喜歡返學,係咪 ,佢地斑野成日學埋d古怪歌仔+動作架,讀書又唔見咁好記性  ...

明白,唔該晒。

原帖由 angeltong 於 09-6-7 10:23 發表

離間事少,每次一講呢間學校就實有人好勞氣、一係就好得戚叫人咪黎讀,唔知大家有無呢個感覺,我自己就好覺...荃灣咁多間小學,果間山寨王小學絕對講不得、話不得
如閣下並非羊先生/羊太太之列,宜少講為妙 ...

"山寨王" !!??
小心又有問題 !
我講他們競爭大, 派位勁, 都出事, 就是此topic !

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-2 22:17 發表
我同事個小朋友讀緊浸聯, 要大逃亡
(未逃到, 唔講得太多)

點解

回覆 16# Charlotte_mom 的文章

我都想知請pm給我

己經解釋左啦, 唔該睇番前幾頁啦

原帖由 angeltong 於 09-6-7 10:23 發表

如閣下並非羊先生/羊太太之列,宜少講為妙 ...

係呀, 係呀, 真係唔講得, 唔可以有疑問ga!  其實
我諗間學校唔差ga, 不過有人反宣傳咋! 都係!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-8 22:03 發表
E家嘅情況係有子女讀浸聯嘅就話佢好,無子女讀佢嘅就就話佢唔好,俾我嘅感覺係吃不到的葡萄是酸的。
今年小一派位,又係勁多人派唔到浸聯失望而回,包括我在內,保守估計又有兩佰幾人叩浸聯門,莫非D家長傻嘅?其實我地選校時一定 ...

入唔到心水學校,望門輕嘆大有人在,講幾句酸葡萄說話亦人之常情,但問題係一個無喇無能既人,例如: Charlotte_mon咁 (唔好ec擺左你上檯),佢只係講一位所認識既人經歷,我呢d外人(非山寨村村民)睇到,完全感覺唔到有抹黑或老作之嫌,至於信唔信應該憑每位家長智慧去分析,聽人講幾句話間學校唔好,又或者聽幾個仔女讀緊家長講話好就信到足,果d就真係唔慌唔傻

即使一間學校多好,總有不足之處,人家只想說說有"特殊學習需要"學生所得到待遇,好讓那群姓"羊"家長們,好好評估子女是否適合入讀,也算為好事一椿。

但最可悲的是,此等言論一出,已給勢利家長落閘放狗,哪是甚麼咀臉? 每一所學校無論校長、老師、家長、學生...想得人尊重,就當然先尊重自己,真的有麝自然香,又何需下下起晒槓

∼面對不一定最難受 ∼許多事情的答案不是只有一個 ∼所以我們永遠有路可以走 ∼你能找個理由難過 ∼也一定能找到不難過的理由

不論讀邊間都好啦, 都唔駛太認真比較, 每間學校會有不同教學策略, 當然有缺點亦有優點, 而我相信我地嘅小朋友適應能力亦係好強嘅.
希望各位仔仔女女都學習愉快, 找到自己嘅興趣,發揮所長.

‹ 上一主題|下一主題