用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校雞牛論
樓主: volley
go

選校雞牛論

原帖由 Unclejt 於 09-5-15 12:59 發表
好似無聽過bor~

前日報紙有賣。

原帖由 judy 於 09-5-15 14:37 發表

前日報紙有賣。
好像只有教院教授非禮女助教,沒有港大教育糸教授侵犯女生呀。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 cherrysky 於 09-5-15 14:18 發表
不論3歲還是80歲.壓力是無形的,要視符你的子女怎樣去睇個件事,家長怎樣去開解佢,舉個例:有一日小朋友在學校裏比同學叫佢做,有d人會當若無其事,一笑了之,而有d可以唔開心好幾日,怎至唔食飯話要減肥.雖然大人會覺得好 ...

我覺得而家港人太小題大作了....
報紙睇到既......果D小朋友既芝麻綠豆自殺原因....好多都系記者憑空想當然推測出來既......
事實系:
1. 受唔到壓力既只系好少數人,
2. 我唔相信佢地會為小事自殺....我只相信冰封3尺非1日之寒

醒目開學勳章

原帖由 cherrysky 於 09-5-15 14:18 發表
不論3歲還是80歲.壓力是無形的,要視符你的子女怎樣去睇個件事,家長怎樣去開解佢,舉個例:有一日小朋友在學校裏比同學叫佢做,有d人會當若無其事,一笑了之,而有d可以唔開心好幾日,怎至唔食飯話要減肥.雖然大人會覺得好 ...

其實係而家的社會,EQ對小朋友都好重要.

我個女入咗Band one 頭學校,係中間浮游,學校派比賽實無佢份,如果佢去一間Band One 尾中學,出外比賽機會都多啲,老師對佢期望大啲,多啲認同,佢都會大信心啲。真喺有啲後悔。

原帖由 wunma 於 09-5-15 12:22 發表
比呀媽鬧唔單止係因為低分, 唔小心, 唔夠醒, 話唔話比老師知計多左分, 甚或差小小攞唔到第一, 都可以係自己比自己; 老師比自己; 或家長比自己既壓力來源.

單單讀書, 壓力理應不大. 反而要疲於應付過多的課外活動,  ...

學業成績要名列前矛,課外活動又要得奖, 這樣優秀的精英學生鳳毛鱗角, 這班人從小在竟爭中成長,自覺性高,自我要求也高, 所以會得自己給自己壓力,家長反而對他們很放心, 不會添壓. 但是,大多数的學生, 如果一邊要成績見得人,一邊課外活動又不落空, 那就真的不知顧得上哪頭了.

我對女兒很有自知之明, 她體囈皆缺天份,小學時學校課外活動一項也沒讓她參加, 在BK應該很少有吧?當然,在家學學琴啦, 游泳啦是有的,但是, 從不強迫她.

在我來說, 女兒上學的目地很明確, 除了追求學問外,就是求取成績了, 因為天份所限, 要求她保持中上即可, 全港18%得以入讀本地大學, 降低要求就危危乎了. 我經常提醒她要溫書, 在這方面確實給她一點壓力, 但不過份, 人性是好逸惡勞的, 有得玩誰會不玩呢? 適當的壓力也是一種鞭策.

升中選校時, 在客觀條件允許下,我也是抱着哪間中學最有可能幫助妳考入大學就選哪間, 什麽愉快學習啦, 課外活動出色啦, 都不在考慮範圍, 我經常跟女兒講耶蘇, "少壯不努力,老大徒傷悲" 她也背得很熟了.

父母的選擇對孩子的未來真的很重要,
不要為了優越感而害苦了小孩

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 esprincess 於 09-5-16 21:51 發表
我個女入咗Band one 頭學校,係中間浮游,學校派比賽實無佢份,如果佢去一間Band One 尾中學,出外比賽機會都多啲,老師對佢期望大啲,多啲認同,佢都會大信心啲。真喺有啲後悔。

我女band one 中入到band 1 中,以前係小學真係好似你咁講,唔好話出外比賽無佢份,校內都唔會有,現在係中學竟然英文試過全班最高分,英國文學全級三名以內surprise!

原帖由 October. 於 09-5-16 23:25 發表

我對女兒很有自知之明, 她體囈皆缺天份,小學時學校課外活動一項也沒讓她參加, 在BK應該很少有吧?當然,在家學學琴啦, 游泳啦是有的,但是, 從不強迫她.

我那個咪係囉,arts 有DD啦,
我都係希望佢入到大學,
其他無得迫。

醒目開學勳章

原帖由 ZZdaphne 於 09-5-17 14:32 發表

我女band one 中入到band 1 中,以前係小學真係好似你咁講,唔好話出外比賽無佢份,校內都唔會有,現在係中學竟然英文試過全班最高分,英國文學全級三名以內surprise!
我那個咪係囉,arts 有DD啦,
我都係希望佢入到大學,
其 ...

請問你小女就讀的中學是那一間,  我朋友明年升中, 想找有英國文學讀的中學.  (如不方便公開,  請PM給我. ) 謝

原帖由 esprincess 於 09-5-16 21:51 發表
我個女入咗Band one 頭學校,係中間浮游,學校派比賽實無佢份,如果佢去一間Band One 尾中學,出外比賽機會都多啲,老師對佢期望大啲,多啲認同,佢都會大信心啲。真喺有啲後悔。 ...

想請問一下你個女自己是不是都這樣認為呢?...
你有沒有真的將這個念頭說給你個女聽呢?...

"人係要有壓力, 才會進步"  我覺得幾岩

原帖由 Mimi_Ma 於 09-5-18 13:30 發表

請問你小女就讀的中學是那一間,  我朋友明年升中, 想找有英國文學讀的中學.  (如不方便公開,  請PM給我. ) 謝

中學概覽可找得這方面資料,逐間心儀中學click入去就一清二楚 http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/schsubs.htm&school_id=1023

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-5-24 01:35 發表

中學概覽可找得這方面資料,逐間心儀中學click入去就一清二楚 http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/schsubs.htm&school_id=1023

THANKS