用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 君滙港維多利亞pn嘅同學仔,一齊傾吓!
樓主: littleJasmine
go

君滙港維多利亞pn嘅同學仔,一齊傾吓!

Hope your daughter get well soon!

Hope yr daughter will recover soon.

回覆 90# eggmama 的文章

eggmama:sorry, i made a mistake, younger one is a daughter! typpo.  I work parttime, mostly in the mornings, so i wanted to transfer to am cos i can spent more time with him in the afternoon.  but vice principal said the waiting list had hardly move.....no connection!

my son is in pna2pm.  he was fine the first week, but started to cry the second week, first as i pick him up, then cry as he saw the school entrance, then he started to cry when he put his uniform the next day.  It must be very scary to him to be by himself for 2 hours.  To all those from a3pm, take care!  When will the class resume activities, or just off for a day to monitor?

各位媽咪, 我昨天看到學校通告, 現在受感染的人數已有6人, 而每個課室都曾有人受感染.  我有點擔心, 是否仍然讓小朋友上學?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

school notice said auto transfer school fee will be effective from Oct 1, eeeeeeeeeeeee the bank charged me $150 on Aug 24 as my a/c is not enough $$$ for transfer Sep fee!!! Did I misunderstand anything??? So angry!

Eclipse

it's 8 confirmed case ar ! It's hard not to be affected if there is 1 in the classroom..

原帖由 Eclipse_2006 於 09-8-25 06:36 發表
各位媽咪, 我昨天看到學校通告, 現在受感染的人數已有6人, 而每個課室都曾有人受感染.  我有點擔心, 是否仍然讓小朋友上學?

hi, 我從來都沒有在這裡發表過文章,但是今次例外,本人小兒就讀君匯港維記pn (pm),上課時間是由10/8/09 -14/8/09:15:00pm-14:00pm.1hrs.他是由爸爸帶他返學的.
16/8/09 晚上他開始發燒當時102度,晚上我同我先生抱他去港安醫院睇急症,17號早上我致電維記話唔返學啦,當時老師講話有幾個小朋友都有發燒,疑似豬流感....18/8/09 中午英文老師來電話有小朋友疑似豬流感問我小朋友如何仲問我何時會返學,我話next monday,....回家見到我小朋友仲發燒又即刻去兒科診所睇醫生...醫生講話如果仲係咁建議我哋test鼻涕或抽血,我哋當然唔想,我哋話明天問吓學校有無同學有事先....19/8/09 我比電話返學找護士問佢,當時我問佢有無人確診咗同我問佢假如有人確診咗,我就同醫生講叫佢開藥啦,點知道佢話食唔食由家長決定,我話我知,但係我想知道是否有確診咗,但是都沒有正面答覆, 19/8/09當晚我細仔只有4個月大被大仔感染發燒,我又即刻帶佢去st. teresa's hospital 睇醫生. 20/8/09 大仔開始停燒,但一直都有食藥,因為佢仲有咳嗽.21/08/09 細仔全身出滿紅點,醫生話佢被病毒感染所以會出紅點,佢講話都好過出在身體裡面...回到家發現大仔又再次發燒,燒到103.50,當時我哋兩公婆好驚即刻打電話問醫生點做好,佢叫我哋塞藥同沖涼,明天帶佢去診所睇吓....22/8/09 我帶佢去診所照肺,同抽鼻涕,當時我見到佢大叫大哭作為媽咪我的眼淚不停留下來,醫生講話佢氣管發炎,叫我小心照顧佢,因為都好緊要... 仲叫我帶d鼻涕去醫院驗,然後等消息,如果係確診就即時回來取藥....睇完醫生我就坐的士去st teresa's hospital 驗,等咗大約三十分鐘...好在唔係...,回到家我同大仔食藥訓覺...星期日兩個無發燒都叫安心d...直到現在兩個都要小心d照顧因為佢哋仲係好細..........但問題係呢間維記已經比唔倒安心我,同解釋唔倒何解只返學一個鐘已經攪成咁,答案只有一個就是我選擇錯誤,因為校方由此致終都話講得好清楚有發notes,但我沒有收過任何通知確實有同學仲係同班豬流感....24/08/09 我同李輔校長通電話佢都講有通知全部學生家長,我亦知道當時我d語氣唔係幾好,因為作為家長的我點會好呢,,後來我決定唔讀啦,佢話好呀,我知道你唔讀大把人爭住入讀...但是我又想好像無比自己個仔機會去選擇,就好自私講話唔讀,但是後來我這個決定原來沒有錯誤,...因為25/08/09接到孔總校長電話原來都是只為護自己友...仲要EQ低發脾氣.,不過都算數啦因為都決定唔讀同可以取回已經付了錢.現今只希望自己兩個仔平安無事........

