用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 單對單學法文成效真係快好多, 好開心!
go

單對單學法文成效真係快好多, 好開心!

呀女已經學左日文差不多接近兩年, 剛剛先開始學句子.
今年一月比佢試吓學法文, 估唔倒小朋友學外語真係好快上手. 琴晚聽佢講句子, (意思:我喜歡到很大的泳池游泳. & 我不喜歡到海灘游泳.) 真係有d驚喜同好開心. 原來單對單學外語效果真係快好多. 努力呀! 囡囡!

Can you please Pm me the info. Please

原帖由 hellovicky 於 09-5-15 08:50 發表
今年一月比佢試吓學法文, 估唔倒小朋友學外語真係好快上手. 琴晚聽佢講句子, (意思:我喜歡到很大的泳池游泳. & 我不喜歡到海灘游泳.) 真係有d驚喜同好開心. 原 ...

Please check PM. Thanks!

PM左比你了, thanks!

簽名被屏蔽

其實呀囡之前都係同一個朋友仔一齊上, 但後來因大家時間夾唔倒所以分開學. 可能老師教得生動同唔悶, 就算老師全堂用法文, 呀囡都唔話唔明白. 所以囡囡自己一個學都好開心.
你無講錯, 小朋友吸收真係好快.

原帖由 labelle 於 09-5-15 22:51 發表
其實法文唔係一般人講得咁難, 尤其是小朋友吸收快

單對單學外語效果真係快好多 > depends on 小朋友幾大啦, 個人認為 under 5y 小組上會有趣d

...

簽名被屏蔽

囡囡而加5歲.

原帖由 labelle 於 09-5-15 23:29 發表
唔知你囡囡幾大 ? 基本上如果小朋友仲細既話, 全堂用法文(or 其他外語) 都好少話唔明 (當然我指有圖片/動作輔助), 因為呢個階段都係教 vocab, 日常短句多.

反而大d既話 (over P.3), 因為會/要教 grammar, 就要用中/ ...

Can you give me the information ?
[email protected]
Thanks~

Can you give me the information ?
Thanks~

Please check email. Thanks!

原帖由 sonya_noriko 於 09-5-18 14:26 發表
Thanks~

原帖由 hellovicky 於 09-5-15 08:50 發表
今年一月比佢試吓學法文, 估唔倒小朋友學外語真係好快上手. 琴晚聽佢講句子, (意思:我喜歡到很大的泳池游泳. & 我不喜歡到海灘游泳.) 真係有d驚喜同好開心. 原 ...

HI HI
其實我想問下咁細個小朋友學法文有咩用呀,如果唔係成日用會唔會好快唔記得囉?

醒目開學勳章 貢獻勳章

版規嚴禁 ~~

9. 濫用網上資源,例如不停要求PM回文及留電郵等沒有可讀性(即內容空泛)Topic
無意初犯者遷移文章或刪文,蓄意累犯者將被禁止戶口。

其實有時同一齊學外語的家長傾計, 大家都係覺得小朋友學外語吸收快, 唔係希望佢地有咩特別用途. 學左一段時間如果唔學, 到第日佢地大個d想再學返的話, 佢地會有個底, 令佢地再易上手d.
亦有d家長想一直keep住比小朋友學, 等佢地將來在工作上有所幫助. 或者去某d國家讀書會好d.
在於我自己, 我就唔會比壓力囡囡去學外語, 總之佢要開開心心去學就okay拉....

原帖由 yanlau1010 於 09-5-18 19:18 發表

HI HI
其實我想問下咁細個小朋友學法文有咩用呀,如果唔係成日用會唔會好快唔記得囉?

Can you PM me the information also?
Thanks 100000 times!!!!

Mitchmama
MITCHmama

Please check PM. Thanks!

原帖由 MITCHmama 於 09-5-19 16:03 發表
Can you PM me the information also?
Thanks 100000 times!!!!

Mitchmama

can u pm me the info? tks!!

please pm some information for me!

Thanks!

Please pm to me. Many thanks.