用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無3x歲既全職媽咪進修? 請分享
go

有無3x歲既全職媽咪進修? 請分享 [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

有無3x歲既全職媽咪進修? 請分享

我五年前才學光療樹脂甲,現在也成功,有恆心,一定得!加油!

有無3x歲既全職媽咪進修? 請分享

如果對光療樹脂甲有興趣,可e-mail:[email protected]$398包學識^.^

原帖由 labelle 於 09-5-11 21:20 發表
我做咗全職媽咪兩年, 依家有個3.5y囝囝&工人, 每日做 3hrs part time.

近日考慮進修, 修讀(外國)遙距課程http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=105&cb=12345629&n=a740df9c, part time 進修為 ...

通常呢D咁長時間的課程,頭嗰半年會比較勤力,跟住慢慢開始懶,到第二年開始又會好少少,然後又會再懶,不過最終都係可以完成到,呢個係我個人經驗,實際情況當然係睇個人的性格啦,我自己係好三分鐘熱度,好容易放棄的人。

我覺得讀唔讀睇必要性同興趣。如果因為工作需要,非讀不可,咁點都要讀啦;如果係有興趣的話,都可以讀,始終比個仔睇下終身學習個樣嘛,我覺得會係好好的身教。但如果純粹為打發時間的話,咁我就會建議讀短期課程,時間太長的話堅持唔到就會好嘥錢!

進修也是件好事

進修可以擴闊眼界及視野, 而且可以擴濶生活圈子, 這也是好事情, 不過選擇一些要求不要太多, 功課不太多的課程, 如果要你成日考試測驗, 真的很辛苦

丈夫的支持亦很重要, 商量一下吧, 怎樣分配湊仔工作, 如有需要, 我都可以分享多些吧, pm me
‹ 上一主題|下一主題