用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區選校
樓主: BestHKMother
go

荃灣區選校

Charlotte mum:
Can you pm to me  because my friend's daughter is studying in this school.

叩門, 我呢排聽咗好多關於佢哋收生情況, 佢哋收生冇標準, 即係捉唔到路, 博唔過, 我唔會費時間....

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-3 18:48 發表
願聞其詳,有勞PM在下。
估計今年首選浸聯嘅家長無三百都两百過外(包括我),打崩頭爭59個位,早D講出嚟等大家考慮清楚至決定6/6叩唔叩門,妳真係功德無量!

...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-2 22:17 發表
我同事個小朋友讀緊浸聯, 要大逃亡
(未逃到, 唔講得太多)

Can you PM the details to me?  many thanks

我知嗰啲係入咗o家, 係小朋友冇 interview 嘅入咗, 冇揀最頭幾位而去叩門又入, 反而全程揀佢第一嘅又唔得, 另外, 我想講離間我嗰啲人係全部入咗o家, 佢離間我又冇意思嘅, 不過, 我覺得最緊要自己揸定主意囉, 好在我從冇諗過唧, 因為我好相信人嘅說話....
其實我覺得今次係賭博囉, even 你小朋友好outstanding 又點吖, 一個唔好彩, 咪入到啲唔好嘅小學囉...
Good Luck....

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-3 23:09 發表
有無諗過係離間計,想減少競爭對手。
其實到咗叩門階段,每間學校只想吸納最優異受教的小朋友藉此拉高成績,所以都係睇下家庭背景、小朋友面試時醒唔醒目,有咩捉唔捉路,賭馬咩?

...

Charlotte_mom
多謝分享, 我朋友嘅朋友又係咁, 不過轉走咗o拿....

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-2 22:17 發表

點解要逃亡呀?
我小朋友讀緊, 願聞其詳!
唔好開左個頭就走左去啦, 搞到人估估下

Pls PM me, thanks a lot!

到宜家離間計都冇用
叩門 等於 私校面試 全家一齊爭

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-3 23:09 發表
有無諗過係離間計,想減少競爭對手。
其實到咗階段,每間學校只想吸納最優異受教的小朋友藉此拉高成績,所以都係睇下家庭背景、小朋友面試時醒唔醒目,有咩捉唔捉路,賭馬咩?

...

叩門位 = 指鼻歌位 + 面試位
不過年年愈來愈少

原帖由 sarali 於 09-6-4 08:56 發表
我知嗰啲係入咗o家, 係小朋友冇 interview 嘅入咗, 冇揀最頭幾位而去叩門又入, 反而全程揀佢第一嘅又唔得, 另外, 我想講離間我嗰啲人係全部入咗o家, 佢離間我又冇意思嘅, 不過, 我覺得最緊要自己揸定主意囉, 好在我 ...

醒目開學勳章 王國長老

hi我又出現了
我唔係駛離間計, 唔post出黎因為小朋友仲讀緊, 我唔想影響到佢
我自己係港島區, 荃灣既學校我根本唔識, 唔好話浸聯出名唔出名(得罪講句, 都係最近至"認識"呢間學校)
之前我亦出過post話有朋友想搵學校, 歡迎睇返我個人record, 我果時連佢讀緊邊間都未知
希望各位諒解, 我唔係想玩神秘

純粹聊聊 ,  沒有對錯

派位計
top 1
浸聯 - 勁 - 相對校內競爭大 - 所以低年班"大逃亡" -
屎學生家長比校長照肺 時有所聞
源自力保頭牌
愛競爭首選

荃官小
保持傳統, 有教冇類

馬基
非常進步中, 有heart
不怕遠少少可選

石鐘山
I T 一流, MATH 勁, 有少少過火感覺
不過 信仰科技首選

思源
新校舍, hardware only, 有少少崇尚感覺,
有待搬後派位成績,
愛新校舍首選

伍季明
舊校舍, hardware only, 感覺踏實,
派位計 數據 入 top 5
08/09 first round 捉捉路, 因多人選新校舍
09/10 要再睇成績

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-1 22:06 發表
個人之見 62 網Top 5係

浸聯、荃官小、馬基、石鐘山、思源

再講一次純係個人之見,並不代表其他學校唔好!

Charlotte_mom,
人哋唔係話你呀, 你唔好誤會呀, 佢係話我聽人哋嗰啲咋, anyway, 多謝你.
sarali

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-4 10:06 發表
hi我又出現了
我唔係駛離間計, 唔post出黎因為小朋友仲讀緊, 我唔想影響到佢
我自己係港島區, 荃灣既學校我根本唔識, 唔好話浸聯出名唔出名(得罪講句, 都係最近至"認識"呢間學校)
之前我亦出過post話有朋友想搵學校, ...

梗少位啦, 仲要小班教學, 令人沮喪...

原帖由 ononon 於 09-6-4 10:03 發表
叩門位 = 指鼻歌位 + 面試位
不過年年愈來愈少

你分析得好好...
Thanks for share...

原帖由 ononon 於 09-6-4 11:12 發表
純粹聊聊 ,  沒有對錯

派位計
top 1
浸聯 - 勁 - 相對校內競爭大 - 所以低年班"大逃亡" -
屎學生家長比校長照肺 時有所聞
源自力保頭牌
愛競爭首選

荃官小
保持傳統, 有教冇類

馬基
非常進步中, 有heart
不怕遠 ...

浸聯 - 勁 -- 派位計 !!! -- 係事實 !
恭喜您 -- 您個女吾洗競爭 !? 吾洗 睇分 !?

原帖由 BookloverJ 於 09-6-4 11:46 發表

浸聯 - 勁 - 相對校內競爭大? 係真唔係呀?

我個女係浸聯讀左四年, 班主任從來唔講全級/班排名, 又唔會好似荃灣有d 學校咁年年跟成績爭排精英班, 我都唔知校內有咩競爭wor?
唔通低年班改左政策?  ...