醒目開學勳章

原帖由 Eclipse_2006 於 09-8-25 06:36 發表

點解我無通告,有兩三天無通告了

醒目開學勳章

原帖由 angel511 於 09-8-25 12:28 發表
hi, 我從來都沒有在這裡發表過文章,但是今次例外,本人小兒就讀君匯港維記pn (pm),上課時間是由10/8/09 -14/8/09:15:00pm-14:00pm.1hrs.他是由爸爸帶他返學的.
16/8/09 晚上他開始發燒當時102度,晚上我同我先生抱他去 ...

我18号六點幾打去,副校長講有1人確診,當日也收到通告...不過最近幾日我都覺得學校有點亂...
Anyway, 最緊要你兩個BB都好番啦

Melanies,

How's about your child?  I remembered you said he's having fever.  Hope he's already recovered now.

原帖由 melaniec 於 09-8-25 09:30 發表
Eclipse

it's 8 confirmed case ar ! It's hard not to be affected if there is 1 in the classroom..
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

Angel511,

我明白你的心情, 小朋友染病好辛苦, 做父母好心痛.

另一方面, 我估你可能同學校溝通上有些問題, 佢地有出通告比我地, 但你小朋友無返學, 收唔到.  

其實唔讀呢間, 讀第二間, 小朋友聚埋一堆, 都會好容易病.  我個仔試過去過另一間幼稚園只上一堂 playgroup, 及面試一次, 兩次回家後, 都大病一場, 病到要入醫院住了兩晚.  客觀講句, 維記的衛生已做得唔錯, 起碼我個仔讀了半年 playgroup, 都未病過.   

作為母親, 感覺好矛盾: 而家個H1N1, 好似變了風土病, 小朋友早d感染左, 有抗體, 可能好過之後變左種先受感染.  但係又擔心, 個病會令佢好辛苦.  都唔知仲返唔返學好?

今早, 我問過老公點算好.  佢話其實而家社區咁多人有, 點都避唔到.   就算關住個小朋友係屋企, 若大人感染左, 都會傳比佢.

唉.  只好聽天由命.

原帖由 angel511 於 09-8-25 12:28 發表
16/8/09 晚上他開始發燒當時102度,晚上我同我先生抱他去 ...

i belive there is a room to improve in the school ..
my daughter is recovery this week and i don't want to bring her to school since she is still couching..
and just got a call fromt the school that the school will be close for 7 days. it's a good idea i think for the school to have a deep cleansing

for those parents who found their child has fever these days.. plz bring them to c doctor asap

原帖由 Eclipse_2006 於 09-8-25 13:56 發表
Angel511,

另一方面, 我估你可能同學校溝通上有些問題, 佢地有出通告比我地, 但你小朋友無返學, 收唔到.  

其實唔讀呢間, 讀第二間, 小朋友聚埋一堆, 都會好容 ...

學校而家主動停課, 係一件好事.

我放工返到屋企, 都發現仔仔流鼻水, (今早都未有), 暫未發燒, 佢唔停課, 我地都唔會返住.  

唔知其他小朋友又點呢?

Angel511,

作為父母, 聽到你0既小朋友受苦,0甘多位bk 媽咪都非常身同感受...

