用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區選校
樓主: BestHKMother
go

荃灣區選校 [複製鏈接]

Charlotte_mom

可否 pm 我呀, 好想知呀...

Thanks,

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-2 22:17 發表
我同事個小朋友讀緊浸聯, 要大逃亡
(未逃到, 唔講得太多)

醒目開學勳章 王國長老

剛剛已講左了
詳細事我就唔再pm大家了, 因為好多人pm我, 我唔想傳傳下都係返返學校影響到小朋友
請見諒
原帖由 小Q咪咪 於 09-6-5 03:23 PM 發表
Charlotte_mom

可否 pm 我呀, 好想知呀...

Thanks,

原帖由 BookloverJ 於 09-6-5 15:06 發表

以前係無分班試(我個女年代), 後來開二班普教中, 所以要有分班試評估邊d小朋友讀普教中班

咁咪即係根據能力分班, 同精英班一樣根據能力分班有mug唔同?
其實分精英班有mug問題, 將同樣能力嘅學生放一起學習, 效率同效果都會好d, 對有能力的學生上課唔會太悶, 能力未及的學生不會太辛苦, 如果成績有進步,追得上第二年一樣會入到精英班! 根本小朋友是可以適應到的, 只是家長自己睇唔開, 緊張啫! 況且, 你怕壓力大, 可以要求唔入精英班ga!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-5 14:28 發表
BINGO!
具體事我唔講太多了, 其實特別需要唔多, 主要係需要掉位
但老師唔願配合, 俾晒report証明有需要, 佢當無件事
每次我朋友都好似單方面想同學校溝通, 想work together, 但收唔到feedback
最近老師仲似乎 ...

一般老師不會決定, 相信是高層決策

原帖由 BookloverJ 於 09-6-4 12:08 發表

競爭d咩呢? 睇咩分呢?

真係唔係好明, 願聞其詳!

當局者迷 !

原帖由 BookloverJ 於 09-6-5 16:51 發表

OK, 入學時要考分班試分普教中班, 跟住五年唔會再跟成績分班, 咁你鍾意咁既安排算係屬於有精英班咪有囉.

分精英班有mug問題?, 無問題, 有人鍾意, 有人唔鍾意, 各有所好, 各自選擇囉! ...

我係唔鐘意果批囉!
咁細個小朋友何必係咁早期的教育階段標籤左佢地? 對於果批一早就被label左唔係精英的小朋友好唔公平!

機會係平等的, 宜家咁多人樣樣野都追求平等機會, 點解又冇人質疑學校分精英班呢種做法呢?
唔知果批一放學被人趕走冇低留低補習的小朋友家長又可唔可以去平機會告學校呢?

原帖由 BookloverJ 於 09-6-5 16:51 發表

OK, 入學時要考分班試分普教中班, 跟住五年唔會再跟成績分班, 咁你鍾意咁既安排算係屬於有精英班咪有囉.

分精英班有mug問題?, 無問題, 有人鍾意, 有人唔鍾意, 各有所好, 各自選擇囉! ...

這樣算 競爭 嗎 ?

原帖由 Elsamouse 於 09-6-5 17:07 發表

我係唔鐘意果批囉!
咁細個小朋友何必係咁早期的教育階段標籤左佢地? 對於果批一早就被label左唔係精英的小朋友好唔公平!

機會係平等的, 宜家咁多人樣樣野都追求平等機會, 點解又冇人質疑學校分精英班呢種做法呢? ...

精英班 只是一個稱呼, 問題是 P ? 開始分 及 可否有機會再分

P1 開始分 -- 太早定位, 亦不公平, 是否K3要準備 ??

一般 P3 P4  才分, 亦有"拔尖保底", P5 亦可拚鬥再入

原帖由 BookloverJ 於 09-6-5 15:39 發表

其實BK咁多人上, 我諗都好有可能傳返學校.

危言聳聽 !
靠害!

BookloverJ
我同你一樣智商,猜不透高人想講咩呀

原帖由 ononon 於 09-6-5 17:41 發表

精英班 只是一個稱呼, 問題是 P ? 開始分 及 可否有機會再分

P1 開始分 -- 太早定位, 亦不公平, 是否K3要準備 ??

一般 P3 P4  才分, 亦有"拔尖保底", P5 亦可拚鬥再入 ...

agree! 重要是可否再分, 如果只是一開始分了, 以後升上去便不變, 這才是不公平!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 WowWow 於 09-6-5 18:00 發表

agree! 重要是可否再分, 如果只是一開始分了, 以後升上去便不變, 這才是不公平!

再說

不競爭, 怎來進步 ?

大大小小 測驗 考試 都是 比賽 !!

比賽 不設 名列, 道理不通 !

原帖由 ononon 於 09-6-5 18:18 發表

再說

不競爭, 怎來進步 ?

大大小小 測驗 考試 都是 比賽 !!

比賽 不設 名列, 道理不通 !

不設 名列 和 冇 精英班 只是 掩耳盜鈴
家長學生們 難道 絕不拿 分數 成績 對比 ??!!

原帖由 sarali 於 09-6-5 12:27 發表
我睇唔明呀, 咁派到荃基, 你讀唔讀呀 ??? 我都係怕新移民, 但樓下又話佢  band 1 學生有 52 % , 都多喎, 我都係保險咋....  

上年荃基派到band 1英中得四十幾人(p.6有14x 人), 可來band 1學生有52%

原帖由 vinyasa 於 09-6-5 11:30 發表
"荃灣區Band1學生百分比最高學校如下 :
香港浸信會聯會小學 (62.2%)
中華基督教會基慧小學 (52.4%)
深井靈光小學 (52%)
天佑小學 (52%) "

請問其他區可以係邊度睇到? ...

首先講,我仔係馬基學生。
呢篇報導幾時出?基慧指邊間基慧(荃景定馬灣)?以我所知馬基去年派Band1好似唔止咁少,等我查下先。

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-5 09:52 發表
關於浸聯同荃官小嘅意見,好似同大部份家長的認知有唔同。浸聯近年之大熱係佢唔谷D學生(即係唔谷D家長),而又一樣有唔錯嘅派位成績;反而荃官小係行精英班,每科有龍虎榜,互相競爭劇烈,好多家長都怕怕,但派位理想確是其吸引之處。 ...

我又聽到另一個說法,學校係唔谷學生,因為靠家長去谷,主要考卷比平時學的較深/刁轉、轉灣一點(可能希望訓練d小朋友轉數掛)。
‹ 上一主題|下一主題