用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院高德根紀念幼稚園 有無9月開學的小朋友媽咪入黎傾下
樓主: polly0503
go

有無9月開學的小朋友媽咪入黎傾下 [複製鏈接]

hihi..小囡讀上k1b全日呀,我都係在職mama,所以只陪了1日返學,因為之前有俾佢返n1,so far佢今日都冇喊,老師仲讚佢叻! 我對呢間學校都幾滿意,特別係暑假每月一次既活動,每次都令我更加喜愛呢間學校.

醒目開學勳章

好搞野, 之前家長講座叫家長要預備後備衫替換, 所以亞女書包內係長期放左一套衫連內褲, 點知今日去廁所整濕左內褲同條校裙, 之後同協助老師傾電話佢好似唔知濕既程度, 只叫嬸嬸同亞女換衫, 我今晚放工返到屋企, 先知原來學校比左件舊校服裙同一條藍色運動短褲佢著, 但係無同佢著底褲, 咁都得? 叫人帶衫又唔同佢換番自己套衫? 仲要唔同人著底褲? 唔知個亞嬸/老師自己只著面褲唔著底褲有咩感受呢?

醒目開學勳章

原帖由 於 09-9-7 18:00 發表
hihi..小囡讀上k1b全日呀,我都係在職mama,所以只陪了1日返學,因為之前有俾佢返n1,so far佢今日都冇喊,老師仲讚佢叻! 我對呢間學校都幾滿意,特別係暑假每月一次既活動,每次都令我更加喜愛呢間學校. ...

你女女適應得好好, 我個女今日都無喊, 老師都讚佢可以自己做到某d野 e.g. 响書包攞溫度表/手冊出黎等, 不過老師話要睇多3數日先叫穩定.

你問番老師/嬸嬸,點解唔換書包果套呀?

醒目開學勳章

今日打電話問左老師喇, 佢話最近有d調動, 比較亂, 我問個亞嬸係咪新黎架? 佢話係, 不過佢地都有責任, 亦都明白做得唔好, 猛講唔好意思, 希望佢地真係有改善喇.

醒目開學勳章

遲啲你重鍾意 ,我女k2去過做農夫添呀,慢慢享受呢緊3年幼稚園生活啦

原帖由 於 09-9-7 18:00 發表
hihi..小囡讀上k1b全日呀,我都係在職mama,所以只陪了1日返學,因為之前有俾佢返n1,so far佢今日都冇喊,老師仲讚佢叻! 我對呢間學校都幾滿意,特別係暑假每月一次既活動,每次都令我更加喜愛呢間學校. ...
[url=http://www.yahoo.com][img]

回覆 2# myapple 的文章

哦..咁新黎既都可以原諒..一次咁多啦..!
放心啦..應該ok既

回覆 2# jamieconnie 的文章

我今朝問呀囡,佢都冇咩野,即係ok啦..我只想佢開開心心咁渡過呢3年幼稚園炸!

李素娟老師  IS GOOD TEACHER 佢好注重小朋友品德.

e 暑學校出名多通告...haha

我好滿意佢地d 餐單...食到我仔好肥...haha

myapple,

好耐無上嚟添

我舊年年尾先搬來屯門,因為無校車往返舊校,自己接送又要花上不少時間,輕鐵又迫,阿仔果時仲要一放學就瞓覺,所以迫於無奈同佢轉校;囝囝係舊學校讀得好開心,所以依家仲擔心要用幾多時間適應新的學校環境,前日同昨日都唔肯入課室,仲喊足15分鐘,但係大李老師話,我一走左收聲都收唔切,連賴老師都話佢滑頭,前日喊完口喝叫佢飲水,佢話學校d水好好味,真係比佢氣壞
如果照兩位老師講,我擔心都係有d多餘

