用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 香港校際盃珠心算比賽
go

香港校際盃珠心算比賽

這個比賽是香港珠心算專業教育協會舉辦ga, 有冇人報咗或想報這個比賽呀? 入來傾吓啦! 18/5/09 (Mon) 就會截止報名喇, 18/7/09 舉行, 我都想比我仔仔參加, 他從來都未試過參加珠心算比賽ga, 今次是想試吓他的實力。你們有冇咩心得, 可以分享吓嗎? 謝謝!

可以分享吓嗎?

???

原帖由 wynma 於 09-5-19 18:38 發表
???

hi, wynma,

我同阿囝報左名喇!不過我個囝報呢個唔係比賽,係考合格試。係呢你個囝/囡學左好耐嗎?可以去比賽。

原帖由 vanustat 於 09-5-20 10:36 發表

hi, wynma,

我同阿囝報左名喇!不過我個囝報呢個唔係比賽,係考合格試。係呢你個囝/囡學左好耐嗎?可以去比賽。

Wynma,

Hi vanustat,

我個仔學左10個月喇! 聽講好多小朋友都係學左幾個月就去參加比賽, 純粹試吓實力同攞經驗, 我報左初級組比賽(即國際試九,十級程度混合題), 咁你個仔報左第幾級考試呀? 及他學左幾耐呀?

原帖由 vanustat 於 09-5-20 10:36 發表

hi, wynma,

原帖由 wynma 於 09-5-22 12:59 發表

我個仔學左10個月喇! 聽講好多小朋友都係學左幾個月就去參加比賽, 純粹試吓實力同攞經驗, 我報左初級組比賽(即國際試九,十級程度混合題), 咁你個仔報左第幾級考試呀? 及他學左幾耐呀?

...

我個囝學左7個月,佢報左國際檢定公開試幼童組(即十一,十二級程度混合題)。係呢你個囝係邊度學,我個囝係珠心算教育協會到學,都係個度既老師叫我幫阿囝報名咋。

阿仔都有參加左18/07"香港校際盃珠心算比賽" (11,12級)

之前老師係5月同佢報左"檢定公開試", 已經知道pass左, 今次都是等佢試下參加公開試, 唔知會唔會好驚!

你地的小朋友學左幾耐呀 ? 阿仔都學左10個月, 都學得幾好, 但心算就差的, 可能都係細.

原帖由 charlotteling 於 09-5-29 16:33 發表
阿仔都有參加左18/07"香港校際盃珠心算比賽" (11,12級)

之前老師係5月同佢報左"檢定公開試", 已經知道pass左, 今次都是等佢試下參加公開試, 唔知會唔會好驚!

你地的小朋友學左幾耐呀 ? 阿仔都學左10個月, 都學得幾 ...

hihi,

老師後來又叫我同阿囝報埋比賽試呀!不過你地小朋友都學左成10個月喇,咁阿囝會唔會細左些少呢?係呢你地小朋友而家幾多歲呀!

上次老師幫阿仔報"檢定試"時, 老師就話阿仔太細唔好報盃賽,驚佢會驚, 始終係公開賽, 但上次做 "檢定試" 又做得幾好, 所以心郁郁想佢試下, 阿仔今年就來5yrs.

你小朋友幾年歲 ?

原帖由 vanustat 於 09-6-1 11:21 發表

hihi,

老師後來又叫我同阿囝報埋比賽試呀!不過你地小朋友都學左成10個月喇,咁阿囝會唔會細左些少呢?係呢你地小朋友而家幾多歲呀!

你地係咪比佢上網練習架? 我上次比個仔上網練, 要佢做4份paper, 佢做到第2份就冇心機做喇! 你地仔仔係都係咁架?

原帖由 beryl88318 於 09-6-2 16:31 發表
仔仔今年都報着校際, 两届的精英盃都攞到奬, 但唔知校際成績會點, 呢排又搬屋又有其它考試好忙都没有時間同佢練.

