用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果派位不理想, 是否馬上叩第一志願門? ...
go

如果派位不理想, 是否馬上叩第一志願門? [複製鏈接]

之後到第2...如此類推? 係咪之後等消息?
同埋準備既成績表個file, 是否一份正本就夠? 要預備副本嗎?
有無過來人提點下...
   1    0    0    0
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

定d嚟,定d嚟!

放榜前一兩天,去心儀中學的網址,通常一般學校都會出後補位表格及面試或筆試程序,如有就可以預先夾夾時間,會否撞時,可能會因此難分身去多間面試;又或者有些沒有表格下載,你最好先整理一張一般表格須要的個人資料,到時就可以即場填寫得快些,或有朋友幫忙到其它校取表時,就可抄下資料到表格上,而毋須把表格交給你,再轉交等浪費時間,除非心儀的中學地點都很接近,還有就是車程交通,可以去到那幾間中學?一般係會上午派表,下午面試,或第二日面試,但都見過有即場面試的,當然直資就不同啦.

醒目開學勳章

請問直資有什麼不同呢?

醒目開學勳章

其實應該預算要去幾多間叩門,編定行程表,同時可以問一問人會幾時面試因為有些即時面試,會浪費好多時間,這是我的慘痛教訓,到去第二間時,已派哂申請表.
要每間學校都準備一份五六年級的成績表影印本,相片和身分證,獎狀影印本.正本當然要帶去,最好放榜前上網睇就最清楚.自己都帶少少文具.

係~首先當然去叩第1志趣, 之後2,3....
ng洗比正本架, copy就得ga la,
要準備相片!

原帖由 dder 於 09-5-10 15:29 發表
同埋準備既成績表個file, 是否一份正本就夠? 要預備副本嗎?
有無過來人提點下...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

你既意思係問過來人幾時面時? 定係拿表 時問工作人員?

原帖由 sukkiu 於 09-5-10 23:35 發表
其實應該預算要去幾多間叩門,編定行程表,同時可以問一問人會幾時面試因為有些即時面試,會浪費好多時間,這是我的慘痛教訓,到去第二間時,已派哂申請表.
要每間學校都準備一份五六年級的成績表影印本,相片和身分證,獎狀 ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

醒目開學勳章

原帖由 dder 於 09-5-11 14:00 發表
你既意思係問過來人幾時面時? 定係拿表 時問工作人員?

有人去年面過就最好問下,因為我個囝個年有家長寫信去報紙投訴,清楚d有預算,交申請再吓職員都好,

原帖由 dder 於 09-5-10 15:29 發表
有無過來人提點下...

雖然我無叩門經驗. 但上年我都有做叩門準備功夫.

1) 放榜前(唔係只係放榜前一日, 放榜前一星期應該有)上打算叩門學校既網站睇下, 要求叩門生提交乜野文件, 相片..........等等. 拎申請表時間 (有d學校指明時間), 乜野資格至派申請表, 幾時接見面試. 搵齊資料後就編排放榜當日行程.

2) 準備叩門文件. 如果打算叩3間, 就預4份, 保險d.

3) 放榜當日, 所有正本文件跟身, 帶齊文具: 筆, 膠水, 萬字夾, 膠folder, 塗改液/帶.........等等

4) 帶定多d$$$ 搭的士, 手提電話一定要充夠電 (不論家長&學生). 因可能學生可能要留低即埸面試, 而家長要趕去另一間學校拎/交申請表.

5) 如覺得有需要同公司預早請定大假.

希望幫到你.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

好有用,多謝哂你。。
我都希望唔駛叩門。

原帖由 PCCW2319 於 09-5-12 20:53 發表

1) 放榜前(唔係只係放榜前一日, 放榜前一星期應該有)上打算叩門學校既網站睇下, 要求叩門生提交乜野文件, 相片..........等等. 拎申請表時間 (有d學校指明時間),  ...

原帖由 PCCW2319 於 09-5-12 20:53 發表

1) 放榜前(唔係只係放榜前一日, 放榜前一星期應該有)上打算叩門學校既網站睇下, 要求叩門生提交乜野文件, 相片..........等等. 拎申請表時間 (有d學校指明時間),  ...

最好搵定學校附近有冇地方影印, 派位表可能要影印.

係咪叩第一志願,要視乎自己兒子的成績,如果係band 1尾,你係自行及統一當然係揀band 1頭英中,因為機制係可以咁搏,但去到叩門,只講成績,band 1頭英中無咩機會.
‹ 上一主題|下一主題