係喎忘記你囡囡讀上午班,情況有所不同,難怪難怪

哎呀你囡囡都好呀鐘意塗鴉,阿仔一味畫圈圈同我講係行車路,我諗佢都係無藝術氣質~~投降

其實我對屯門小學毫無頭緒,真係唔知band幾同邊間好d,得閒向你請教下可以嗎?  如果小學有開放日有時間都想去參觀比較下,攞多d資料

志豪聽人講幾好, 校舍幾大幾新(不過我對小學校舍的標準仲未有資料),學校設施及課外活動好多樣化,令我有d意外可能我見識少,見到學生都幾聽話,老師對學生態度都好好,當日仲有教學示範,我覺得佢哋英文教學示範好活,仲有興趣班及功課輔導班比小朋友讀,如果唔遠我諗我都會考慮下呢間學校,經過寶田邨又未見過道友,不過成十幾個好似無業中年男子係商場門外(無所事事可能係星期日關係吧)見到女人經過就昅,又真係唔係咁好

其實我都係想囝囝可以入到何日東,希望佢得啦

原來學校仲未有茶點時間比學生,唔知係咪28號先回復正常的上課程序呢?

原帖由 samjoalvin 於 09-9-17 17:11 發表
李素娟老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad  IS GOOD TEACHER 佢好注重小朋友品德.

e 暑學校出名多通告...haha

我好滿意佢地d 餐單...食到我仔好肥...haha
...

係就好喇!我囝囝病左一轉又瘦左好多 ,你囝囝讀k2定k3呀?

醒目開學勳章

raccoon,

亞女只係填顏色, 塗到出晒界, 佢鐘意咪比佢劃囉, 唔洗一定係好完整既, 我諗呢個階段都係亂劃線條, 劃唔到D咩, 比佢地嘗試下, 讚下佢地, 佢地都會好開心架, 有無藝術天份我都唔係好介意.

亞女返幼稚園都未適應架, 上堂時都會喊一陣, 最弊係聽故事時間佢就好驚, 喊住走出班房好大反應, 我發覺佢好驚 “烏龜”果本書, 唔知點解救!

茶點時間會唔會今個星期開始呀? (返3個鐘咁多時間, 無理由無野食下話) 我只知 28/9 上課正式教書.

屯門小學我都唔識架, 有料一齊分享下啦! 讀到書既, 梗係想亞女讀 BAND 1學校啦, 但我發覺佢好唔專心同無耐性, 睇佢呢2年表現如何再作決定.

上個星期六去左2個OPEN DAY, 亞女好開心好鐘意, 有得睇圖書, 又有得玩. 不過2個校長講座我全部都無聽, 因為我只係去左一陣, 而且小朋友又坐唔定.

(1) 華都鄭任安
亞女响英文室睇英文故事書睇到唔捨走, 當時有個華人老師 同佢講故事, (又係 BROWN BEAR BROWN, WHAT DO YOU SEE?). 去到主要係參觀課室同睇小學生表演, 由老師介紹, 校舍都算大 (有比較下).

(2) 保記梁周順琴
佢地間校舍係舊d細d, 光線好似暗d, 但佢地既小朋友好獨立, 課室裡的攤位遊戲係佢地主持架, 亞女唔識玩遊戲, 當然係我同佢一齊玩, 所有遊戲都係學習既一環!! 需要從你既知識、常識、/語言 — “普通話/英文”、 中文字部首、大肌肉 “拋豆袋”等等去玩架, 又有 English story & English drama, 接觸既老師  (?)都好nice.

Open Day真係好好玩架, 星期六晚訓覺亞女仲同我講聽日去 OPEN DAY 呀. (唔知係咪重覆我星期五晚臨訓前同佢講既野).

20/9 (Sun) 華都鄭任安又有OPEN DAY, 本來想同亞女再去過, 因為佢好鐘意果個英文室, 但佢依家感冒未好都係唔帶佢去啦.

19/9 (Sat) 何日東下午 open day, 你有興趣都可以去.

