用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
樓主: vet
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

原帖由 Heidi媽 於 09-6-15 16:52 發表
candytl,

你過獎了, 我諗佢都係掹車邊, 因為佢測驗無9字, 考試就唔知幾多分, 因為佢地學校上到五,六年班, 考試卷係無得派返, 係連學生都唔可以睇番自己份卷! 所以係唔會知道自己錯左乜, 邊樹出左問題都唔知, 我覺得 ...

Heidima,

唔派卷, 學生錯啲乜自己咪唔知? 咁家長都好難針對小朋友弱处補救. 不過從另一方面諗, 可能學校唔需依賴家長. 我哋就相反, 除咗呈分卷冇得派回家, 其他的一律派返屋企, 學校可能想家長勤力啲, 老師咪輕鬆啲囉. 真係有好有唔好.

我女 校是test就派卷回家, exam就只在校內比學生check.   成績表只show grading 及班名次.  全级的名次就唔講.    中文是最難攞A的

我也同意中文科比較難取很高分數, 標點、重組句子及作文要掌握得好才較保險.

我也聽說有些學校沒排名次, P.5-P6 時不知有沒有安排? 自行收生階段有些中學的申請表必須填上P.5下及P.6的班名次及級名次. 有些注重學生成績的中學, 應先看申請表中學生來自那小學及其班/級次第來挑選初次面試的名單.

我女今年P5開始也没了班名次,  但因為她拿獎狀,  故我知道班名次.   其他人大都份都唔會知,  而级名次一向就因沒有精英班, 每年平均大兜亂.   老師叫我照多少班照乘, 再看派入了那A-D就是級名次.   

eg.  班排第3, 全级4班, 推斷大約全級排12
如果入了C班, 那應該排全級11 了,  當然有機是排15.
但都係同banding.  起碼有個idea 去選校.

中文科 - 單是錯字我女上次exam都扣咗9分,  故中文科真係難得有A.   我女學校全级第一的拿了閱讀90分, 但作文是8x, 所以overall 也是僅得B.    我女相反作文90分, 閱讀8x分.

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 10:52 發表
我地學校五,六年級都無班和級名次, 反而一至四年班唔單只有班,級名次, 還有每一科在全級排第幾都有.
我都同意在主科中, 中文要取得高分是較難. 我地學校的中文亦較難, 所以平時隨了看多些中文書外, 還要做多些閱讀理 ...

回覆 1# Martina 的文章

Martina

沒名次對小朋友壓力沒這麼大. 依你說老師教你們自行估計名次不知一些中學能否接受. 我女兒今年小六, 自行收生時報其中一間學校, 在校務處交表時, 那位職員有核對資料的.  

mshong

回覆 1# Heidi媽 的文章

Heidi 媽, 你好

那面試時用的portfolio除校外獎狀, 校內的豈非很難得, 只有全年全級第一那位同學才有一大張.

我囡囡學校每個學期全級首三名有獎狀、獎盃和禮物. 每班第一名及主科學科獎的得主有獎狀及禮物. 更有品行獎、服務獎....等.

這是學生努力後獲得的肯定, 可激勵繼續進取, 且面試時中學也注重看啊!

mshong

那這個我真的沒有辨法confirm 個排名了

原帖由 mshong 於 09-6-16 11:45 發表
Martina

沒名次對小朋友壓力沒這麼大. 依你說老師教你們自行估計名次不知一些中學能否接受. 我女兒今年小六, 自行收生時報其中一間學校, 在校務處交表時, 那位職員有核對資料的.  

mshong ...

我女上到P5, 中文卷未試過拿"9"字, 講真份中文卷比我做, 我也攞唔到"9"字, 我女係精英班(全級1班), 每次班上也是得6,7個人有"9"字.  原來你哋都係一樣, 可能間間學校中文卷普遍都要求高過英文啦.

我吔P5,P6也不講名次, 但家長取成績表時一定會問, 老師也會講大概範圍, 如20-30之間, 30-40之間.

獎狀是分上下學期exam only,  test 是沒有cert 的.
我都有同個女儲cert,   有d當然冇乜用, 開學後要帶番去比老師睇下.  再西選.   我女好彩P1到而家都年年攞到成績優異獎,  但就擔心 4A, 3A, 2A的問題,  如果有d學校連form都唔比, 就頭痛了.

我侄女當年考F1,去到入表, 個主任話佢中作得B, 不符2A1B要求唔收佢張form.  後來家長去同主任理論, (上午去) 下午覆話肯收佢的application 並最後成功入讀.  佢父母當日末知肯收form時幾徬徨.   我怕亞女又係甘 !  

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 11:51 發表
你地有獎狀很好啊! 是否分上下學期? 我地學校好孤寒, 要全年全級都要考第一才有cert. 記得呀女上年考得好好, 不過都係乜都無. 所以如果只靠學校的cert.真係難, 好彩呀女都有些校外獎, 做義工獎, 如果唔係唔洗諗inter ...

回覆 1# candytl 的文章

個人覺得雖然中文難取很高分數, 但有中作、中默和會話來平均計, 若平時留心及多看書也不會拉得太低 (呈分試應只計中文卷, 其他應不呈分的).

反而數學一科失手的話, 沒其他拉補, 那相差幅度便有距離了. 加上小學生的問題並非不理解而是careless mistakes最多.

Heidi 妈,  好前咪= band one lor.

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 12:40 發表
candytl,

家長日時, 我都有問, 但老師連個range都唔肯講, 只是說都好前, 咁即係點?

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 12:40 發表
candytl,

家長日時, 我都有問, 但老師連個range都唔肯講, 只是說都好前, 咁即係點?

Heidima,

你囡囡老師好堅持"原則", 係咪唔想比太大壓力家長? 我哋如果跌出精英班, 你唔問老師都會提醒你, 目的無非叫閣下督促子女讀書.

‹ 上一主題|下一主題