用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區選校
樓主: BestHKMother
go

荃灣區選校 [複製鏈接]

我覺得精英班係各有所需,擺明車馬無問題,但講明唔行精英班但要編班試類會有些令人誤會。舊年馬基都開始有普教中,但係比家長自行選擇,多過名額就抽簽決定。

醒目開學勳章 王國長老

係, 所以o係度約略講完就算了
原帖由 BookloverJ 於 09-6-5 03:39 PM 發表
其實BK咁多人上, 我諗都好有可能傳返學校.

原帖由 jk923 於 09-6-5 20:52 發表

首先講,我仔係馬基學生。
呢篇報導幾時出?基慧指邊間基慧(荃景定馬灣)?以我所知馬基去年派Band1好似唔止咁少,等我查下先。

我一時心急搞錯左band1同第一志願,佢地舊年派位成績重係學校網頁,有興趣可以去睇。
獲派英文中學百分率達55%
首三志願百分率達95%
首志願百分率達83%
copy自學校網頁

原帖由 jk923 於 09-6-5 21:04 發表
我覺得精英班係各有所需,擺明車馬無問題,但講明唔行精英班但要編班試類會有些令人誤會。舊年馬基都開始有普教中,但係比家長自行選擇,多過名額就抽簽決定。 ...

馬基比家長自行選擇 和 抽簽決定 而 不是 什麼 分班試
是很好方案

原帖由 ononon 於 09-6-4 11:12 發表
純粹聊聊 ,  沒有對錯

派位計
top 1
浸聯 - 勁 - 相對校內競爭大 - 所以低年班"大逃亡" -
屎學生家長比校長照肺 時有所聞
源自力保頭牌
愛競爭首選

前年小一(07-08年度)分班試後,我就有朋友要同個仔入左去校長室單方面被好好教導,佢重話我知唔止佢一對家庭咁少。

吓, 唔好咁講呀, 比人話離間計o家...

原帖由 jk923 於 09-6-5 21:47 發表

前年小一(07-08年度)分班試後,我就有朋友要同個仔入左去校長室單方面被好好教導,佢重話我知唔止佢一對家庭咁少。

我知的是去年

咁我又覺得校長緊張學生成績冇咩唔妥呀
出面大把名校小朋友平均分80幾分差不多90分都要照肺啦, 80幾分都一樣要係手冊dum個豬印"請家長督促 貴子弟溫習"!
校長唔緊張間學校, 學校點會進步?

所不同的地方係指過程, 能一視同仁教導學生, 資源平均分配, 而又同時提升學校同學生的整體水平先至係最完美.

I think it is good to meet the principal before the starting of the new school year if the kid is really far below standard. It's a good chance for the principal to know more why the kid has such a poor performance. Are there any learning difficulties? or Is he over protected by his parents?

As I know, the principal emphasis parents have to fully support their kids. I totally agree that parents had a significent role  in the family.  Maybe parents would get pressure under this policy. However it's also a good reminder to ourselves.

In the parents' meeting this year, a father shares how God helps him on teaching his two daugthers. One is very smart while the younger one has learning difficulties. He also appreciates what the school  and the teachers did for his younger daugther. It is really touching.

I have two boys study in this school. One is now in P.2 and the younger one is in P.1. Although they have different standard, they both enjoy their school life.

原帖由 sarali 於 09-6-5 22:18 發表
吓, 唔好咁講呀, 比人話離間計o家...

我個仔小二啦,唔洗做呢樣野,睇過我出D回應我係好開心阿仔而家可以係馬基返學。不過多謝提醒,我個人感覺而家係bk發言真係要小心D言語上表達。

其實讀邊間學校,當然係最心儀的,而且作為家長都應支持學校。而且教學方法岩a未必岩B,所以家長真係應該揀一間可以互相配合的學校。
而且頭先我只係講出我聽過的說話,而且個FD係話我知,果刻作聽到的說話、語氣係非常令人難受。
不過唔緊要啦,希望聽日每人都有好消息。

原帖由 BookloverJ 於 09-6-5 18:09 發表

都話分班試係為左分普教中班咯, 二班普教中班, 三班廣教中班, 學開普教中/廣教中點再分班啫, 你地d人講唔講道理架!

當然講道理啦, 討論吓啫! 分班試是分學生的能力高低,按此校,應該是能力高的學生入普教中班, 那麼普教中班即是精英班, 而且是由一年班已開始標籤為精英班! 既然暗地裏有, 為何還宣稱沒有精英班! (問心講,可以考入普教中班的學生家長一定會沾沾自喜呢!)
ps 我不是反對有精英班制, 我絕對讚成因材施教!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 WowWow 於 09-6-5 23:55 發表

當然講道理啦, 討論吓啫! 分班試是分學生的能力高低,按此校,應該是能力高的學生入普教中班, 那麼普教中班即是精英班, 而且是由一年班已開始標籤為精英班! 既然暗地裏有, 為何還宣稱沒有精英班! (問心講,可以考入普 ...

Do you believe that one of the kids who had to meet the principal is my son's classmate now? They are in the same class(普教中)

當然講道理啦, 討論吓啫! 分班試是分學生的能力高低,按此校,應該是能力高的學生入普教中班, 那麼普教中班即是精英班, 而且是由一年班已開始標籤為精英班! 既然暗地裏有, 為何還宣稱沒有精英班! (問心講,可以考入普 ...

咁我覺得又未必會一定係精英,我諗家庭有普通話背景都有機會o家,咁佢地會多個保障就係學生會較易理解,同埋普教中佢地有暑期有特別班上o家(我仔幼稚園同學家長講我地知)。

100%同意

我女係浸聯小四

拿呢d係呀女話俾我聽嘅 -  班上有囊括幾個獎嘅學生(例如乖乖印邊個最多或學科獎,通常都係果幾個小朋友),一樣有十分頑皮嘅學生(成日俾老師罰), 一樣有經常評估唔及格嘅(係我女八卦,裝人地d分,或是佢地自行比較而知),一樣有運動好叻嘅(代表學校外出比賽)

上課派卷有時會宣佈Top Three有時無,小三試過因為評估分數全班俾老師

學校真係唔會講考第幾,連ranking都唔肯講,我左兜右轉都唔肯講, 其實.....我真係好想知

至於考題,對我來說, 真係無話可說,都無路捉嘅-溫書都唔知溫咩

例如常識選擇題問-邊間醫院最近浸聯?
a)QE      b)馬嘉烈     c)港安       d)仁濟

呢題好似得幾個學生答啱-因為課本只提及公立醫院

原帖由 heifamily 於 09-6-6 12:38 發表
我女係浸聯小四

拿呢d係呀女話俾我聽嘅 -  班上有囊括幾個獎嘅學生(例如乖乖印邊個最多或學科獎,通常都係果幾個小朋友),一樣有十分頑皮嘅學生(成日俾老師罰), 一樣有經常評估唔及格嘅(係我女八卦,裝人地d分,或是佢 ...

我想8下,咁到選中學時點知自己個小朋友屬邊個位置,點揀學校,係咪老師到時會比建議。

我個女都入到呀, 你個仔係我個女師兄o拿....

原帖由 jk923 於 09-6-5 23:41 發表

我個仔小二啦,唔洗做呢樣野,睇過我出D回應我係好開心阿仔而家可以係馬基返學。不過多謝提醒,我個人感覺而家係bk發言真係要小心D言語上表達。 ...

想請教有冇人知道
  中華基督教會全完第一小學呀?
‹ 上一主題|下一主題