呂祥光你有無去呀? 呢2日好似鄧肇堅呀~

志豪太遠喇, 其實黃金海岸我都覺得遠, 最好係唔洗撘校車架啦!

myapple,

你囡囡怕烏龜,咁其他烏龜故事書有冇一樣反應呢?我諗先了解左小朋友怕烏龜的原因,然後帶佢去金魚街順便比佢睇下龜仔有興趣仲可以養隻烏龜仔做寵物,再唔係帶佢去爬蟲館,館內有好多大小烏龜,比佢了解多d,又係親子活動,囝囝每日放學都要去一次,同班的同學仔同囝囝都睇得好開心

今日囝囝入班房雖然都係喊但時間少左,有進步! 呂主任同我傾左兩句,我發覺唔知係咪成日唔肯入學校,所以d老師特別留意佢

我同你諗法一樣, 三個鐘咁長應該有茶點堂,但前兩日都係比小朋友攞住個包放學,昨日問左劉老師話現在未有茶點堂,今日都仍然係攞住個包放學,我估會唔會係28號上課正式教書時先回復正常上課程序呢

嘩!你真係好叻,知道咁多學校 Open Day,何日東,鄧肇堅及華都鄭任安都想去睇下,可以話我知時間嗎?
呂祥光係19/9 星期六 10:00-11:40
保記梁周順琴聽講好好,但係對我來講真係幾遠,唔知錯過左仲會唔會有另外一次Open Day呢?
鄧肇堅聽講愈來愈好,有日碰到位鄰居個孫仔讀緊鄧肇堅,話學校唔錯功課唔多,校長每年都親自來幼稚園挑選學生入鄧肇堅,所以都好想去參觀一下

醒目開學勳章

激死呀! 成日要人登録, 打左成篇野又要人再登録跟住無晒!!

http://apps.hkedcity.net/mcal/mcal_search_schOpenDay.php?in_level=P#

2009/2010 學校開放日

何日東 19/9 (Sat) 14:15 - 15:xx

華都鄭任安 20/9 (Sun) 9:30 - 11:30

梁周順琴 (上下午校) 都完左.

鄧肇堅: 唔清楚完左未, 打左2次電話查詢, 留低聯絡電話又無覆, 第1次仲問我邊間幼稚園, 對呢間行政麻麻!

鄭任安千禧: 同華都鄭任安差不多, 唔知今個星期六/日仲有無.

青山天主教小學 - 開放日  19/9

醒目開學勳章

我今年早前同亞女去過幾次爬蟲館, 但佢唔鐘意, 問親佢佢都話唔去, 寧願去圖書館或玩具反斗城!

我記得第2個星期老師打電話黎話: 校長話依家仲係適應週, 所以無茶點時間, 放學時會比個包仔小朋友帶返屋企, 我當時諗適應週時間咁短, 得1-2個鐘, 所以無時間食茶點, 點知 11/9 開生日會, 都係無野食, 只係玩遊戲. 我諗係學校呢輪好忙好亂, 無時間兼顧, 又怕小朋友感染, 真係唔知幾時先有茶點喎.

多謝你報料
我試過一次你的情況,所以依家用word打完再paste落去

醒目開學勳章

原帖由 raccoon 於 09-9-18 23:51 發表
多謝你報料
我試過一次你的情況,所以依家用word打完再paste落去

我都會係咁, 或者有時 send之前 copy定, 頭先唔記得左, 入房睇亞女出黎篇野無左, 唉!!

第1次係打多d野架, 無晒無心機再打, 第2次打少d你又睇少d, 嘻嘻~

鄧肇堅過左啦,唔洗再打電話去

今日係鄭任安千禧 9-12點

醒目開學勳章

請問你地小朋友放假時會去邊到玩?

放假..係咪指SAT & SUN?
SAT 上午返興趣班,下午搵公公婆婆(即係我返呀媽度食飯)
SUN 上午公園玩,下午返興趣班
多幾日假期會去下燒野食,游水,來來去去都係果D野炸
‹ 上一主題|下一主題