我囡囡係返上午班0既... 我記得18號當日已經收到學校通告已通知我0地17號有一個學生確診influenza a (即係甲型流感).所以我即刻打比我醫生問佢... 佢解釋influenza a 係甲型流感0既統稱. 而當中有好多種類型. h1n1係甲型流感0既其中一種... 所以我就自行同囡囡請假

但係老實講, 學校係衛生方面都已經做得過之而無不及... 如果係其他學校發生, 爆發0既情況可能比今次嚴峻得多...

唯一要彈0既, 就係溝通方面絕對有可改善的空間. 可能佢0地spent 0左大部份0既資源去攪衛生, 而未能兼顧其他方面...

希望日後可以多加改善

衞生署表示,維多利亞(君匯港)幼稚園上下午班同時爆發豬流感, 7名男童及 22女童本月 15日起有流感病徵,年齡介乎 2至 4歲。目前 8名學生證實感染豬流感,其中 1人須入院治療,情況穩定。署方建議該校今起停課七天。

再多 17醫護確診
維多利亞教育機構向家長發通告,表示已聘用專業清潔公司加強消毒餘下八間校舍。機構又指,由於幼兒班學生已逐漸適應入學生活,學校將實施「人群控制」措施,開學及放學時段禁止家長進入校園範圍,學生由教師帶領進入,並分批輪流放學。

我仔仔流了鼻水3日啦, 但仲未有發燒.  係唔係只係一般流感?

另從學校的電郵發現, 我仔仔個班有28個學生, 這比我預期的高了很多!

Eclipse_2006               

無燒就放心得多....
你收到學校電郵嗎 ? 我沒有收到...是說什麼的 ?
28人一班真係太多...不過好似話係暫時性的.....

原帖由 Eclipse_2006 於 09-8-28 10:12 發表
我仔仔流了鼻水3日啦, 但仲未有發燒.  係唔係只係一般流感?

另從學校的電郵發現, 我仔仔個班有28個學生, 這比我預期的高了很多!

Eclipse_2006, I find your feedback very objective and neutral.  The bugs are in the community, we can't really avoid it.  Even if we don't get it from school, we could get it from anywhere, who is to say.  Angel511, I can fully understand your concern.  But like the other parents, I did receive two memo in my son's schoolbag.  They called my husband, left messages on my email and my handphone about class suspension.   I called the school after receiving the first memo to find out where the sick cases were, the teacher did tell me. She even told me what precautions they are taking, such as not allowing as many groups of students playing in the playarea together, taking turns...etc.  I have been told kids once they go to school, they get sick very often.  I guess it is natural, they haven't build up the immune system.  Angel511, did your kid get the flu shot?  My son also started to have nasal congestion, I also got sorethroat.  I quickly put the mask on and saw the doctor.  Luckily, no fever yet and both of us had recovered 95% by today.  I also don't want to infect my 6 months old daughter.  I think my son has been recovering much faster with the last few episodes of flu because he had the flu shot.  Most importantly, I hope when school resume, all parents must take their responsibility and refrain their kids from attending school if they have symptoms.  I heard from other parents that she has heard kids coughing in the classroom, runny nose, yet no fever, so they are still attending class, that is not very helpful!
原帖由 Eclipse_2006 於 09-8-25 13:56 發表
Angel511,

其實唔讀呢間, 讀第二間, 小朋友聚埋一堆, 都會好容 ...

電郵係個通告, 係話幾時至幾時停課, 學校會加強清潔之類.  (佢應該係用你之前登記既電郵.)

一班人數28人係"暫時性"?  我估都幾難, 因為佢上下午已經共有8斑.  雖然28人師生比例唔係話太高, 但係個課室亦唔係太大.  第一個星期上課, 只有14, 15人, 我覺得幾ok, 但多了差不多一倍學生時, 我就覺得應該幾迫.  

所以, 好想知道校方係點樣安排小朋友上課, 令佢地唔會同時間28人係一個課室咁迫.

原帖由 melaniec 於 09-8-28 10:40 發表
Eclipse_2006               

無燒就放心得多....
你收到學校電郵嗎 ? 我沒有收到...是說什麼的 ?
28人一班真係太多...不過好似話係暫時性的.....