用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區選校
樓主: BestHKMother
go

荃灣區選校 [複製鏈接]

原帖由 sarali 於 09-6-2 22:37 發表
點解, 可否 pm 我呀, 好想知呀...

我都好想知道喎!

原帖由 bbkiki1991 於 09-6-1 21:53 發表
基慧出來d成績又好,學生又c文.都係唔錯的選擇ga.

你係咪講緊荃景圍嗰間呀?我個囝讀緊小一,d老師幾好

荃基 - 我都想叩門, 今日我先生去攞表, 要下星期一, 跟住老師問佢聽唔聽講座, 但要返工冇聽到, 但我先生話係用英文講, 咁犀利, 係咪真o架 ???

原帖由 carrievic 於 09-6-4 17:04 發表

你係咪講緊荃景圍嗰間呀?我個囝讀緊小一,d老師幾好

嘻嘻, 我揀浸聯都係貪佢冇精英班!
我信奉有教無類囉

我之前聽過有小朋友入左d名校, 家長本應好開心, 點知入唔到精英班後, 就賤過地底泥.
精英班放學就可以留低補呢樣果樣, 唔係精英班果批就要快快離開學校, 唔好阻住哂

俾孔子知道宜家的學校咁樣做法,唔知會唔會激暈佢老人家呢

醒目開學勳章 王國長老

剛睇到.......
我朋友問題同競爭or學業無關, 純粹係老師關愛issue
原帖由 ononon 於 09-6-4 11:12 AM 發表
浸聯 - 勁 - 相對校內競爭大 - 所以低年班"大逃亡" -
屎學生家長比校長照肺 時有所聞
源自力保頭牌
愛競爭首選

回覆 33# Charlotte_mom 的文章

Charlotte_mom

可否pm告知事情.

囡囡已入讀小學, 只是有些同學在這兩間學校讀書, 說出個人感覺.

認識的浸聯學生, 都學習愉快, 而五班中有兩班用全普通話教授中心科,(但個人覺得以意願加運氣編入,同一級在教學上有所分歧,感覺不太好), 及剛在上年度改用圖書教授英文科, 可見學校很進取及敢於創新.

馬灣基慧, 學校環境好, 認識數位家長, 都滿意這學校.  如在選校, 可搜集及了解多些此學校, 作為選擇.

我都覺得冇浸聯爭得咁犀利, 聽聞得十個位咋, 你入咗 form 未呀, 快手啲呀....

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-5 00:29 發表
我響荃灣咁耐,從來無聽人講過荃基好或勁,話D小朋友無禮貌就聽唔少,而且有好多小朋友是荃灣中心福建新移民,在荃灣區只屬中游小學,今年招唔招夠生都成問題,叩門應該無咩人爭。

...

明天放榜了, 各位家長, 其實自己心目中諗住叩邊間都好, 唔好理人講啲嘢太多, 費時影響自己心情, 最緊要定, 揸定宗旨, 我相信會有回報的.
Good Luck ~~~~~~

FYI:

超級好學校 Band1學生逾45%

反映畢業生學術水平的成績組別(Banding),是在校風、師資、課程和課外活動等因素外家長選校時應該考慮的其中一個數據。

家庭與學校合作事宜委員會主席張國華表示,學校提供的Band1百分比,對家長選校具參考價值。他指出,理論上3個Banding的學生百分比應大致相約 (即Band1、Band2及Band3學生約各佔三成一),若學校Band1學生比率高於三成三,即高於全港平均水平。香港輔導教師協會副主席趙榮德認為,學校若有逾45%學生屬Band1,即可稱為「超級好」小學。

本報成功蒐集約佔全港四成小學的Banding資料。家長需要注意,由於現時計算Banding是以每區獨立排列,因此無論傳統名校區或新區,都會有Band1偏高或偏低的學校,Banding只反映該校在區內的排名,並非全港的排名。

Band1學生比例達70%或以上的學校大多為收費的直資或私立學校,東區的中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)和大埔區的保良局田家炳小學為兩間少數有特別高band1學生比例的津貼學校。

家長需要注意,在自行分配學位階段,此類Band1比率遠高於全港平均水平的「超級好」學校,學額多已被高分申請人如兄姊、職工、校友、教友等佔去,因此家長必須留意心儀學校以往的最低入學分數,以評估子女的入學機會。

張國華提醒家長,Band1學生百分比只是選校其中一項因素,若小學有直屬中學,大部分畢業生都能直升直屬中學,Band1學生比率的參考價值便相對減低,家長選校時需留意學校特色。馮家正表示,數字不能反映學生多元智能的發展,也不能直接代表學校質素的高低。

荃灣區Band1學生百分比最高學校如下 :
香港浸信會聯會小學 (62.2%)
中華基督教會基慧小學 (52.4%)
深井靈光小學 (52%)
天佑小學 (52%)

醒目開學勳章

"荃灣區Band1學生百分比最高學校如下 :
天佑小學 (52%) "

請問其他區可以係邊度睇到?

呢段係新聞
其他你要自己買左天書睇, 我果時係買星島出的

原帖由 vinyasa 於 09-6-5 11:30 發表
"荃灣區Band1學生百分比最高學校如下 :
天佑小學 (52%) "

請問其他區可以係邊度睇到? ...

我睇唔明呀, 咁派到荃基, 你讀唔讀呀 ??? 我都係怕新移民, 但樓下又話佢  band 1 學生有 52 % , 都多喎, 我都係保險咋....  

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-5 09:59 發表
我揀荃基為第三志願,原因係以佢作為保險綫,已經是可接受度的極限,派到都會叩其餘五、六間好D嘅門,所以除非是大吉利是派到聖x架同潮x,應該唔會叩荃基。

...

原帖由 Elsamouse 於 09-6-4 17:21 發表
嘻嘻, 我揀浸聯都係貪佢冇精英班!
我信奉有教無類囉

我之前聽過有小朋友入左d名校, 家長本應好開心, 點知入唔到精英班後, 就賤過地底泥.
精英班放學就可以留低補呢樣果樣, 唔係精英班果批就要快快離開學校, 唔好阻 ...

冇精英班, 咁點解P1要考分班試?
:-D  :-)  :-P 笑口常開

醒目開學勳章 王國長老

BINGO!
具體事我唔講太多了, 其實特別需要唔多, 主要係需要掉位
但老師唔願配合, 俾晒report証明有需要, 佢當無件事
每次我朋友都好似單方面想同學校溝通, 想work together, 但收唔到feedback
最近老師仲似乎半放棄狀態咁, 所以要走了

原帖由 BookloverJ 於 09-6-5 09:40 AM 發表

個小朋友是否有特殊學習需要? 講真浸聯呢方面真係唔見有咩特別安排(不過可能我自己見唔到啫, 如錯其他家長請指正).

如果小朋友有特殊學習問題, 家長可以考慮馬基. 聽小學一覽馬基d家長講, 馬基校長老師特別有愛 ...

‹ 上一主題|下一主題