考試做的題目是很少的, 但比賽的題目多很多, 上次仔仔做網上的模擬比賽的題目很多, 多到仔仔都冇心機做完, 到真正比賽時都唔知點算!

原帖由 charlotteling 於 09-6-1 14:59 發表

上次老師幫阿仔報"檢定試"時, 老師就話阿仔太細唔好報盃賽,驚佢會驚, 始終係公開賽, 但上次做 "檢定試" 又做得幾好, 所以心郁郁想佢試下, 阿仔今年就來5yrs.

你小朋友幾年歲 ?

...

原帖由 wynma 於 09-6-3 13:46 發表
考試做的題目是很少的, 但比賽的題目多很多, 上次仔仔做網上的模擬比賽的題目很多, 多到仔仔都冇心機做完, 到真正比賽時都唔知點算!

我囝囝都係做珠心算學校比既試題咋,仲未同佢上網做,加上亦無每日都做,佢又要做學校功課,又要做公文,又要做珠算,

係呢,真係每日都要綀嗎?

vansutat,

係唔係係綱上download 的題目來做 ? 日日同佢操 ? 公文是不是數學 ?

你囝囝幾大呀 ?

原帖由 vanustat 於 09-6-3 14:37 發表

我囝囝都係做珠心算學校比既試題咋,仲未同佢上網做,加上亦無每日都做,佢又要做學校功課,又要做公文,又要做珠算,

原帖由 charlotteling 於 09-6-3 16:20 發表
vansutat,

係唔係係綱上download 的題目來做 ? 日日同佢操 ? 公文是不是數學 ?

你囝囝幾大呀 ?

charlotteling,

HI, 我囝囝到7月就5歲喇, 我無係網上download 題目黎做,只係係珠算學校既老師比模擬試題做,亦都唔係日日做,佢一星期番2日,就做1至2張咋.

阿囝係讀公文英文呀!每日都要聽cd.

hi,
你囝困每星期返2 日珠心算, 阿仔返1日咋, 個日上綱睇左的試題, 都幾深, 因為最多有7個item 要加, 平時的homework&檢定 都係5 item, 所以都要同佢操下.

原帖由 vanustat 於 09-6-4 12:15 發表

charlotteling,

HI, 我囝囝到7月就5歲喇, 我無係網上download 題目黎做,只係係珠算學校既老師比模擬試題做,亦都唔係日日做,佢一星期番2日,就做1至2張咋.

阿囝係讀公文英文呀!每日都要聽cd. ...

原帖由 charlotteling 於 09-6-4 13:30 發表
hi,
你囝困每星期返2 日珠心算, 阿仔返1日咋, 個日上綱睇左的試題, 都幾深, 因為最多有7個item 要加, 平時的homework&檢定 都係5 item, 所以都要同佢操下.

...

阿囝一路都係做緊7個item 加數, 不過比較慢.
係呢你囝囝而家計數仲有無久唔久用手指計呀!阿囝仍然有,同埋唔知學到幾時呢? 其實我當初係想比阿囝學e.nopi 既,不過當時唔係太多人學同埋唔係太認識呢樣野,同埋聽人講大些係學奧數,呢方面你有無研究過.

So far 我仔仔都係在1/6做過一次, 但之後就冇時間或佢唔肯做喇! 都唔知佢幾時先肯做番。

原帖由 vanustat 於 09-6-3 14:37 發表

平時都係7item, 咁就好的, 唔駛同佢操, 阿仔平做開5 item, 你講做珠心算時用手指定平時計數, 珠算時就無, 心算時有, 平時做功課都有.

enpoi 好似要大的先可以讀, 現在無咩研究, 最近開始要煩小一的野.

原帖由 vanustat 於 09-6-4 14:33 發表

阿囝一路都係做緊7個item 加數, 不過比較慢.
係呢你囝囝而家計數仲有無久唔久用手指計呀!阿囝仍然有,同埋唔知學到幾時呢? 其實我當初係想比阿囝學e.nopi 既,不過當時唔係太多人學同埋唔係太認識呢樣野,同埋聽人講 ...