用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 懶散的小朋友
go

懶散的小朋友

我覺得我個女時常學習時,有一副懶散態度和樣子,煩請貴家長或老師有什麼好的主意改善?謝謝。

醒目開學勳章

我細囡都係
想一巴打埋去

原帖由 TT_Mami 於 09-5-12 19:51 發表
我覺得我個女時常學習時,有一副懶散態度和樣子,煩請貴家長或老師有什麼好的主意改善?謝謝。

我個人認為這視乎家長和孩子的關係是怎樣,以及管教方式是怎樣。了解自己孩子,要知道他的喜好、受軟定受硬、道理聽得入耳與否、耐性恆心有多少......
教小朋友沒有一種固定的方法,一班30幾人,每個孩子的教法也不同,要靠媽媽不繼去試,不繼觀察......
但無論如何,學習模式是一種習慣,在孩子小時候能培養起良好的學習模式,他長大後父母便可輕鬆一點,因為他們做功課、溫習都成習慣。

我都相當認同孔sir你的講法,所以希望各位可以給本人多些意見和辦法去幫小朋友解決這陋習。THANKS !!!

原帖由 孔sir 於 09-5-12 21:07 發表

我個人認為這視乎家長和孩子的關係是怎樣,以及管教方式是怎樣。了解自己孩子,要知道他的喜好、受軟定受硬、道理聽得入耳與否、耐性恆心有多少......
教小朋友沒有一種固定的方法,一班30幾人,每個孩子的教法也不同,要靠 ...

我囡囡都係咁, 同佢温習, 佢就東張西望, 我自己就對住空氣說話, 成日都比我鬧.

我個囡囡唔止係溫習係咁, 佢做功課都係咁, 人哋做1個鐘就做完嘅功課, 佢2個幾鐘都仲未做完, 溫習就更加唔使講啦!

原帖由 littlecat 於 09-5-13 10:23 發表
我囡囡都係咁, 同佢温習, 佢就東張西望, 我自己就對住空氣說話, 成日都比我鬧.

原帖由 TT_Mami 於 09-5-12 22:37 發表
我都相當認同孔sir你的講法,所以希望各位可以給本人多些意見和辦法去幫小朋友解決這陋習。THANKS !!!

你囡囡幾歲??

我個囡囡都6歲啦 !

原帖由 黃巴士 於 09-5-13 12:23 發表

你囡囡幾歲??

原帖由 TT_Mami 於 09-5-13 13:39 發表
我個囡囡都6歲啦 !

我囝囝今年9歲. 以前都是這樣, 現在大大吓好了些.

我囝囝以前是因為不明白, 不明白自然沒興趣, 沒興趣自然唔想做?? 知道唔做又唔得, 唔溫又唔合格, 所以便拖住拖住, 求其做.
你觀察吓她是哪方面問題??

黃巴士

不如咁啦! 先睇佢d功課, 讚佢邊度做得好(等佢聽起上順耳D), 然後話捭佢聽其實呢D仲可以做好少少WOR. 咁老師實會話你叻. 之後再教佢, 你話會唔會好d呢?!

我又係講又天下無敵果D啦! WORK 唔 WORK 等你分享啦!

醒目開學勳章

唔好淨係話d小朋友, 好多大人返工果時都係咁, 自己讀書都係咁
身教會係一個比較有效既方法, 家長始終係小朋友既第一個老師, 你平時做野方式/態度佢會睇到/學到.

絶對同意, 不過有時又真係忍唔到, 總會鬧!

原帖由 km1357 於 09-5-15 11:08 發表
唔好淨係話d小朋友, 好多大人返工果時都係咁, 自己讀書都係咁
身教會係一個比較有效既方法, 家長始終係小朋友既第一個老師, 你平時做野方式/態度佢會睇到/學到. ...

同小朋友考試,測驗期間唯有惡補, 狂溫, 作最後沖線.
自己心跳都快D, 簡直緊張過自己當年考.

更好脾氣, 都有時忍唔住鬧,鬧, 鬧!!! 可想而知幾噴血!!

醒目開學勳章

原帖由 黃巴士 於 09-5-16 12:15 發表
同小朋友考試,測驗期間唯有惡補, 狂溫, 作最後沖線.
自己心跳都快D, 簡直緊張過自己當年考.
更好脾氣, 都有時忍唔住鬧,鬧, 鬧!!! 可想而知幾噴血!! ...

我地反而考試期間得閒左, 仲可以落街玩, 因為唔駛做功課, 最重要係佢教到佢平時做功課時要明 (所以用好多時間同好鬼激氣), 唔可以死記, 不過佢考試又成日唔睇清楚題目同唔小心
真係有時比佢激到反眼...